Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Τοπικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους από τη διοίκηση της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι “το 2022 ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά, που μας έφερε μπροστά σε πολλές και μεγάλες προκλήσεις, από την ενεργειακή και κλιματική κρίση, μέχρι την εκτόξευση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, που πλήττει κάθε οικογένεια στον τόπο μας και σε ολόκληρη τη χώρα. Και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες δώσαμε μάχες σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να βάζουμε τα θεμέλια, που αλλάζουν κάθε μέρα τον τόπο μας και με τα οποία χτίζουμε την Μακεδονία της επόμενης ημέρας”.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, “με περισσότερα από 8.500 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις που υλοποιούμε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε όλους τους τομείς και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, ενισχύουμε τα νοσοκομεία, εκσυγχρονίζουμε τα σχολεία, προστατεύουμε το περιβάλλον, υποστηρίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και δίνουμε ώθηση στον τόπο μας για μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε σπίτι”.
Το μήνυμα του κ. Τζιτζικώστα στην ομιλία του για τον απολογισμό ήταν το εξής: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει να αποτελεί φορέα σταθερότητας και αποτελεσματικότητας, συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε ανάγκες που εκτείνονται και πέρα από την αποστολή της. Στην προσπάθεια αυτή γίνονται και λάθη, και καθυστερήσεις και παραλείψεις, όμως είμαστε πάντα εδώ για να τα διορθώνουμε”.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Τομεάρχες, που καθημερινά δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να φέρουν λύσεις. Αλλά και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους της “Αλληλεγγύης”, που είναι σταθερά δίπλα στους συμπολίτες μας, ακούνε τις πραγματικές ανάγκες και αναδεικνύουν ζητήματα στα οποία δίνουμε απαντήσεις. Όπως και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Διαχειριστικής μας Αρχής, που όπως είπε “είναι η ψυχή της προσπάθειας που κάνουμε για το καλύτερο του τόπου μας”. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε επίσης τις Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, “για την εποικοδομητική κριτική τους, αλλά και για το γεγονός ότι στα μεγάλα και τα σημαντικά για τον τόπο, την πατρίδα και τους πολίτες, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταστήσαμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρότυπο συνεργασίας για όλη τη χώρα”.
Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι “θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, με την εμπιστοσύνη που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε να υλοποιούμε το όραμα που μας ενώνει, να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και θα νιώθουμε σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή μας, την οικογένειά μας και το μέλλον. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Μαζί συνεχίζουμε”.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Οι κύριες παρεμβάσεις ανά τομέα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι οι εξής:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
-Οι πληρωμές έργων και η απορρόφηση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από το οποίο υλοποιούνται 1.124 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, έφτασαν το 2022 στο 99%, κάτι που σημαίνει ότι η Περιφέρεια κατάφερε να αξιοποιήσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.
-Η Περιφέρεια εξασφάλισε επιπλέον πόρους για την Κεντρική Μακεδονία:
1.Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ.
2.Από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” 60,6 εκ. ευρώ.
3.Από το Ταμείο Ανάκαμψης 42 εκ. ευρώ.
Οι πόροι αυτοί αξιοποιούνται για μια σειρά από νέα έργα, με πιο σημαντικά τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
-Αποπληρώθηκε το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας προς τους αναδόχους των έργων και το 2023 εκκινούν όλα τα έργα χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις από το 2022, καθιστώντας την Περιφέρεια φερέγγυα, γρήγορη και αποτελεσματική. Και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις τοπικές επιχειρήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
-Ενισχύονται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από εννέα δράσεις για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη εξωστρέφεια, συνολικού ύψους 349 εκ. ευρώ, όπως:
1.Το πρόγραμμα “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”, με το οποίο υποστηρίζονται 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας.
2.Το πρόγραμμα “Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων”, από το οποίο χρηματοδοτούνται με 48,6 εκ. ευρώ 81 επιχειρήσεις.
3.Το πρόγραμμα “Ίδρυσης και Εκσυγχρονισμού Επιχειρήσεων Μεταποίησης και Τουρισμού”, από το οποίο χρηματοδοτούνται 242 επιχειρήσεις με 43,8 εκ. ευρώ.
4.Τη δράση “Εκσυγχρονισμού Επιχειρήσεων Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών” με 116 επιχειρήσεις και χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ.
5.Τα “Κουπόνια Τεχνολογίας” και τα “Κουπόνια Καινοτομίας”, με 438 επιχειρήσεις και χρηματοδότηση 4,8 εκ. ευρώ.
6.Το πρόγραμμα για την “Προώθηση της Καινοτομίας στην Τοπική Επιχειρηματικότητα”, με πέντε συνεργατικούς σχηματισμούς και χρηματοδότηση 3,3 εκ. ευρώ.
7.Τη Γενική Επιχειρηματικότητα του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου έχουν εγκριθεί συνολικά 80 επενδύσεις με συνολική ενίσχυση 35 εκ. ευρώ.
-Στον Αναπτυξιακό Νόμο, στις Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, έχουν εγκριθεί 33 επενδυτικά σχέδια με συνολική ενίσχυση 9 εκ. ευρώ.
-Χρηματοδοτήθηκε η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών όλων των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Για την αγορά εργασίας επιδοτήθηκαν 480 άνεργοι, που λαμβάνουν έως και 15.000 ευρώ για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
-Υλοποιείται σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι, αλλά και πολίτες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
-Δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που ήδη παρουσίασε την πρώτη του Έκθεση για την αγορά εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να αντιστοιχούν οι δουλειές και οι αμοιβές με τις δεξιότητες των εργαζόμενων, ώστε να ωφελούνται τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
–Χρηματοδοτούνται 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές μέσω των τοπικών προγραμμάτων Leader.
-Καταβλήθηκαν 39 εκ. ευρώ σε 1.297 δικαιούχους, που υλοποιούν επενδύσεις για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-Εντάχθηκαν 1.500 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα “Εγκατάσταση νέων Γεωργών”, που θα χρηματοδοτηθούν για τα επιχειρηματικά τους σχέδια συνολικά με 55 εκ. ευρώ, με κάθε νέο γεωργό να ενισχύεται με έως και 40.000 ευρώ.
-Υλοποιούνται δεκάδες έργα αγροτικής οδοποιίας.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε και φέτος σε 18 μεγάλες αγροδιατροφικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με 230 τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς, προβάλλοντας σε όλο τον κόσμο τα μακεδονικά προϊόντα.
-Οργανώθηκε η πρώτη Επιχειρηματική Συνάντηση εξαγωγικά ώριμων επιχειρήσεων με Σουηδούς αγοραστές, με στόχο τη δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων με νέα κανάλια διανομής τροφίμων και ποτών.
-Διοργανώθηκε η πρώτη Επιχειρηματική Αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων στο Dubai και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποτελούν δυναμικές αγορές για τα ελληνικά τρόφιμα, αλλά και λόγω των εξαιρετικών υποδομών logistics, μπορούν να λειτουργήσουν και ως κόμβος για την προώθηση των μακεδονικών προϊόντων, σε όλες της χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
-Φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα από το εξωτερικό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και ήρθαν σε επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς.
-Συνεχίστηκε η επιτυχημένη συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος για την προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας, των αυθεντικών συνταγών και των εξαιρετικών πρώτων υλών από την Κεντρική Μακεδονία, κατακτώντας μάλιστα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής το χάλκινο μετάλλιο για τη Μακεδονική Κουζίνα.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – FILMOFFICE
-Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια, στα οποία ο Τουρισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άντεξε, το 2022 ήταν η χρονιά της ανάκαμψης:
1.Με αύξηση των εσόδων έως και 15% από παραδοσιακές αγορές, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
2.Με αύξηση 200% του τουρισμού κρουαζιέρας.
3.Με υπερδιαπλασιασμό των επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές κυρίως με κεφάλαια από το εξωτερικό, που είναι ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον τόπο και το σχέδιό της Περιφέρειας.
-Συνεχίστηκε η επένδυση στη συνεργασία με τουριστικούς φορείς, επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου.
-Δημιουργήθηκαν τα Βραβεία Τουριστικής Αριστείας, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη σε όλη την Ελλάδα δημιούργησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών Μεγεθών του Τουρισμού σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος, μία ανοιχτή βάση δεδομένων για επαγγελματίες και επενδυτές.
-Φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σερβία, εστιάζοντας στο συνεδριακό τουρισμό και τα οικογενειακά ταξίδια.
-Πιστοποιείται η πολιτιστική διαδρομή στα Βήματα του Απόστολου Παύλου.
-Αναδεικνύονται τα ορεινά ποδηλατικά μονοπάτια της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Η Περιφέρεια συμμετείχε σε περισσότερες από 30 Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, προβάλλοντας εξειδικευμένα και τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και όλες τις μορφές τουρισμού και τα ιδιαίτερα στοιχεία του τόπου, από τη Μακεδονική Κουζίνα και τις ιστορικές και θρησκευτικές διαδρομές, μέχρι το σύγχρονο πολιτισμό, τα φυσικά και αστικά τοπία, τα βουνά, τις θάλασσες, τις εξαιρετικές μας υποδομές, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την καθιέρωση του δωδεκάμηνου τουρισμού, την αύξηση των εσόδων, του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας.
-Κομβικός είναι ο ρόλος του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην ανάπτυξη του τουρισμού:
-Ήδη καταγράφονται 90.000 διανυκτερεύσεις αλλά και έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ από τις τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην περιοχή το 2022. Ενώ για φέτος, έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο νέες ταινίες, στην πρώτη εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα. Θα ακολουθήσουν πολλές και σημαντικές παραγωγές, από την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, που αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την Κεντρική Μακεδονία και δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για την οικονομία της περιοχής.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
-Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της μελέτης για το Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 130 φορέων και συλλογικοτήτων. Το Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης αποτελεί τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη αστική παρέμβαση, που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης και θα αποτελέσει το νέο ισχυρό Brand Name και τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι μέσα στο 2023 να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
-Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συντονισμένη δουλειά που έγινε, με ώριμες μελέτες και ταχύτατες διαδικασίες στις απαλλοτριώσεις.
-Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του φωτισμού του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την τοποθέτηση λαμπτήρων LED, που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας και θα κάνουν πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις.
-Εξασφαλίστηκαν και αξιοποιούνται συνολικά 70 εκ. ευρώ για έργα βελτίωσης και αναβάθμισης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Συνεχίζονται οι εργασίες στον Κόμβο Κ16 στη συμβολή της ΠΑΘΕ και της εσωτερικής Περιφερειακής Οδού, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, στα μέσα του 2023.
-Παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα 9 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου Θέρμης — Γαλάτιστας, όπως και σχεδόν το σύνολο της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, ενώ έχει ολοκληρωθεί το 60% των έργων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, στο τμήμα από τον κόμβο Ασσήρου έως τη Νέα Σάντα.
-Χρηματοδοτείται η κατασκευή του νέου διυλιστηρίου Σερρών, που σε συνδυασμό με τον νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης μήκους τριών χιλιομέτρων που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καλύπτουν τις άμεσες υδροδοτικές ανάγκες και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης των Σερρών για τις επόμενες δεκαετίες.
-Συνεχίζονται τα έργα για τη διασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού για χιλιάδες πολίτες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας.
-Ξεκινούν οι εργασίες στα δύο διατηρητέα κτίρια στον αύλειο χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου για όλη την Κεντρική Μακεδονία, που θα στεγάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί από όλα τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Προωθούνται με ταχύτητα οι διαδικασίες για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο, που θα συνδέσει με μέσο σταθερής τροχιάς τη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, τη ΒΙΠΕ Σίνδου και σε δεύτερη φάση το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τον αστικό ιστό της πόλης.
-Δημιουργείται Οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο στο Καλοχώρι κι έτσι διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να περάσει η περιοχή από την εποχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στη εποχή του Οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου. Ουσιαστικά δημιουργούνται οι αναγκαίες σύγχρονες υποδομές σε μια περιοχή έκτασης άνω των 15.000 στρεμμάτων, που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, με 875 επιχειρήσεις που παράγουν περίπου το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της Ελλάδας.
-Μπαίνει σε φάση υλοποίησης το έργο στην Ενωτική Σίνδου, με τη διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Ενωτικής Σίνδου με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης — Έδεσσας, και τη σύνδεσή της με τις τοπικές οδούς της περιοχής με ισόπεδο κόμβο, βελτιώνοντας τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης με το εθνικό δίκτυο.
-Προχωρά η αποκατάσταση της κρίσιμης γέφυρας του ποταμού Λουδία στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας, στην οποία η κίνηση πλέον έχει αυξηθεί και δεν είναι αποκλειστικά τοπική.
-Ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης μη επικίνδυνων αποβλήτων στο εμβληματικό για τη δυτική Θεσσαλονίκη κτίριο του Καπνομάγαζου της Σταυρούπολης και παραδίδεται σε χρήση από τους πολίτες, με τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα ενιαίου χώρου διεξαγωγής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
-Υλοποιούνται δεκάδες μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, που θωρακίζουν 19 περιοχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ με τους επιπλέον πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, το “Αντώνης Τρίτσης” και το “Ταμείο Ανάκαμψης”, προωθούνται προς υλοποίηση νέα αντιπλημμυρικά έργα. Για τα 40 νέα αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που είναι αναγκαία και προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Masterplan απαιτείται η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και των θεσμών, του αρμόδιου Υπουργείου, των Δήμων και της ΕΥΑΘ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης τους ως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΥΑΘ και συνεχίζει τη συνεργασία της και με τους υπόλοιπους εταίρους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια που άμεσα έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα έργων και δράσεων για την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση σε πιο φιλικές στο περιβάλλον και πιο οικονομικές μορφές ενέργειας, που περιλαμβάνει:
1.Τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
2.Την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
3.Την αντικατάσταση με λαμπτήρες led του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4.Την παράδοση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και απορριμματοφόρων στους Δήμους.
5.Τη δημιουργία “Πράσινου Σημείου” και στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
6.Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχοντας εγκρίνει μέσα στο 2022 τη δημιουργία 54 νέων μονάδων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεγάλης δυναμικότητας.
7.Την επέκταση των ενεργειακών δικτύων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
8.Τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
9.Την επένδυση στην κυκλική οικονομία και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
-Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα στο Δυτικό Μέτωπο του Θερμαϊκού, μετατρέποντάς το, από υποβαθμισμένο παράκτιο μέτωπο, σε ένα δυναμικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Με τα έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια μέσα στο 2022 η περιοχή αλλάζει καθημερινά:
1.Στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, ενώ έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των υπόγειων υδάτων και η αποκατάσταση των εδαφών.
2.Στο ρέμα του Δενδροποτάμου ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης και των εκβολών του ρέματος και συγχρηματοδοτείται με την ΕΥΑΘ η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.
3.Στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός από ελαστικά και μπάζα και ήδη προχωρά η επόμενη φάση, για την αποκατάσταση και ανάδειξη της περιοχής, με εκτεταμένη δενδροφύτευση.
4.Απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 40 τόνοι παλιών ελαστικών από το βυθό της θάλασσας, σε έκταση τριών χιλιομέτρων, μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.
5.Οργανώνεται η ανάδειξη δύο διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, δια μέσου του πάρκου του Γαλλικού ποταμού, προς το Δέλτα του Αξιού.
-Υλοποιούνται έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, στην Κατερίνη τον Πλαταμώνα και τη Χαλκιδική.
-Προχώρησε η επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, με δύο νέους σταθμούς, στην οδό Λαγκαδά και στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Υλοποιούνται εργασίες πλήρους αναμόρφωσης, αντιπλημμυρικής θωράκισης και ανάπλασης της περιοχής στη Λίμνη Δοϊράνη.
-Παραδόθηκαν μηχανήματα, εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στην Πυροσβεστική, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα στελέχη και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και στα στελέχη της 2η ΕΜΑΚ, συνδράμοντας το πραγματικό σπουδαίο έργο τους.
-Υλοποιούνται δεκάδες έργα αναπλάσεων και δημιουργίας δημόσιων χώρων πρασίνου στις πόλεις και τις γειτονιές σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Προχωρούν οι εργασίες ενοποίησης του Τουριστικού με το Εμπορικό Κέντρο της Έδεσσας.
-Εγκαταστάθηκαν κοινόχρηστοι σταθμοί ποδηλάτων στις Σέρρες.
-Δημιουργήθηκε η πράσινη διαδρομή μήκους 2,3 χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό στην περιοχή της Πολίχνης.
-Αναβαθμίζεται το πάρκο Σμύρνης στο Κορδελιό και το πάρκο Ελπίδας στον Εύοσμο.
-Ανασχεδιάστηκε και αναβαθμίζεται ο άξονας της Επταπυργίου στις Συκιές.
-Συνεχίζονται δύο σημαντικά έργα στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η “Πράσινη νησίδα της οδού Μοναστηρίου” και η ανάπλαση στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, καθώς και τρία έργα πρασίνου στην Καλαμαριά.
-Συνεχίζονται οι εργασίες στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκεί που με πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργείται το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
-Συνεχίστηκε η στήριξη των κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.
-Εμπλουτίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, με παραγωγές που προσφέρουν πραγματική ψυχαγωγία στους πολίτες και στηρίζουν τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς της περιοχής και όλες τις μορφές τέχνης, χωρίς αποκλεισμούς.
-Πέρα από τους νέους πολιτιστικούς θεσμούς, που δημιούργησε η Περιφέρεια και έχουν καθιερωθεί, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου, οι Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη και το Επίσημο Ένδυμα, το 2022 διοργανώθηκαν νέες δράσεις, όπως το 1ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης, αλλά και σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
-Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε συνολικά 60 εκδηλώσεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 πολίτες, ενώ πέντε παραγωγές προβλήθηκαν από την ΕΡΤ με 300.000 τηλεθεατές.
-Στις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού συμμετείχαν 3.500 καλλιτέχνες, από τους οποίους το 92% προέρχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις σε συνολικά 127 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
-Χρηματοδοτούνται οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, όπως επίσης η κατασκευή του κτιρίου επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας και οι εργασίες στο Δίον και το Μουσείο Πετραλώνων.
-Εγκαινιάστηκε το Νέο Μουσείου Βεργίνας, το νέο Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Ημαθία και το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
-Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων.
-Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση το Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Νάουσας, ΕΡΙΑ και το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας στον Δήμο Ωραιοκάστρου.
-Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τρία σημαντικά έργα στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, στη Βέροια.
ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
-Συνεχίζονται τα έργα και οι δράσεις για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και ολοκληρωμένης φροντίδας για τους πιο ευάλωτους.
-Εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 80 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αξιοποιούνται για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
-Εξοπλίστηκε με σύγχρονο φασματογράφο το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
-Αναβαθμίστηκε η Β’ Ορθοπεδική Κλινική στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης και εξοπλίστηκε με παιδιατρικό γαστροσκόπιο το Γαστρεντερολογικό Ενδοσκοπικό Τμήμα.
-Αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός της Μετεγχειρητικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
-Εξοπλίστηκε με Σύστημα Μανομετρίας Υψηλής Ευκρίνειας η Δ’ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
-Αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός της χειρουργικής ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ.
-Αναβαθμίστηκε και ετέθη σε λειτουργία το νέο σύγχρονο Υγειονομείο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που είναι ο πρώτος κρίσιμος κρίκος, στην αλυσίδα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
-Αναβαθμίστηκε ενεργειακά το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
-Διασφαλίστηκε η λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στη Θεσσαλονίκη.
-Συνολικά η Περιφέρεια χρηματοδοτεί, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους, περισσότερες από 150 κοινωνικές δομές και δομές υγείας και φροντίδας, όπως τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Κοινότητας και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τις δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες.
-Διανεμήθηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο τρόφιμα σε 58.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Δημιουργήθηκε ο Πάγκος της Αλληλεγγύης στις λαϊκές αγορές και κάθε εβδομάδα η Περιφέρεια παραδίδει τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται στα Κοινωνικά Συσσίτια και μονάδες φιλοξενίας παιδιών.
-Διοργανώθηκε μαζί με τοπικούς φορείς και συλλόγους σειρά δράσεων αιμοδοσίας και δωρεάν εξετάσεων.
-Στηρίχθηκε η δημιουργία της πρωτοποριακής εφαρμογής iSAVElives, σε συνεργασία με τη Microsoft και τον Ελληνικό Ανθρωπιστικό Οργανισμό “KIDS SAVE LIVES”, μια εφαρμογή που πραγματικά σώζει ζωές.
-Προετοιμάστηκε το Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους, με το οποίο εντάσσεται η τηλεϊατρική και η τηλεφροντίδα, επεκτείνεται το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, και εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στις δομές, ώστε οι πολίτες τις τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν ακόμα καλύτερη και ολοκληρωμένη φροντίδα.
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
-Κατασκευάζονται και παραδίδονται έξι νηπιαγωγεία, έξι δημοτικά σχολεία και επτά γυμνάσια και λύκεια, που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά και μαθητές.
-Αναβαθμίζονται ενεργειακά δεκάδες σχολεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
-Παρέχονται ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τον εξοπλισμό όλων των σχολείων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, με σύγχρονα, ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα.
-Αξιοποιήθηκαν 25 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών όλων των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Αρχίζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών η κατασκευή 35 νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ.
-Εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται ενεργειακά δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως μεταξύ πολλών άλλων, το Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας νέες, καλύτερες συνθήκες άθλησης και ασφάλειας για χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται τα γήπεδα καθημερινά.
-Εξασφαλίστηκαν και το 2022, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, στηρίζοντας στην πράξη την οικογένεια και τους γονείς.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
-Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που υλοποιείται είναι η δημιουργία της e-Περιφέρειας, της ψηφιακής Περιφέρειας.
-Πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλη τη χώρα, μέσα στο 2022 δημιούργησε 200 ψηφιακές υπηρεσίες.
-Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών συνεχίζεται, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών να είναι ψηφιακές, ώστε πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς γκισέ, ουρές, ταλαιπωρία και γραφειοκρατία.
-Αναβαθμίστηκαν οι ψηφιακές υποδομές και ο ψηφιακός εξοπλισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια και ευελιξία.
-Άρχισε η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των αρχείων της Περιφέρειας.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη και η μόνη Περιφέρεια στη χώρα, που εφαρμόζει το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα προγραμματισμού εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών, το οποίο στη συνέχεια θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον, ο εκπαιδευόμενος οδηγός αλλά και ο εκπαιδευτής, με ένα μόνο κλικ, μπορούν να προγραμματίσουν την ημέρα και την ώρα της θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης. Και ήδη έχουν προγραμματιστεί ψηφιακά 68.500 ραντεβού για εξετάσεις.
-Η Περιφέρεια εξυπηρέτησε ψηφιακά περισσότερα από 27.000 αιτήματα ανανέωσης και έκδοσης αδειών οδήγησης, ενώ έκανε πράξη και την ψηφιακή έκδοση και ανανέωση της άδειας στάθμευσης για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες.
-Συνολικά το 2022, με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, από την Περιφέρεια εξυπηρετήθηκαν 250.000 πολίτες.