Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων τους αναδείχθηκαν ως τα απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, που ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία συντόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος, παρέστησαν ο εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας/Θράκης Αντώνιος Μπουγάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Ευάγγελος Φαλάρας, ο Διοικητής του Α.Τ. Κατερίνης Χρήστος Λένος, ο Διοικητής της Τροχαίας Κατερίνης Γεώργιος Πουτουρίδης, τονίστηκε ότι οι ενέργειες του Δήμου Κατερίνης επικεντρώνονται στην πρόληψη, στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, την ενημέρωση και την συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και εθελοντές.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν τα τακτικά μέλη του ΣΤΟ – δημοτικοί σύμβουλοι, Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, εκπρόσωπος της 24ης Τ.Θ.Τ. Λιτοχώρου, ο Προϊστάμενος του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης Θεμιστοκλής Αδαμίδης, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πιερίας, υπηρεσιακοί παράγοντες, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι των εμπλεκομένων τοπικών αρχών, φορέων, εθελοντικών ομάδων, συλλόγων κ.α.
Παράλληλα, προσδιορίστηκαν οι κύριες δράσεις κατά αρμοδιότητα των εμπλεκομένων φορέων, που συνδέονται με τη λήψη μέτρων αυξημένης ετοιμότητας, την υποστήριξη του πυροσβεστικού σώματος στο έργο της καταστολής, καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών. Γενικότερα, διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των συναρμόδιων φορέων όσον αφορά στο έμψυχο υλικό και τα μέσα που διατίθενται.
Όπως αναφέρθηκε, κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι ότι το αυξημένο αίσθημα ευθύνης πολιτών και φορέων σχετικά με την αποτροπή και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός, μπορούν να εγγυηθούν και φέτος την αίσια έκβαση της αντιπυρικής περιόδου.
Με την ευκαιρία, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος αφού ευχαρίστησε για την άρτια διαχρονικά συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, στην αποτελεσματική λειτουργία και στο πλήρες οργανωμένο σχέδιο που υλοποιήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς και σε μια σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει ο Δήμος Κατερίνης, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο: «[…]υφίσταται επικαιροποιημένο το σχέδιο δράσης, καθώς και το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για τις περιπτώσεις εκκενώσεων κοινοτήτων, ενώ υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Έχοντας υπόψη ότι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η ετοιμότητα, η πρόληψη, η ενημέρωση και η συνεργασία είναι οι κυριότερες ενέργειες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το έργο της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«Εκπλήσσομαι ευχάριστα με τον Δήμο Κατερίνης, καθώς είστε από τους λίγους Δήμους που λειτουργείτε οργανωμένα, συντονισμένα, έχετε εκπονήσει σχέδιο βάσει και της πρόσφατης Πανελλαδικής άσκησης επί χάρτου της Π.Υ. «ΠΥΡΣΟΣ 2019» και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για αυτό» τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς τον κο Ντούρο ο εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας/Θράκης Αντώνιος Μπουγάς.
Επίσης, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η πολύτιμη συμμετοχή όλων των εθελοντικών ομάδων στο έργο της δασοπυρόσβεσης και προστασίας σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση στο έργο τους. Επιπλέον, σημειώθηκε η απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών μέσω διαφημιστικής καμπάνιας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πολιτικής προστασίας. Τέλος, έγινε αναφορά, σε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν όπως η αποψίλωση βλάστησης γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας π.χ. άλση, πάρκα κτλ, η μέριμνα για τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων, η ενημέρωση και άδεια των αγροτών όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε καύση υπολειμμάτων των καλλιεργειών