Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κατερίνης για τα αδέσποτα

Κοινωνία Πολιτική

Η κατάσταση των δομών φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων στο δήμο Κατερίνης, διαχρονικά βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής όπως και των προκατόχων της.

Σήμερα υπάρχει ένα και μοναδικό συνεργείο περισυλλογής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε ταυτόχρονα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην επικράτεια του δήμου.

Δίνεται βάρος μόνο στις στειρώσεις ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περίθαλψη χτυπημένων και άρρωστων ζώα. Δικαιολογούνται ελάχιστα έξοδα για περιστατικά χτυπημένων ζώων, ενώ τα υπόλοιπα εξυπηρετούνται κυρίως από εράνους φιλόζωων, οι οποίοι από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν χρήματα προκειμένου να πληρωθούν ιδιώτες γιατροί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα ενώ οδηγήθηκαν στον κτηνίατρο, τελικά αφέθηκαν ξανά στο δρόμο ανάπηρα ή άρρωστα, χωρίς να τους παράσχουν την απαραίτητα φροντίδα λόγω έλλειψης φιλοξενίας και υποδομών.

Το κυνοκομείο είναι ένας χώρος με πολλά και σοβαρά προβλήματα, με ελλιπές προσωπικό και υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις που χρήζουν άμεσης αναβάθμισης.

Ο θέσεις της Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης για τα αδέσποτα ζώα, τις δομές φιλοξενίας και περίθαλψής τους είναι οι εξής:

·         Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για στειρώσεις και παροχή πρώτης βοήθειας.

·         Δημιουργία μικρού ιατρείου στο κέντρο της πόλης για έκτακτα περιστατικά και μικρές παροχές υπηρεσιών.

·         Δωρεάν υπηρεσίες σε αδέσποτα ή κηδεμόνες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

·         Λειτουργία δύο συνεργείων περισυλλογής ώστε οποιαδήποτε στιγμή να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα περιστατικά.

·         Έλεγχος καταγραφής και σήμανσης στα οικόσιτα ζώα και ενεργοποίηση προγράμματος για δωρεάν στείρωση. Δωρεάν σήμανση στα ζώα που ανήκουν σε άτομα από ευπαθείς ομάδες.

·         Ανοιχτή συνεδρίαση της πενταμελούς για το κοινό, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα την εβδομάδα. Λειτουργία σελίδας στο ίντερνετ ώστε να υπενθυμίζει  τη συνεδρίαση.

·         Λειτουργία σελίδας υιοθεσιών των έγκλειστων ζώων, με κίνητρα που θα ενθαρρύνουν την υιοθεσία.

·         Θέσπιση ημέρας επίσκεψης στο κυνοκομείο με σκοπό την υιοθεσία.

·         Γραμμή επικοινωνίας για αποτροπή περιστατικών κακοποίησης ζώων.

·         Συνεργασία του δήμου με φιλοζωικά σωματεία για θέματα φιλοξενίας και θεραπείας.