Παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για την ηλεκτροδότηση του χωριού Μόρνα
«Εν έτει 2025 δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές χωρίς ρεύμα, όπως η Μόρνα στα Πιέρια Όρη έστω και αν δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι’’ τονίζει ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας σε μια νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση.
Ο κ.Κουλκουδίνας αναφέρει ότι η Μόρνα ( ή Σκοτεινά) βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στα Πιέρια Όρη αλλά στερείται ρευματοδότησης.
Το χωριό γνώρισε κατά το παρελθόν μεγάλη άνθηση αφού μέχρι το 1967 λειτουργούσε εκεί το Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου.
Στη συνέχεια το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους .Τα τελευταία όμως χρόνια έχει προχωρήσει η ανακαίνιση 70 περίπου κατοικιών και υπάρχουν μάλιστα και πολίτες που το επισκέπτονται.
Στη Μόρνα υπάρχουν δυο ιστορικές εκκλησίες που τις επισκέπτονται πολλοί για θρησκευτικούς, φυσιολατρικούς λόγους, για μια απλή εκδρομή ή περιήγηση.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα σπίτια μέσα σε πλούσιο δάσος και με τον ποταμό Μόρνο να το διασχίζει.
Ο κ.Κουλκουδίνας τονίζει ότι η άρση των εμποδίων για την ηλεκτροδότηση του χωριού θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης αφού εκτός από τις εξοχικές κατοικίες που θα καταστούν επισκέψιμες, θα μπορούν να αναπτυχθούν και αγροτουριστικές επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του Σπύρου Κουλκουδίνα:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος
ΘΕΜΑ: «Ηλεκτροδότηση του ορεινού χωριού Μόρνα ( ή Σκοτεινά) στα Πιέρια Όρη»
Κύριε Υπουργέ,
Το «ζωντάνεμα» και η αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου συνδέεται όχι μόνο με τη διαμόρφωση και υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και με την ύπαρξη στοιχειωδών υποδομών.
Το χωριό Μόρνα ( ή Σκοτεινά) βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στα Πιέρια Όρη αλλά στερείται ρευματοδότησης.
Το χωριό γνώρισε κατά το παρελθόν μεγάλη άνθηση αφού μέχρι το 1967 λειτουργούσε εκεί το Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου.
Στη συνέχεια το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει προχωρήσει η ανακαίνιση 70 περίπου κατοικιών και υπάρχουν μάλιστα και πολίτες που το επισκέπτονται.
Στη Μόρνα υπάρχουν δυο ιστορικές εκκλησίες που τις επισκέπτονται πολλοί για θρησκευτικούς, φυσιολατρικούς λόγους, για μια απλή εκδρομή ή περιήγηση.
Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα σπίτια μέσα σε πλούσιο δάσος και με τον ποταμό Μόρνο να το διασχίζει.
Αντιλαμβάνονται συνεπώς όλοι ότι η άρση των εμποδίων για την ηλεκτροδότηση του χωριού θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης αφού εκτός από τις εξοχικές κατοικίες που θα καταστούν επισκέψιμες, θα μπορούν να αναπτυχθούν και αγροτουριστικές επαγγελματικές δραστηριότητες.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Ποιο είναι το πρόβλημα που εμποδίζει την ηλεκτροδότηση της Μόρνας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την επίλυση του.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπυρίδων ΚουλκουδίναςΒουλευτής Πιερία