Την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχουν υποστεί και αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές της Πιερίας και του Δυτικού Θερμαϊκού, αναδεικνύει με παρέμβαση του σε τρεις υπουργούς ο Σπύρος Κουλκουδίνας, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση και στήριξη των μυδοκαλλιεργητών.
Αναφέρει ότι άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν προκαλέσει μια βιβλική καταστροφή για τους μυδοκαλλιεργητές στην Πιερία και στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησε αυτοψία διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στην παραγωγή γόνου, γεγονός που σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν μύδια στην αγορά από την κορυφαία μυδοπαραγωγό περιοχή.
Ο Βουλευτής Πιερίας επισημαίνει ότι πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στη μείωση των εξαγωγών αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του προϊόντος, απειλείται η ίδια η βιωσιμότητα των καλλιεργειών αλλά και η επιβίωση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές.
Ο Σπύρος Κουλκουδίνας κάνει λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη και διάσωση της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία και στο Δυτικό Θερμαϊκό, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
1ον-Σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης της μυδοκαλλιέργειας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και με την παροχή καθοδήγησης και αμέριστης συμβουλευτικής υποστήριξης στους καλλιεργητές.
2ον-Δημιουργία οστρακογεννητικού σταθμού γόνου με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
3ον-Ένταξη της κλιματικής αλλαγής στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ , εντός του 2024, προκειμένου να μπορούν να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους μυδοκαλλιεργητές.
4ον-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μυδοκαλλιεργητών μέσα από την πλατφόρμα my business support, όπως έγινε πρόσφατα για τους αλιείς και τις επιχειρήσεις στο Βόλο και ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης.
5ον-Επανεξέταση της κατάστασης και της εικόνας στις αρχές του 2015 προκειμένου να υπάρξουν (αν χρειαστεί) μέτρα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τους μυδοκαλλιεργητές, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας και των προτάσεων του κ.Κουλκουδίνα:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
2. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
3.Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης και διάσωσης της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία και στο Θερμαϊκό»
Κύριοι Υπουργοί,
Η παραγωγή μυδιών και η εξαγωγική δραστηριότητα που σχετίζεται με το προϊόν, αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας με θετική αντανάκλαση στην εθνική μας οικονομία.
Η Πιερία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη μυδοπαραγωγό περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρώτη στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Ταυτόχρονα στο Δυτικό Θερμαϊκό κόλπο, παράγεται το 80-90% των ελληνικών μυδιών.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν προκαλέσει μια βιβλική καταστροφή για τους μυδοκαλλιεργητές στην Πιερία και στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησε αυτοψία διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στην παραγωγή γόνου, γεγονός που σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν μύδια στην αγορά από την κορυφαία μυδοπαραγωγό περιοχή.
Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στη μείωση των εξαγωγών αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του προϊόντος, απειλείται η ίδια η βιωσιμότητα των καλλιεργειών αλλά και η επιβίωση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές.
Η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη και διάσωση της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία και στο Δυτικό Θερμαϊκό, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
-Σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης της μυδοκαλλιέργειας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και με την παροχή καθοδήγησης και αμέριστης συμβουλευτικής υποστήριξης στους καλλιεργητές.
-Δημιουργία οστρακογεννητικού σταθμού γόνου με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Ένταξη της κλιματικής αλλαγής στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ, εντός του 2024, προκειμένου να μπορούν να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους μυδοκαλλιεργητές.
-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μυδοκαλλιεργητών μέσα από την πλατφόρμα my business support, όπως έγινε πρόσφατα για τους αλιείς και τις επιχειρήσεις στο Βόλο και ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης.
-Επανεξέταση της κατάστασης και της εικόνας στις αρχές του 2015 προκειμένου να υπάρξουν (αν χρειαστεί) μέτρα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τους μυδοκαλλιεργητές, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη στήριξη και ενίσχυση της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία και στο Δυτικό Θερμαϊκό μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις;
2. Πως αξιολογούν και αντιμετωπίζουν τις ανωτέρω προτάσεις;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπυρίδων Κουλκουδίνας
Βουλευτής Πιερίας