Παραδοσιακά υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα. Δογματικά πλέον, η κυβέρνηση κυνηγά τους μικρομεσαίους. Μ’ αυτή την τακτική ωθούμε τον επιχειρηματία σε “κακές” σκέψεις και πρακτικές, το κράτος καταλαβαίνει ότι το κλέβουν, γίνεται κι αυτό άπλιστο, φορολογεί ακόμη περισσότερο ή δημιουργεί ανορθόδοξες πρακτικές και ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.
Η κυβέρνηση έχει μια παράξενη αντίληψη, όσο παράξενος είναι ο υπουργός της. Ο κ. Χατζιδάκης, οραματίζεται μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και η πολιτική που ασκεί αποσκοπεί ξεκάθαρα προς αυτό το σκοπό. Δεν του αρέσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θεωρεί ότι φοροδιαφεύγουν, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εθελοτυφλεί αν νομίζει ότι μόνο αυτό το πράττουν.
Η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 83,5% της απασχόλησης στην Ελλάδα, έναντι 64,3% στην Ε.Ε., και το 57% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της ελληνικής οικονομίας, έναντι 41,7% στην Ε.Ε. Αυτή είναι η κατάσταση Υπουργέ! Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζεται όχι μόνο η προστιθέμενη αξία που παράγεται στη χώρα, αλλά και η απασχόληση.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθήσει να διευκολύνει τις μεσαίες να γίνουν μεγάλες κι όχι να προσπαθεί να τις εξοντώσει. Πως; Εάν έχεις μια πολύ μικρή επιχείρηση έως 60.000€ το χρόνο, η φορολογία σου να είναι 1% επί των εσόδων ή αν έχει μια μικρή επιχείρηση έως 500.000€ το χρόνο να φορολογείται με 3% έως 5%. Τα μερίσματα γι αυτή τη κατηγορία να φορολογούνται από 8% – 10%. Ταυτόχρονα αυστηροποιείς στο μέγιστο τις ποινές φοροδιαφυγής κι έτσι δημιουργείται μια συνθήκη που το κόστος του ρίσκου είναι πολύ μεγαλύτερο από την νόμιμη οδό.
Κάναμε πολλά χρόνια μ’ αυτό το μοντέλο, μελανιάσαμε! Η υψηλή φορολογία μπλογκάρει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν και να πετύχουν στην ζωή τους. Δεν ζητάμε να κατέβει το ΦΠΑ για να καταναλώνουμε περισσότερο αλλά για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις.
Αν μειώσεις την φορολογία δεν θα πέσουν τα έσοδα. Δεν το λέω εγώ, ο κ. Μητσοτάκης το λέει από το 2011 σε δηλώσεις του. Σε μια χώρα δεν μπορείς να προχωρήσεις όταν 7 στους 10 θέλουν ένα επίδομα ή ένα pass! Προχωράμε αν δημιουργούμε συνεχώς συνθήκες επένδυσης.
Οι μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν, οι περισσότερες μετά βίας επιβιώνουν και, δυστυχώς, βρίσκονται στο στόχαστρο του Χατζηδάκη και συνεπώς της κυβέρνησης. Ομως η πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων μετατρέπεται de facto σε στήριξη των καρτέλ, διότι σε μια μικρή οικονομία όπως η ελληνική δεν χωράνε πολλές μεγάλες για να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.
Έχουμε καταλήξει σαν αυτούς οι οποίοι παίρνουν φόρα και χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, πονάνε, το ξανασκέφτονται και τελικά ξανά παίρνουν φόρα. Έτσι νιώθω μετά της Ευρωεκλογές. Έκανε ανασχηματισμό και δεν κούνησε τον άνθρωπο που έφερε την απόλυτη αντίδραση στους επαγγελματίες, τον άνθρωπο που σταματησε άρων άρων τον λιγνίτη στην Ελλάδα και τον άνθρωπο που δεν σέβεται τον απλό Έλληνα επιχειρηματία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ποια.
24% στην εστίαση αποφάσισε Πρωθυπουργός. Να γραφτεί σε κάθε απόδειξη, στην ανάλυση, ότι για τον Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, πληρώνεται 11% επιπλέον.
Αγιαννίτης Βασίλειος
Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Κατερίνης