Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη-Ενημέρωση σχετικά με το στάδιο της αδειοδότησης του αιολικού πάρκου στην Μηλιά Πιερίας

Κοινωνία Πολιτική

«Το αιολικό πάρκο που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να εγκατασταθεί στο Δάσος της Μηλιάς, αλλάζει μορφή χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι δεν παραβιάζεται και η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ειδικότερα, η ενδιαφερόμενη εταιρεία στην αρχή προτίθετο να κατασκευάσει ένα αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες, 2 MW εκάστη και με διάμετρο ρότορα 82 μέτρων.

Με τροποποίηση της ΡΑΕ την 19η-9-2019 το αιολικό πάρκο πλέον θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες, ισχύος 3,6 MW η καθεμία, και με διάμετρο πτερωτής ανεμογεννήτριας 136 μέτρα.

Η εταιρεία στην συνέχεια επιχείρησε να ζητήσει και την περιβαλλοντική έγκριση αυτής της αλλαγής καταθέτοντας αίτηση τροποποίησης. Ωστόσο, περιβαλλοντική υπηρεσία στις 28-11-2019 έκρινε ότι απαιτείται να υποβληθεί ΝΕΑ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εφαρμοστεί  ΕΚ ΝΕΟΥ η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό, κρίνοντας ότι το νεοδιαμορφούμενο έργο έχει ουσιαστικές μεταβολές στις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις σε σχέση με το παλιό.

Ανεξήγητα η περιβαλλοντική υπηρεσία στις 15-1-2020 άλλαξε την απόφαση που εξέδωσε στις 28-11-2019 και κάνοντας ένα βήμα πίσω ζήτησε εν τέλει να υποβληθεί Φάκελος τροποποίησης και μετά θα κρίνει εκ νέου το αν απαιτείται νέα Μελέτη και διαβούλευση με το κοινό.

Βέβαια, οι νέες αυτές εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν, υπό όρους, ευοίωνες.

Αν τελικώς οδηγηθεί η περιβαλλοντική υπηρεσία στην διαπίστωση ότι χρειάζεται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ΕΚ ΝΕΟΥ διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό και τους φορείς τότε αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε στο στάδιο του 2014. Έτσι, η Τοπική Κοινωνία θα μπορέσει και με την συνδρομή του Δήμου Κατερίνης να αντιταχθεί με βάσιμες πλέον ελπίδες κατά της καταστροφής των πνευμόνων των βουνών μας.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία το έχει ήδη πράξει με την απόφαση της την 28η-11-2019. Επίσης, ο Νόμος είναι για πρώτη φορά με το μέρος μας.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και του δημοτικού και τοπικούς Συμβούλους του Δήμου Κατερίνης σε συζήτηση και σε χάραξη κοινού πλάνου  δράσης το συντομότερο δυνατόν αυτήν την φορά ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως συνέβη με την προηγούμενη διοίκηση».

                                                                   Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ