Παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για τη φορολογική ελάφρυνση πολιτών που έχουν έσοδα από την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά

Οικονομία Πολιτική

Ένα υπαρκτό ζήτημα που δημιουργήθηκε με το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών , ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Πρόκειται για την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση, όσων  έχουν εισόδημα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά αφού το συγκεκριμένο εισόδημα δεν συνυπολογίζεται για τη μείωση του τεκμηρίου.

Όπως τονίζει ο κ.Κουλκουδίνας , η κυβέρνηση προχώρησε σε μια βελτιωτική παρέμβαση σύμφωνα με την οποία εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου και οδηγούν στη μείωση του τεκμηρίου.

Την ίδια όμως στιγμή, δεν συμπεριλήφθηκε στη συγκεκριμένη ρύθμιση και το εισόδημα που προκύπτει από την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά , που συνήθως αναπτύσσονται σε αγροτικές περιοχές έστω και αν δεν συνιστούν μια αμιγή αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας επισημαίνει ότι μια υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για πολίτες που έχουν επενδύσει στην παραγωγή ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ταυτόχρονα ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει, με διακριτό τρόπο τη συγκεκριμένη περίπτωση και να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτό το εισόδημα για την μείωση του τεκμηρίου, όπως έγινε για τις άλλες περιπτώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα προς τον Υπουργό Οικονομικών:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ Υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες που έχουν έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Κύριε Υπουργέ

Στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εντάχθηκε μια βελτιωτική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στα 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στα 5.000 ευρώ.

Την ίδια όμως στιγμή, δεν συμπεριλήφθηκε στη συγκεκριμένη ρύθμιση και το εισόδημα που προκύπτει από την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά, που συνήθως αναπτύσσονται σε αγροτικές περιοχές έστω και αν δεν συνιστούν μια αμιγή αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτή την περίπτωση όσοι έχουν εισόδημα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά, θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, μια υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για πολίτες που έχουν επενδύσει στην παραγωγή ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει, με διακριτό τρόπο τη συγκεκριμένη περίπτωση και να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτό το εισόδημα για την μείωση του τεκμηρίου, όπως έγινε για τις άλλες περιπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Προτίθεται να συμπεριλάβει , με την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης , το εισόδημα από την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο συνυπολογισμό για την κάλυψη του τεκμηρίου;