Η πασίγνωστη φράση ότι οι Χιώτες πάνε δυο-δυο επιβεβαιώθηκε και θεατρικά στο αρχαίο θέατρο Δίου, όπου το τελευταίο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος Σεπτεμβρίου υλοποιούνται και φέτος για δέκατη χρονιά, οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ».
Δύο σχολεία από το νησί της μαστίχας, τα Γενικά Λύκεια της Χίου, το 1ο ΓΕΛ της χώρας και το αντίστοιχο του Βροντάδου (ως δυο-δυο), συνεργάστηκαν και παρουσίασαν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στο αρχαίο θέατρο Δίου την «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη.
Θεατές σε αυτή την παράσταση οι μαθήτριες και μαθητές του 4ου Λυκείου Κατερίνης. Ο διευθυντής του σχολείου, Γεώργιος Παπαφωτίου με τη συνοδεία δύο μαθητών απένειμαν στους Χιώτες ηθοποιούς το εμβληματικό σύμβολο των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» τον «Λίθο Αγυιεύς» και τα αναμνηστικά της συμμετοχής τους.
Το ίδιο απόγευμα η «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» παρουσιάστηκε και στους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης, στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτηρίου.
Από πλευράς της αντιπροσωπείας των σχολείων της Χίου, η υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στέλλα Τσιροπινά, προσκάλεσε τους Πιεριείς διοργανωτές να επισκεφθούν το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις θεατρικών δρώμενων με την επωνυμία «Ομηρίδα».
Περίληψη του έργου:
Η «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ», γραμμένη από τον Αριστοφάνη στα 411 π. Χ. – έπειτα από 20 χρόνια πολέμου (Πελοποννησιακού) και 2 χρόνια μετά από την ολέθρια εκστρατεία στη Σικελία –με τους Σπαρτιάτες να λεηλατούν την αττική ενδοχώρα, αναπτύσσει, σε κατάσταση κυριολεκτικής πολιορκίας, την πλοκή μιας άλλης επώδυνης καραντίνας, ερωτικής φύσεως τη φορά αυτή, η οποία σχεδιάζεται και ενεργοποιείται από τις γυναίκες, που έχουν επικεφαλής τους τη Λυσιστράτη. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τις γυναίκες ως έσχατο μέσο πίεσης για να αρθεί το βιοτικό αδιέξοδο που είχε επιβάλει ο εμφύλιος πόλεμος και οι ατελέσφορες επιλογές των ανδρών ηγετών του. Η Λυσιστράτη με τις τόσο διαφορετικές ιδιότητές της: «και σκληρή και μαλακή και καλή και κακιά και σεμνή και σοφή» ( δεινήν αγαθήν φαύλην σεμνήν αγανήν πολύπειρον) αναδεικνύεται σε ηγέτιδα άξια, ικανή να οδηγήσει -με αμοιβαίες υποχωρήσεις – στην ανακουφιστική τελική ειρήνευση.
ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Το απόγευμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου 2022, στις 6:30, το Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, στην αίθουσα του θεάτρου «Πήγασος» της Κατερίνης, ανεβάζει ως παράλληλη δράση, την θεατρική παράσταση «Αριάδνη», το μύθο που αποτελεί το σύμβολο της διαχρονικής εξαπάτησης. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος είναι ο Νικόλαος Γραίκος. Το έργο θα το παρακολουθήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κατερίνης,
Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 23-9-2022 παράσταση από το θεατρικό σύνολο «Rood Theatre Group Famous Art & Cultural House» του Ιράν, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα λόγω καθυστέρησης στην τακτοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων για την είσοδο των Ιρανών στη χώρα μας.