Παλαιοντολογικές έρευνες στο Αγρόκτημα Αδριανού Νεοκαισάρειας κοντά στη θέση «Κάστρο»

Πολιτισμός

Το χρονικό διάστημα από 09 έως και 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκαν παλαιοντολογικές έρευνες στο Αγρόκτημα Αδριανού Νεοκαισάρειας κοντά στη θέση «Κάστρο» από την ανασκαφική ομάδα του Α.Π.Θ. Με επικεφαλής τους καθηγητές παλαιοντολογίας Δρ Δημήτριο Κωστόπουλο και Δρ Ευαγγελία Τσουκαλά συνεπικουρούμενους από τον Δρ Παλαιοντολογίας Α.Π.Θ. – μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Τύμπιγκεν της Γερμανίας στο Τμήμα Παλαιοανθρωπολογίας κο Γεώργιο Κονιδάρη, τον συνεργάτη – συντηρητή παλαιοντολογικών ευρημάτων του Α.Π.Θ. κο Βασίλειο Μακρίδη. Καθώς και πολυμελή ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) Παλαιοντολογία – Γεωβιολογία με ειδίκευση στην Μακροπαλαιοντολογία (Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.). Συγκεκριμένα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που έλαβαν μέρος είναι: 1. Αμανατίδου Μαρίνα, 2. Γερακάκης Νικόλαος, 3. Γιαννακού Βίκυ, 4. Καλαϊτζή Χριστίνα, 5. Τσακαλίδης Χρήστος, 6. Τσατσαλής Βαγγέλης, 7. Φραγκιουδάκης Μανώλης.

Με ιδιαίτερο ζήλο, υπομονή και επιμονή εργάστηκε όλες αυτές τις ημέρες το σύνολο των συμμετεχόντων, προκειμένου να φέρουν στο φως τα απολιθωμένα οστά του συγκεκριμένου ζώου.

Βρέθηκαν απολιθωμένα οστά από ζώο του γένους των μαστοδόντων. Η μελέτη των συγκεκριμένων απολιθωμά0των θα γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματά θα ανακοινωθούν από την επιστημονική ομάδα.

Κατά την διάρκεια των ερευνών και παράλληλα με αυτές, έγινε και αναδιάταξη της τοποθέτησης των ευρημάτων εντός του Εκθετηρίου, όπου προστέθηκαν εκτός των νέων ευρημάτων και απολιθώματα από δωρεές από τους ερευνητές και συλλέκτες κο Νικόλαο Μπαχαρίδη και Ανδρέα Τζανουδάκη.

Η ανακάλυψη της δεύτερης θέσης έγινε τον Ιούλιο του 2021 κατά την διάρκεια των εργασιών επιδιόρθωσης της αγροτικής οδού από χωματουργικό μηχάνημα. Τα θραύσματα των απολιθωμένων οστών πρώτοι παρατήρησαν οι Ιορδάνης Ποιμενίδης και Σωκράτης Ν Ξενίδης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Τα Μνημεία του Αγροκτήματος Αδριανού Νεοκαισάρειας», που διοργάνωσε ο Όμιλός μας στις 18 Ιουλίου 2021, σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πιερίας, κο Μιλτιάδη Μυτελέτση και Κωνσταντίνο Νούλα. Ακολούθησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι έρευνες της ανασκαφικής ομάδας των παλαιοντολόγων, διότι τα ευρήματα ήταν εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Ο Όμιλός μας με την βοήθεια του Δήμου Κατερίνης  και της Μητρόπολης Κίτρους – Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς και της ομάδας των εθελοντών, ανέλαβε την πλήρη φιλοξενία  και υποστήριξη του συνόλου της ανασκαφικής ομάδας και συνέδραμε καθ’ όλη την διάρκεια των ερευνών σε ότι ήταν απαραίτητο για την διευκόλυνση της επιστημονικής ομάδας. 

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 21:00 διοργανώσαμε εκδήλωση ενημέρωσης  των συμπολιτών μας για την πορεία των ανασκαφών με θέμα «Η Παλαιοντολογία της Πιερίας», στην πλατεία της Νεοκαισάρειας. Την ενημέρωση προς τους συμπολίτες μας έκαναν η Καθηγήτρια παλαιοντολογίας Δρ Ευαγγελία Τσουκαλά και ο παλαιοντολόγος Δρ Γεώργιος Κονιδάρης.  

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. κος Γεώργιος Τσιαλός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης κος Θεοφάνης Τερζόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ. κος Χρήστος Τζιουβάρας, εκπρόσωπος της βουλευτού Άννας Μάνη Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας κος Ιωάννης Α. Τεκτονίδης, ο πολιτευτής κος Νικόλαος Μακρίδης καθώς και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε το Δήμο Κατερίνης και προσωπικά τον Δήμαρχο Κατερίνης Κωνσταντίνο Κουκοδήμο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κο Γεώργιο Κυριακίδη για την υποστήριξη της όλης προσπάθειας τόσο ηθικά όσο και για όλες τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί. Τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο καθώς και τις δομές της Μητρόπολης που υποστήριξαν τις προσπάθειες μας να φιλοξενήσουμε το σύνολο της ομάδας των επιστημόνων. Ευχαριστούμε επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων του Νομού Πιερίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Τμήματος Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. να δοθεί η σχετική άδεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι σχετικές έρευνες εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αρχαιολόγο και υπεύθυνο για τον συγκεκριμένη περιοχή κο Μιλτιάδη Μυτελέτση που συνέβαλε ουσιαστικά για αυτό και τον εντεταλμένο υπάλληλο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πιερίας για την επίβλεψη των ανασκαφών κο Ιορδάνη Ποιμενίδη.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε στον συνεργάτη του Α.Π.Θ. και συντηρητή παλαιοντολογικών ευρημάτων κο Βασίλειο Μακρίδη, διότι την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς τον τίμησε για την πολυετή (άνω των 30 ετών) ανιδιοτελή προσφορά του, ονοματοδοτόντας την Παλαιοντολογική Έκθεση του Λόφου Αγίου Γεωργίου σε Παλαιοντολογική Έκθεση «Βασίλειος Μακρίδης». Ο οποίος από το 2016 στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις παλαιοντολογικές έρευνες στην Νεοκαισάρεια καθώς και στην διάσωση, την συντήρηση και την ανάδειξη των απολιθωμάτων.

Στην καθηγήτρια παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Δρ Ευαγγελία Τσουκαλά διότι από την πρώτη στιγμή (Μάιος 2014) που της γνωστοποιήσαμε την ύπαρξη απολιθωμάτων στην περιοχή της Νεοκαισάρειας, προσέτρεξε να διοργανώσει όλες τις απαραίτητες ερευνητικές ομάδες προκειμένου να διασωθούν και να αναδειχθούν τα απολιθώματα της περιοχής μας. Για την υπομονή και την επιμονή της να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που ανέκυψαν κατά την πολυετή συνεργασία μας και την  πλήρη υποστήριξή της στις όποιες προσπάθειές μας.

Ευελπιστούμε στο επόμενο διάστημα η περιοχή μας, να μας αποκαλύψει και νέες θέσεις με ευρήματα, προκειμένου να μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να συμμετάσχουμε ενεργά, τόσο στην διοργάνωση και την φιλοξενία των επιστημονικών ομάδων του Α.Π.Θ. όσο και στην αποκάλυψη και την ανάδειξη εξίσου σημαντικών με τα υπάρχοντα ευρήματα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και καθ’ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου,  ο Όμιλός μας θα επικεντρωθεί στην έναρξη της λειτουργίας του Εκθετηρίου προκειμένου να είναι επισκέψιμο από το ευρύτερο κοινό.