Η σκληρή πραγματικότητα γκρεμίζει τον μύθο των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας

Απόψεις

-Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δεν βοηθήθηκαν από την επιδότηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς.

 -Επτά στα δέκα νοικοκυριά δεν ευνοήθηκαν από κάποιο μέτρο ή πρόγραμμα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους («Εξοικονομώ», Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, επίδομα πετρελαίου κλπ.).

-Δύο στα τρία νοικοκυριά δε βοηθήθηκαν από την επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel pass).

-Δύο στα τρία νοικοκυριά δε βοηθήθηκαν από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

-Ένα στα δύο νοικοκυριά δε βοηθήθηκε από την επιδότηση φυσικού αερίου.

Την ώρα που όλα τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε συνδυασμό δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και εποπτικών μέτρων αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μειώσεις φόρων (Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενεργοποίηση Επιτροπής Ανταγωνισμού, εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους,  ρύθμιση των τιμών ενέργειας, φορολόγηση στα υπερκέρδη, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στις επιδοτήσεις, που δεν αντιμετωπίζουν όμως τη ρίζα του προβλήματος.

Από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά έναν συνδυασμό μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πίεση του κόστους ενέργειας στους πολίτες, όπως πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, κατάλληλη μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα.

Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει: τα επιπλέον έσοδα το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2021 από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ και ΕΦΚ είναι 1.352 δις €. Δημοσιονομικός χώρος μπορεί να δημιουργηθεί: από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών που μόνο εξαγγέλλεται αλλά ακόμη την περιμένουμε.

Κωνσταντίνος Κουτρούπας

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος