Το θεματικό τρίτο περιφερειακό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2022 στη Λάρισα, όπου στη διάρκεια των εργασιών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης.
Με κυρίαρχο ζήτημα την ανεξέλεγκτη πορεία στις τιμές της ενέργειας και τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, που θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα των παραγωγών να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, οι εισηγητές στο συνέδριο ανέδειξαν τις μεγάλες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη και γενικότερα τις θέσεις του κινήματος όπως αποτυπώθηκαν στις εργασίες, συνοψίζει, σταχυολογεί και επικαιροποιεί η πρώην Βουλευτής Πιερίας, Μαρία Μίχου, η οποία συμμετείχε στο πολύ σημαντικό για της Ελληνική κοινωνία, συνέδριο.
«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου, παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του κλάδου και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.
Η θωράκιση του αγροδιατροφικού τομέα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Επίσης, αποτελεί βασικό άξονα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής οικονομίας, που θα διασφαλίσει την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τομέα του τουρισμού μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών.
Ήδη το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει στον αγροτικό κόσμο το ράλι στις τιμές ενέργειας. Μεταξύ άλλων, έχει προταθεί η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, η κάλυψη του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών για το μέρος που οφείλεται στην ακριβή ενέργεια, η επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης».
Η ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας καλύπτοντας μέρος του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών , με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.
Σε στρατηγικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο ανήκει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα κλπ μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας.
Την παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης. Τη στήριξη νέας σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ .Έργα υποδομής. Σύνδεση και συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών. Αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης.