Σπύρος Κουλκουδίνας: “Αξιοκρατία και διαφάνεια στην επιλογή διοικήσεων” – Ομιλία του βουλευτή Πιερίας στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα

Πολιτική

φορέων του δημοσίου τομέα και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων με τεράστιο εύρος εφαρμογής,  που αφορά περισσότερες από 600 θέσεις δημόσιας διοίκησης.

Με το παρόν νομοσχέδιο,  αλλάζει ο τρόπος επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα, τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας και συμπλήρωσε πως με τις προβλεπόμενες διατάξεις, ενισχύεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια,  αναβαθμίζονται οι απαιτήσεις για κάθε θέση, έτσι ώστε στις θέσεις Διοίκησης  να επιλέγονται στελέχη που θα έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες.

Επιπλέον, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης  μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών,  αλλά πλέον εισάγεται και καθιερώνεται και η αξιολόγηση των Διοικήσεων των Δημόσιων Υπηρεσιών  όπου με κριτήριο την επίτευξη ή μη  των επιδιωκόμενων στόχων, είτε τα στελέχη να λαμβάνουν οικονομική επιβράβευση ως bonus επίτευξης στόχων είτε δίνεται στην Κυβέρνηση η δυνατότητα αντικατάστασης τους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουλκουδίνας τόνισε: «|Με το νέο σύστημα επιλογής των Διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου,  η διαδικασία πλέον υπάγεται στον ΑΣΕΠ.   Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία ενός κράτους δίκαιου και αξιοκρατικού. Το αδιάβλητο της διαδικασίας. Διασφαλίζεται επιπλέον ότι  οι άνθρωποι που θα κληθούν να διοικήσουν,  έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ικανότητες για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους».

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αφορά το νέο σύστημα επιλογής Προέδρων,  Αντιπροέδρων,  Διοικητών,  Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων  σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και των διοικήσεων όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Στο link ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα