Έτσι θα γίνει το λιμάνι στην Παραλία – Ολική μεταμόρφωση (Φωτογραφίες)

Κοινωνία

Ολική μεταμόρφωση προβλέπεται για το λιμάνι της Παραλίας του Δήμου Κατερίνης, που θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, χώρο “όασης” αλλά και υποδομή που θα καλύψει τις ανάγκες του προς υλοποίηση Υδατοδρομίου. Το Pieriasocial.gr φέρνει στη δημοσιότητα τη μελέτη που εκπόνησε ο Αρχιτέκτονας Στέφανος Μπαλάφας, μια εξαιρετική μελέτη ανάπλασης και αξιοποίησης κάθε σημείου του λιμανιού, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους Πιεριείς και επισκέπτες. Οι προσπάθειες του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας Στέργιου Μπουσνάκη και των μελών του Δ.Σ είναι συνεχείς προκειμένου να αλλάξει πρόσωπο, ένα από τα ωραιότερα σημεία της Παραλίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και παράλληλα αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου.

Η μελέτη

Περπατώντας την ακτογραμμή της Ολυμπιακής Ριβιέρας, στον ασφαλή όρμο της Παραλίας, συναντάς την τοποθεσία όπου λιμενίζονται όχι μόνο τα μικρά σκάφη, αλλά και οι ταραχώδεις και ανέμελες αντηχήσεις τόσο των φυσικής ομορφιάς στοιχείων που προσφέρει η θάλασσα, όσο και των επισκεπτών του τουριστικού αυτού θέρετρου της Βορείου Ελλάδος. Τα φυσικά και τεχνητά σημεία αναφοράς του Λιμένα χρησιμοποιούνται για να επαναπροσδιοριστεί και να ‘ζυμωθεί’ η ανάπλαση του Λιμένα και της Χερσαίας Ζώνης γύρω από αυτή. 

  Οι (2) Φάροι ως σημεία Αναφοράς εκπέμπουν & μέσω των Οριζόντιων Αναλαμπών δημιουργούν τον Μαίανδρο με την Εναλλαγή & Σύνθεση των Ευθειών & Κυρτών Γραμμών που αναπαρίσταται στον σχεδιασμό και διαμόρφωση της Χερσαίας Ζώνης.  Όπως ο Μαίανδρος στόλιζε την Ζωφόρο (Φέρνω Ζωή) έτσι & η ταινιακή σύνθεση στην παραλιακή ανάπλαση, με την εναλλαγή των υλικών & των στοιχείων της φύσης δονούν & ‘γεμίζουν με Ζωή την Χερσαία ζώνη του Λιμένα.

  Ο Λιμένας φιλοξενεί (4) μεγάλα ‘Κοχύλια’, που αγκυστρώνονται στο σημείο επαφής Θάλασσας με Στεριά. Είναι τα ‘Κοχύλια του νέου υπο αδειοδότηση Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης. Τα ‘Κοχύλια’ που μας προτρέπουν να αφουγκραστούμε τον παφλασμό των κυμάτων, το βουητό, την αντήχηση της θάλασσας και παράλληλα τις παύσεις του νερού χτυπώντας στην αμμουδιά. Η αναπαράσταση και η εναλλαγή των έντονων αυτών συναισθημάτων αποτυπώνεται στο νέο κτίριο που εδράζεται στην άκρη του Λιμένα του Οικισμού της Παραλίας. Το μακρύ σκούρο κτίριο που ‘τρέχει’ στον Άξονα Βορράς-Νότος στον Α’ όροφο αναπαριστά την αμμουδιά και τα (4) άσπρα κουτιά που τέμνουν εγκάρσια το μακρύ κτίριο, τα ‘Κοχύλια’, τα οποία και λειτουργούν καταλυτικά μεταφέροντας σε όλους μας, τις αντηχήσεις του υδάτινου στοιχείου της θάλασσας.   

          Στην Χερσαία Ζώνη του Λιμένα με έκταση Ε=18.928,53τ.μ., οι υφιστάμενες χρήσεις εντός αναβαθμίζονται και αλληλοσυνδέονται με επεμβάσεις και αναπλάσεις που αναδεικνύουν στο έπακρο τόσο τα φυσικά στοιχεία της φύσης του υδάτινου στοιχείου και του βουνού των θεών, όσο και της κοινωνίας που αγκιστρώνεται στην ακτογραμμή. Η αναπαράσταση του Φάρου ως Κάθετο στοιχείο Αναφοράς,  Φωτοβολεί Οριζόντια, καθοδηγώντας και προσκαλώντας τους Ναυτικούς στην ασφαλή ‘αγκαλιά’ του Λιμένα. Στον σχεδιασμό της Χερσαίας Ζώνης, Ο ‘Φάρος’ που συμβάλλει και καθοδηγεί, αυτή τη φορά όμως με Οριζόντια Φωτοβόληση είναι, το νέο Κτίριο, το Παρτέρι και η Διαμπερής Οπή στην Φυτοκαλυμμένη Ράμπα που Αναλαμπεί Κάθετα, καθοδηγώντας και προσκαλώντας ακόμα και σε απόσταση εως και την πόλη της Κατερίνης αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το τρίπτυχο της Πιερίας, ήτοι 1) την επαφή με το υγρό στοιχείο, 2) την θέα προς το βουνό των θεών & τον Θερμαικό Κόλπο και 3) τις δραστηριότητες με ένταξη μας στο ‘πνεύμα του Χώρου-Τόπου’.

 Εντός της Χερσαίας Ζώνης επανασχεδιάζεται ο χώρος στάθμευσης με ελεγχόμενη πρόσβαση. Στην Βορεινή πλευρά και παράπλευρα του οδικού δικτύου θα πλαισιωθεί ποδηλατόδρομος και περιπατητικό μονοπάτι με επέκταση εως την Νότια Πλευρά της Ανάπλασης , όπου και υφίσταται ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος που οδηγούν παραθαλάσσια της Ολυμπιακής Ακτής. Ο πεζόδρομος στην πορεία του, θα προσφέρει οπτική και δελεαστική εκτροπή προς την φυτοκαλυμμένη Ράμπα με απώτερο σημείο κορύφωσης την πλατφόρμα θέασης.

  Από το ύψος των 5,60μ. όπου θα βρίσκεται κάποιος επάνω στην πλατφόρμα θέασης, θα παρέχεται οπτική επαφή προς το Βουνό των Θεών και προς την θάλασσα και τον Θερμαϊκό κόλπο. Παράλληλα η εκτροπή αυτή θα σε οδηγεί στην χερσαία νησίδα που υπάρχει στο μέσο του λιμένα με πρόσβαση από τον αιωρούμενο διάδρομο και την σκάλα. Το υφιστάμενο συνδετικό πεζοδρόμιο που διχοτομεί την Χερσαία Ζώνη από Βορρά προς Νότο, θα πλαισιωθεί όμως με δραστηριότητες και οπτική επαφή, ώστε να λειτουργήσει ως ‘γρανάζι’ σύνδεσης και αλληλεπίδρασης στον κινητήριο άξονα της παραθαλάσσιας ζώνης. Θα δημιουργηθεί χώρος αθλοπαιδιών και παιδική χαρά με έντονο το πράσινο στοιχείο της φύσης και του νερού. Ακριβώς κάτω από την Ράμπα / Στέγαστρο θα φιλοξενείται κλειστός χώρος Αναψυχής (Κτίριο) με διαμπερή στοιχεία και χωροθέτηση από Βόρειο-Δυτική πλευρά προς Νότιο-Ανατολική. Η Θέση του κτιρίου που θα βρίσκεται κάτω από την ράμπα θα δίνει την δυνατότητα να υπερέχει το γυάλινο και διαμπερές στοιχείο, κάτι που θα κάνει το κτίριο συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου. Το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορεί να λειτουργεί ως αναψυκτήριο προς τους περαστικούς, χώρος ξεκούρασης όσο τα παιδιά θα παίζουν στον χώρο αθλοπαιδιών, χώρος αναψυχής με ροφήματα και γεύματα απολαμβάνοντας την θέα της Θάλασσας και του βουνού σε μια δονούμενη και ζωντανή ατμόσφαιρά με συνύπαρξη των ήχων της θάλασσας. Στην δυτική πλευρά της ανάπλασης, και από το σημείο σύνδεσης των υφιστάμενων υποδομών που οδεύουν προς την Ολυμπιακή Ακτή, αποτυπώνει στον σχεδιασμό και την διαμόρφωση ο ‘Μαίανδρος’ που έχει ως σημεία αναφοράς τους (2) Φάρους. Σε κάθε κυρτή καμπύλη θα ‘φωλιάζουν’ κυλινδρικά στοιχεία της φύσης. Αυτά είναι, οι ‘μπουρμπουλήθρες’ του παφλασμού και του κύματος που αφρίζουν όταν συναντούν την στεριά, είναι η κυλινδρική φυτοκαλυμμένη επιφάνεια, το κυλινδρικό παγκάκι, ο κυλινδρικός ξύλινος χώρος που θα γυμνάζονται οι αθλούμενοι και η κυλινδρική υδατοκαλυμμένη επιφάνεια. Η εναλλαγή  αυτών των στοιχείων θα ‘οργιάζει’ σε ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον από τα στοιχεία της φύσης.

  Η Νότια πλευρά της Χερσαίας ζώνης χαρακτηρίζεται από χώρους αναψυχής, άσκησης και εργασίας. Οι παραθεριστές διασχίζουν την έκταση για την άμεση πρόσβαση την ακτή, οι αθλούμενοι να προετοιμάζονται για την άσκηση τους κατά μήκος της ‘Ολυμπιακής Ακτής’ και οι ναυτικοί προετοιμάζουν τις βάρκες τους. Η Αρχιτεκτονική σύνθεση σε συνάρτηση και αλληλεπίδραση με την υπόλοιπη έκταση, αναπλάθει, συνδέει και συνεχίζει τον ‘Ομφάλιο Λώρο’ της Ζωτικότητας του Οικισμού της Παραλίας προς την ζώνη αναψυχής και κατ’ επέκταση προς τον Οικισμό της Κατερινόσκαλας.  Συνεχίζονται, επεκτείνονται και συνδέονται οι αρτηρίες του πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου με τον αστικό ιστό του οικισμού και παράπλευρα του υφιστάμενου δρόμου. Δημιουργείται εντός της αμμουδιάς ένας χώρος ‘Όασης’. Στο υπόβαθρο της πλατφόρμας deck που θα δημιουργηθεί, θα εδράζονται 3 κτίρια. Τα δυο κτίρια με χαρακτήρα αναψυχής, θα καλύπτουν ανάγκες εξυπηρέτησης των λουόμενων, των παρευρισκόμενων και των περαστικών και το τρίτο κτίριο θα καλύψει τις ανάγκες του κτιρίου των υπηρεσιών του Νέου προς Υλοποίηση Υδατοδρομίου.

  Στον χώρο Ανάπλασης θα υπάρχει οπτική επαφή τόσο αξονικά όσο και πανοραμικά σε όλους τους χώρους της ανάπλασης, ώστε να εκπέμπει και να διαχέεται η αίσθηση της ασφάλειας και της συνέχειας των δραστηριοτήτων. Ο άρτιος σχεδιασμός και η σύνθεση των χρήσεων, των χώρων, των κτιρίων και των εργασιών θα εξασφαλίζουν ομαλή προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα στην κίνηση από τα διάφορα οχήματα και τους χρήστες.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ