Επιστολή Πρόεδρου Επιμελητηρίου Πιερίας: “Αναγκαίες παρεμβάσεις για την θωράκιση της Ελληνικής Οικονομίας”

Οικονομία

Τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την θωράκιση της Ελληνικής Οικονομίας, λόγω της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας υπό το βάρος της εξελισσόμενης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτείνει, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Η επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές Πιερίας, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΘΕΜΑ: Αναγκαίες παρεμβάσεις για την θωράκιση της Ελληνικής Οικονομίας.

Κύριε Υπουργέ,

Αποτελεί κοινό τόπο, ότι η επιτυχής αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων απαιτεί άμεσες αποφάσεις και τη λήψη εκτάκτων μέτρων.

Η τρέχουσα διεθνής πολιτική και οικονομική συγκυρία, υπό το βάρος της εξελισσόμενης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα, οξύνει την ενεργειακή κρίση, εντείνει την αβεβαιότητα, παραλύει τις αγορές και απειλεί με απότομη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το βραχυπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας διαγράφεται ζοφερό για ολόκληρο τον πλανήτη, γεγονός που δε θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.

Για να αποτραπούν τα δυσμενέστερα σενάρια σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας, θα πρέπει αυτά να αντιμετωπισθούν υπό το φως των νέων εξελίξεων και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

1) Ενεργειακό πρόβλημα: H εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου καθιστά κάθε παραγωγική προσπάθεια ουσιαστικά ασύμφορη, σε σημείο που ο οικονομικός μαρασμός να αποτελεί ορατό ενδεχόμενο.

Ως μέτρο ανακούφισης των παραγωγικών τάξεων, προτείνουμε:

α) Την επιδότηση κατά 50% των εκάστοτε διαμορφούμενων ενεργειακών τιμολογίων των επιχειρήσεων.

β) Δεδομένης της ανεπάρκειας της παραγωγής και διανομής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προτείνουμε την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τη στιγμή μάλιστα που η κατεξοχήν βιομηχανική χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία, και όχι μόνο, έλαβε δεκαετή παράταση χρήσης γαιανθράκων.

2) Πρόβλημα ρευστότητας: Ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η υπερδεκαετής ύφεση που έπληξε τη χώρα, λόγω των μνημονίων και της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και το δημόσιο, αναδεικνύουν την επιχειρηματική ρευστότητα σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα επιβίωσής τους.

Προτεινόμενα μέτρα:

α) Ρύθμιση των δημιουργούμενων επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο και τους Παρόχους Ενέργειας σε 120 μηνιαίες δόσεις και επανυπαγωγή σε ρυθμίσεις όσων επιχειρήσεων σημείωσαν προσωρινή αδυναμία τήρησής τους.

β) Μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών και αύξηση του αριθμού των μηνιαίων καταβολών της εξόφλησής τους.

γ) Δραστική μείωση τουλάχιστον της τάξεως του 50% των επιχειρηματικών Δημοτικών τελών.

δ) Επανένταξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με κρατική εγγύηση των επιχειρήσεων εκείνων που παρουσιάζουν λειτουργικά κέρδη, προ φόρων, αποσβέσεων, τοκοχρεολυσίων, (EBITDA), και ιδιαίτερα εκείνων που τα προϊόντα τους είναι εξωστρεφή ή υποκαθιστούν εισαγόμενα.

Έχοντας την πεποίθηση, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την ένταση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ευελπιστούμε στην κατανόηση των αιτημάτων μας και στην ικανοποίησή τους, προκειμένου η Χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη να επιβιώσει οικονομικά και κοινωνικά με το μικρότερο δυνατόν κόστος .

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου