Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Παρουσία της Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Άννας Μυκωνίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου Σωκράτη Δωρή, του Αντιπροέδρου Αθανάσιου Μπέγκα, του Μέλους του Δ.Σ. Τάνιας Κιουμουρτζίδου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Επταπυργίου Αθανάσιου Κολαλά, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πλέον το Φεστιβάλ, που καθιέρωσε η Περιφέρεια, είναι από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του καλοκαιριού στην Κεντρική Μακεδονία.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 29 Ιουλίου στο Επταπύργιο, με έξι παραγωγές και συνολικά δέκα παραστάσεις.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στην πρώτη γραμμή της επανεκκίνησης του πολιτισμού, που όλοι, κοινό, καλλιτέχνες, φορείς, περιμέναμε. Επιστρέφουμε στη αναντικατάστατη εμπειρία των ζωντανών εκδηλώσεων. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 επιστρέφει φέτος στο Επταπύργιο. Στον ξεχωριστό αυτό ιστορικό χώρο, στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, για να προσφέρει στον κόσμο ένα μοναδικό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, όπως πάντα, υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Πάντα με απόλυτη προτεραιότητα την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την προστασία της δημόσιας υγείας και βέβαια την ασφάλεια των θεατών και των συντελεστών, το Φεστιβάλ, μάς περιμένει στο φυσικό του χώρο, στο Επταπύργιο. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ένας θεσμός που δημιουργήσαμε από το μηδέν και το οποίο σκοπεύουμε να καθιερώσουμε ως ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ, ως ένα διαχρονικό και συνεχώς εξελισσόμενο θεσμό, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Μια διοργάνωση που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και στις προτιμήσεις των συμπολιτών μας και των επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Μια διοργάνωση που θα συστήνει στο κοινό δημιουργούς και έργα υψηλής ποιότητας και αισθητικής και θα αναδεικνύει πολιτιστικά και τουριστικά τον τόπο μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σημαντική καινοτομία της φετινής διοργάνωσης: «Η φετινή διοργάνωση σχεδιάστηκε με σταθερά και μελετημένα βήματα. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 παρουσιάζει πέντε δικές του παραγωγές και μία διεθνή παραγωγή, προσεγμένες μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Πέντε δικές του παραγωγές στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 300 συντελεστές, που θα παρουσιάσουν έργα σπουδαίων δημιουργών, του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Φροντίσαμε ώστε οι δύο από τις πέντε παραγωγές να έχουν ελεύθερη είσοδο για τα κοινό, ενώ στο σύνολό τους οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, θα έχουν ιδιαίτερα προσιτή τιμή εισιτηρίου. Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε μία ακόμη καινοτομία, που θα κάνει φέτος τη διαφορά. Εκτός από τους επισκέπτες που θα επιλέξουν να ανέβουν στο φρούριο του Επταπυργίου, τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ θα μπορέσουν να τις απολαύσουν ζωντανά όλοι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από γιγαντο-οθόνες προβολής, που θα τοποθετήσουμε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Με αυτόν τον τρόπο οι συμπολίτες μας στην Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, το Κιλκίς, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας σε live streaming, τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού, με ασφάλεια, σε όλους τους συμπολίτες μας».
Αναφερόμενος στην ενίσχυση του πολιτισμού μέσα στην πανδημία, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια, όπως αποδείχτηκε και στη διάρκεια των 16 μηνών από το ξέσπασμα της πανδημίας με δεκάδες, ζωντανές διαδικτυακές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες ξεπέρασαν τις 700.000 προβολές. Αλλά και με live streaming εκπομπές που είχαν ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, το Πάσχα, με την πιο πρόσφατη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα, από τους καταρράκτες της Έδεσσας, που συγκέντρωσε 50.000 προβολές και πάνω από 6.000 μηνύματα θεατών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου.
«Δεν σταματήσαμε όλο αυτό το διάστημα να υπηρετούμε συνολικά τον πολιτισμό, αντίθετα εντείναμε τις παρεμβάσεις μας, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, στηρίζοντας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, τους ανθρώπους και τους σημαντικούς θεσμούς του πολιτισμού, όπως μεταξύ άλλων τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Ταυτόχρονα, συνεχίσαμε με αμείωτο ρυθμό τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
«Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 περιμένει όλους τους συμπολίτες μας, όλους τους επισκέπτες μας, αυτό τον Ιούλιο, για αξέχαστες εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού σε ένα μοναδικό μνημείο και τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Σας περιμένουμε για μια αισιόδοξη, φωτεινή επανεκκίνηση του πολιτισμού και της ζωής μας», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η κ. Μυκωνίου επισήμανε ότι τις παραστάσεις του Φεστιβάλ θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία 600 θεατές (βάσει της χωρητικότητας του Επταπυργίου, όπως αυτή προσαρμόζεται λόγω των μέτρων για την πανδημία), αλλά και χιλιάδες άλλοι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, μέσα από τις γιγαντο-οθόνες που θα τοποθετηθούν σε έξι ανοιχτά θέατρα, ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
«Μία από τις παραγωγές τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και φέρει την αιγίδα της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’. Επίσης σε δύο παραγωγές η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ σε όλες τις παραγωγές θα διατίθενται 50 θέσεις για ανέργους», τόνισε η κ. Μυκωνίου.
Ο κ. Κολαλάς ανακοίνωσε το πρόγραμμα των παραστάσεων, που συνοπτικά είναι το εξής:
1.Όπερα «Tosca» του Giacomo Puccini – Παραστάσεις 5, 8, 12 και 15 Ιουλίου. Ώρα έναρξης 21.00’. Σε συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Τουρισμού Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ. Συντελεστές: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση Λίζα Ξανθοπούλου. Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Αθανάσιος Κολαλάς. Floria Tosca – Σοφία Μητροπούλου, Mario Cavaradossi – Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Baron Scarpia – Γιάννης Σελητσανιώτης. Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου), Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου).
2.Εναλλακτική συναυλία «Ο Beethoven… αλλιώς» – 11 Ιουλίου. Ώρα έναρξης 21.30’. Συντελεστές: Καλλιτεχνική επιμέλεια – ενορχηστρώσεις: Γρηγόρης Σημαδόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια -σχεδιασμός φωτισμός: Μαριάνα Αλεξανδρή. Σοπράνο: Σοφία Γιαννίτσιου Παπαευαγγέλου. Τενόρος: Στέφανος Καλτσής. Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου).
3.Βραδιά ποίησης και μουσικής «Ο Καββαδίας… μας ταξιδεύει» – 19 και 20 Ιουλίου. Ώρα έναρξης 21.30’. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συντελεστές: Καλλιτεχνική επιμέλεια -ενορχηστρώσεις: Κώστας Ματσίγκος. MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (μουσική διεύθυνση Θοδωρής Παπαδημητρίου). Τραγουδούν: Μαρίζα Κωχ, Χρήστος Θηβαίος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ηλίας Βαμβακούσης. Κείμενα – λογοτεχνική μελέτη: Άννα Μυκωνίου. Παρουσίαση-αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός. Σκηνική επιμέλεια: Μαριάνα Βογιατζή. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σάκης Κοντονικόλας, Γιώργος Κοκκινάκης, Στέργιος Κοιας, Δημήτρης Στυλιανίδης, Αντώνης Κουμανδράκης, Μιχάλης Πιπέρκος.
4.Συναυλία «Ζορμπάς, ο ελεύθερος Έλληνας» – 25 Ιουλίου. Ώρα έναρξης 21.30’. Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Διεύθυνση Ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος. Σολίστ: Αγγελική Καθάριου.
5.Συναυλία «Γιώργος Καζαντζής» – 28 Ιουλίου. Ώρα έναρξης 21.30’. Συντελεστές: Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Καζαντζής. Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Παντελής Θαλασσινός, Λιζέτα Καλημέρη, Κώστας Πρατσινάκης.
6.Όπερα «Gala Όπερας» – 29 Ιουλίου. Ώρα έναρξης 21.30’. Συντελεστές: Ορχήστρα της Όπερας Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης. Τη βραδιά υπογράφει καλλιτεχνικά ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Yuri Alexandrov. Διεύθυνση ορχήστρας: Aleksandr Goikhman. Συμμετέχουν: Maria Bochmanova, Yuri Borchev, Olesya Gordeeva, Vladislav Mazankin, Larisa Pominova, Leontii Salyenskii, Natalia Vorobieva.