Περισσότεροι από 150 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο τέταρτο κάλεσμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για εθελοντική αιμοδοσία

Κοινωνία

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση των πολιτών στην τέταρτη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ και ήταν αφιερωμένη στον Εθελοντή Αιμοδότη.

Η συγκεκριμένη δράση αιμοδοσίας αποτέλεσε την κορωνίδα των τριών προηγούμενων επιτυχημένων εθελοντικών δράσεων προκειμένου να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε αίμα λόγω της περιόδου του καλοκαιριού.

Η δράση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που τιμάται σήμερα, 14 Ιουνίου 2021.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«γι’ ακόμη μια φορά οι συμπολίτες μας έσπευσαν στο κάλεσμά μας για να προσφέρουν αίμα. Η συγκινητική ανταπόκρισή τους αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε να υπηρετήσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και να προσφέρουμε ζωή σε συνανθρώπους μας. Η τέταρτη εθελοντική αιμοδοσία, που διοργανώσαμε στη ΔΕΘ είναι αφιερωμένη σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, στηρίζουν το σύστημα υγείας και τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Είναι η έμπρακτη απόδοση τιμής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη».

Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στη νότια πύλη της ΔΕΘ- Helexpo και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. Προσήλθαν περισσότερα από 150 άτομα και συγκεντρώθηκαν 109 μονάδες αίματος.

Στην αιμοδοσία συμμετείχε για πρώτη φορά το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος, με τον Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων Φώτη Αντωνίου, ο οποίος ενημέρωνε τους πολίτες για τη διαδικασία εγγραφής στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Ένας στους τρεις αιμοδότες ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν 33 δείγματα. Όλοι οι αιμοδότες παρέλαβαν ευχαριστήριο έντυπο καθώς και αναμνηστικά δώρα που ήταν μια προσφορά από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Μαρία Χατζηκύρκου απένειμε Δίπλωμα Τιμής στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφεριάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστο Μήττα για τη σημαντική προσφορά τους στην προώθηση του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Παρόντες στη δράση ήταν ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Δημήτριος Τσαλικάκης, ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά Χαρά Αμανατίδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δέλτα Βούλα Ελευθεριάδου και ο Πρόεδρος του ΣΕ.ΠΕ.ΚΕ.Μ. Δημήτριος Βαζούρας.

Οκ. Μήττας ευχαρίστησε θερμά όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αιμοδοσίας και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησία και ευσυνειδησία, στηρίζουν τους συνανθρώπους μας και το σύστημα υγείας. Οι δράσεις της αιμοδοσίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχιστούν και στο μέλλον και θα υπάρξει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις.

Οι φιάλες αίματος βρίσκονται στην Τράπεζα Αίματος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και θα διατεθούν από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη.