Ευχαριστήρια επιστολή του Γιάννη Πούλιου προς τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης για την καθιέρωση της η 2ας Απριλίου, ως ημέρας τοπικής αργίας σε ανάμνηση της μάχης της Μηλιάς το 1822

Κοινωνία

Ως Μηλιώτης και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κάτω Μηλιάς “ Οι Λαζαίοι” και με την ιδιότητα του φιλολόγου με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία και την παράδοση θέλω να δηλώσω τη χαρά μου και να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Η απόφασή σας (που ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο) να καθιερωθεί η 2α Απριλίου ημέρα τοπικής αργίας  σε ανάμνηση της μάχης της Μηλιάς το 1822, τιμά τον τόπο και την ιστορία του αλλά και εσάς τον ίδιο. Η δέσμευσή σας να γίνει αναστύλωση και ανάδειξη των ερειπίων του πύργου των Λαζαίων στην Άνω Μηλιά μας κάνει να χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο.

            Κύριε Δήμαρχε, η στάση σας αυτή απέναντι στο ιστορικό αυτό γεγονός είναι δείγμα αγνού πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός οι περικεφαλαίες και οι πορείες με χιλιάρες μηχανές και πλαστικά σημαιάκια ούτε οι μεγαλόστομες δηλώσεις υπερπατριωτών. Πατριωτισμός είναι επίσης η επί μία εξηκονταετία ενασχόληση του Γ. Μ. Χανδόλια  με την καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας, τη διατήρηση της παράδοσης, τη διάσωση και διαφύλαξη κειμηλίων μιας εποχής που έφυγε (κόντρα στο ρεύμα της εποχής και χωρίς καμία αναγνώριση ως τώρα).

            Θα ήθελα επίσης, κύριε Δήμαρχε, να σας συγχαρώ  για την τήρηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων που φαίνεται πως σταδιακά υλοποιείτε. Ελπίζω δε βάσιμα πως θα τηρήσετε και τη δημόσια δέσμευσή σας ότι θα είστε μπροστάρης στην κινητοποίηση για να αποτραπεί η καταστροφή των Πιερίων με την εγκατάσταση του, φαραωνικών διαστάσεων, αιολικού πάρκου. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι αξιοποίησης του όμορφου βουνού και η απόφασή σας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή αυτής της επιστολής, δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε.

            Τέλος, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να βασιστείτε στο Σύλλογό μας για τον εορτασμό με τον πρέποντα τρόπο, τον Απρίλιο του 2022, της 200ής επετείου από τη μάχη της Μηλιάς (2/4/1822). Θεωρήστε τη συνδρομή μας δεδομένη, αν υποτεθεί ότι θα φαινόταν χρήσιμη.

Με τιμή

Γιάννης Πούλιος

            Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

παρακαλώ να διαβιβάσετε προς όλους του δημοτικούς συμβούλους τις ευχαριστίες μου. Ως Μηλιώτης και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κάτω Μηλιάς “ Οι Λαζαίοι” και με την ιδιότητα του φιλολόγου με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία και την παράδοση θέλω να δηλώσω τη χαρά μου και να σας ευχαριστήσω θερμά.

            Η ομόφωνη απόφασή σας να καθιερωθεί η 2α Απριλίου ημέρα τοπικής αργίας, σε ανάμνηση της μάχης της Μηλιάς, το 1822, τιμά τον τόπο και την ιστορία του αλλά και εσάς τους ίδιους. Η στάση σας απέναντι στο ιστορικό αυτό γεγονός είναι δείγμα πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός οι περικεφαλαίες και οι πορείες με χιλιάρες μηχανές και πλαστικά σημαιάκια ούτε οι μεγαλόστομες δηλώσεις υπερπατριωτών. Πατριωτισμός είναι επίσης η επί μία εξηκονταετία ενασχόληση του Γ. Μ. Χανδόλια   με την καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας, τη διατήρηση της παράδοσης, τη διάσωση και διαφύλαξη κειμηλίων μιας εποχής που έφυγε ( κόντρα στο ρεύμα της εποχής και χωρίς καμία αναγνώριση ως τώρα).

            Τέλος, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, θα έχετε τη συνδρομή του Συλλόγου μας, εφόσον μας ζητηθεί, για τον πανηγυρικό εορτασμό, τον Απρίλιο του 2022, της 200ής επετείου από τη μάχη της Μηλιάς ( 2/4/1822).

Με τιμή

Γιάννης Πούλιος