Στην ψηφιακή έκθεση κρασιού ‘LONDON WINE FAIR’ συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αγροτικά

Στην ψηφιακή έκθεση του οινικού κλάδου “DIGITAL LONDON WINE FAIR”, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία RECO-EXPORTS τη χρονική περίοδο 17 – 19 Μαΐου 2021, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δυναμικά με 15 οινοποιεία της περιοχής.

Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον οινικό κλάδο. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε σε έκθεση κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγορά στρατηγικής σημασίας για το ελληνικό κρασί, προσφέροντας τη δυνατότητα σε σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της περιοχής να παρουσιάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά τους.

«Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 αξιοποιώντας τις ψηφιακές εφαρμογές και δίνουμε την ευκαιρία στον οινικό κλάδο και στα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της περιοχής μας να γίνουν γνωστά παγκοσμίως και να αξιολογηθούν, ώστε να κερδίσουν σταδιακά τις απαιτητικές διεθνείς αγορές, αποδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Μπάτος.

Η “LONDON WINE FAIR”, με 40 έτη λειτουργίας, αποτελεί τη μοναδική επαγγελματική έκθεση κρασιού στη Μεγάλη Βρετανία και ένα ξεχωριστό γεγονός που κάθε χρόνο γιορτάζει, εμπνέει, επιμορφώνει και προωθεί το κρασί σε διανομείς, χονδρεμπόρους, αγοραστές σούπερ μάρκετ, κάβες, λιανοπωλητές, HORECA και συλλέκτες.

H ψηφιακή έκδοση της “LONDON WINE FAIR” παρείχε τη δυνατότητα στα οινοποιεία να προβληθούν τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθότι αποτελεί το 1ο διεθνές οινικό γεγονός εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, με τα νέα δεδομένα που επέφερε το Brexit και τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού στην Αυστραλία και τον Καναδά διακινούνται από βρετανικές εταιρείες, κάνοντας την Μεγάλη Βρετανία Νο1 στον κόσμο συνδυαστικά.

-Το 2019 η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε από την Ε.Ε κρασιά αξίας 4.1 δισ. ευρώ.

-Το 27.2% των πωληθέντων κρασιών ανήκαν στην κατηγορία £15 – £23 ανά μπουκάλι.

-Οι πωλήσεις εμφιαλωμένου κρασιού το 2019 ήταν πάνω από 71% (18% αφρώδεις και bulk το υπόλοιπο).

-Οι πωλήσεις κρασιού σε σούπερ μάρκετ και κάβες (off-trade) ήταν 8.3 δισ. λίρες και 7.2 δισ. λίρες σε restaurant, bar, pubs (on-trade).

-Ο κλάδος του κρασιού στη Μεγάλη Βρετανία παράγει έσοδα 22,3 δισ. λιρών.

Συγκεντρώνοντάς 2.608 επαγγελματίες επισκέπτες του χώρου, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση παρουσίασε πάνω από 3.435 διαφορετικές ετικέτες οινοποιείων από 33 διαφορετικές χώρες, που αναζητούσαν μια ευκαιρία εισόδου στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, του Νο1 εισαγωγέα οίνου στην Ευρώπη.

Μέσω μιας εξαιρετικής πλατφόρμας δικτύωσης οινοποιείων με επαγγελματίες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 12.000 συναντήσεις ενώ στάλθηκαν πάνω από 25.000 δείγματα.

Παράλληλα, πάνω από 300 επαγγελματίες παρακολουθήσαν τρία Masterclass από τους Demetri Walters MW και Γιάννη Καρακάση MW, τα οποία συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές.

Με την επισκεψιμότητα των ελληνικών περιπτέρων να αγγίζει τα 2.767 μοναδικά «κλικ» και με 647 συνολικά συναντήσεις μεταξύ οινοποιείων και αγοραστών, το ελληνικό κρασί δείχνει να έχει μέλλον σε μια από τις πιο σημαντικές και απαιτητικές αγορές παγκοσμίως, αρκεί η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια και να αξιοποιηθεί κατάλληλα.