«Θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τεστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες», σχολίασε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς, εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ».
«Είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς» επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δήλωσε βέβαιος ότι (τα φαρμακεία) θα συνεργαστούν. «Είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν πρόσθεσε.
Για την πλατφόρμα δήλωσης των θετικών self test, την οποία προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Σκέρτσος, εξήγησε ότι «θα πρέπει να δηλώνονται, προκειμένου ο πολίτης να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές και να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης».
«Στόχος είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων, καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα», σημείωσε.
Στο ερώτημα «εάν θα υπάρξει ελεγχόμενοι άνοιγμα δραστηριοτήτων», ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη.
Παράλληλα, εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και την Γ’ Λυκείου, αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το lockdown είναι αυστηρότερο από του περασμένου Μαρτίου και πως καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι μεταλλάξεις, με τη βρετανική να είναι έως 90% πιο μεταδοτική, η αύξηση της κινητικότητας κατά 20% σε σχέση με το lockdown της άνοιξης, η κόπωση, οι δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.
«Τα μέτρα λειτουργούν δεν μπορεί να τα αμφισβητούμε συνεχώς, τόνισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι απαιτείται από όλους να λειτουργούν με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
in.gr