Το Viasat History τιμά την Ημέρα της Γυναίκας με δύο νέα ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός Ψυχαγωγία

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια αφορμή ώστε να τιμήσουμε διεθνώς τα κατορθώματα των γυναικών σε μια σειρά από τομείς: την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό και την πολιτική. Φέτος, στις 8 Μαρτίου το Viasat History θα γιορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας με δύο ειδικές προβολές ντοκιμαντέρ τα οποία φωτίζουν μερικά από τα πιο συγκλονιστικά επιτεύγματα των γυναικών στην ιστορία.

Η πρώτη ειδική προβολή περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ «Οι γυναίκες που πολέμησαν τον Χίτλερ» και θα προβληθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 22:00. Η ταινία αποκαλύπτει τις ιστορίες των γυναικών που βρήκαν το θάρρος, παρά τους κινδύνους που διέτρεχαν οι ίδιες, να αντισταθούν στους Ναζί και στη βαρβαρότητα. Μητέρες, εργάτριες, κομμουνίστριες, ακτιβίστριες, σοσιαλίστριες ή ακόμα και συντηρητικές, νοσοκόμες, φοιτήτριες, όλες προέρχονταν από ποικίλα κοινωνικά στρώματα και κάποιες, μάλιστα, θεωρούνταν και «υπόδειγμα πολίτη» για το Τρίτο Ράιχ. Ορισμένες ανήκαν σε δίκτυα αντίστασης, ενώ άλλες δρούσαν μαζί με τους συζύγους, τους αρραβωνιαστικούς ή τους φίλους τους. Φυσικά, υπήρχαν και εκείνες που όρθωναν μόνες τους ανάστημά τους απέναντι στην εξουσία. Οι γυναίκες αυτές μετέφεραν εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες, διένειμαν φυλλάδια με αντιφασιστικό περιεχόμενο και έσωσαν επανειλημμένα Εβραίους πολίτες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλα αυτά τα έκαναν βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούσε να τις καταδώσει κάποιος γείτονας ή συγγενής. Για πολλές δεκαετίες, ο ρόλος τους θεωρείτο απλώς υποστηρικτικός προς τις αντιστασιακές πράξεις των αντρών ανταρτών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η συνεισφορά τους στον αγώνα κατά του Ναζισμού. Ποιες ήταν όμως αυτές οι γυναίκες; Γιατί αντιστάθηκαν στο καθεστώς, με όλους τους κινδύνους που ενείχε με τέτοια πράξη τόσο για τον εαυτό τούς όσο και για τις οικογένειές τους; Ποιο ήταν το παρελθόν τους; Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τις εν πολλοίς άγνωστες ιστορίες αυτών των Γερμανίδων, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε τη Λίμπερτας Σούλτσε-Μπόυζεν, τότε αξιωματούχο του Υπουργείο Προπαγάνδας, τη δημοσιογράφο Ρουθ Άντρεας-Φρίντριχ και τη φοιτήτρια Σόφι Σολ.

Άνδρες κυνηγοί, γυναίκες τροφοσυλλέκτριες -αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα που έχουμε για την κατανομή των ρόλων των δύο φύλων κατά την προϊστορική εποχή. Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Γυναίκας, η παραπάνω κυρίαρχη αντίληψη ανατρέπεται. Η ταινία «Ο γρίφος των οστών: η επανάσταση του φύλου» θα προβληθεί στις 23:05 τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων που συνήθως απαντώνται στη δικονομία, οι ειδικοί προβαίνουν σε νέες παρατηρήσεις σχετικά με την προϊστορική εποχή. Ο άνδρας ως κυνηγός είχε εδραιωθεί στο μυαλό πολλών επιστημόνων ως ο κουβαλητής της οικογένειας και για αυτό πιστευόταν ότι βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας. Σύμφωνα όμως με υποστηρίζουν σήμερα οι ερευνητές, η αντίληψη αυτή είναι πέρα έως πέρα εσφαλμένη. Μάλιστα με πρόσχημα αυτή την αντίληψη, οι αρχαιολόγοι του 19ου και του 20ου αιώνα «νομιμοποίησαν» το κατώτερο status των γυναικών στη σύγχρονη εποχή. Τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές δεν φαίνεται ότι πιστοποιούν όσα οι ειδικοί πίστευαν για αιώνες, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος επιστημονικών  παρανοήσεων καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως τεκμήρια που προκαλούν έκπληξη. Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την αλήθεια σχετικά  με το αν πράγματι υπήρξαν καλλιτέχνιδες την εποχή του Λίθου, πλούσιες πριγκίπισσες την εποχή του Χαλκού καθώς και πολεμίστριες Βίκινγκς.

Με αφορμή των παγκόσμιο εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας , τοViasat History θα προβάλει τη Δευτέρα 8 Μαρτίου αυτά τα δύο ντοκιμαντέρ στις 22:00 (Οι γυναίκες που πολέμησαν τον Χίτλερ) και στις 23:05 (Ο γρίφος των οστών: η επανάσταση του φύλου).