‘Αμεσα πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ανοίγματος της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει σε όσες επιχειρήσεις έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας να επανενταχθούν σε αυτές, για να μπορέσουν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα, όπως γνωστοποίησε απόψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας από το βήμα της διαδικτυακής συνόδου «ΣΕΒΕ Tax Export Summit».
«Σε ό,τι έχει να κάνει με υφιστάμενες διατάξεις, για την επανένταξη και επανενεργοποίηση των ρυθμίσεων, των μεγάλων ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων, που χάθηκαν κατά την περίοδο του κορονοϊού, είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, μην πω ωρών, για να ανοίξουμε αυτή την πλατφόρμα και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που χρειάζονται επανένταξη για να πάρουν ενημερότητα, να μπουν στη διαδικασία να προχωρήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πιτσιλής.
6 δισ. ευρώ «χωρίς ούτε μία επίσκεψη στην εφορία»
Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, επισήμανε ότι μόνο από την πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, οι πληγείσες επιχειρήσεις «έχουν λάβει ώς σήμερα πάνω από 6 δισ. ευρώ σε πληρωμές που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ, χωρίς ούτε μία επίσκεψη στην εφορία».
Ο κ.Πιτσιλής σημείωσε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στις διαδικασίες ψηφιοποίησης υπηρεσιών, διευκόλυνσης του εξωτερικού εμπορίου και ταχύτητας επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Όπως είπε, επικαλούμενος τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας του ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, ο συνολικός βαθμός επίδοσης της Ελλάδας στο πεδίο αυτό αυξήθηκε από 37,5% το 2015 στο 70% το 2019 και ειδικότερα για τις τελωνειακές διατυπώσεις, αναβαθμίστηκε από το 54% στο 83%. Ο μέσος χρόνος περαίωσης μιας τελωνειακής διαδικασίας έχει μειωθεί, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, στη μία ώρα και 37 λεπτά, ενώ σε ποσοστό 70% οι διασαφήσεις εξαγωγής απελευθερώνονται σε λιγότερο από μία ώρα και πάνω από το 82% των εξαγωγών τελωνίζονται πλέον κατά δήλωση.
Για τον ΦΠΑ σημείωσε ότι ο μέσος όρος του χρόνου επιστροφής του στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, από 100 ημέρες το 2017 μειώθηκε πλέον σε 60 ημέρες το 2019, ενώ πάνω από το 40% των αιτήσεων επιστροφής διεκπεραιώνονται σε λιγότερο από 30 ημέρες, έναντι αντίστοιχου ποσοστού λίγο υψηλότερου από 15% το 2017.
«Συνολικά για την επιστροφή φόρων στο 11μηνο του 2020, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αγγίξαμε περίπου τα 5 δισ. ευρώ, σχεδόν 700 εκατ. πάνω από την περσινή μας επίδοση και πάνω από τον φετινό μας στόχο κατά 18%» επισήμανε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη των σχετικών στόχων, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε ανάσα ρευστότητας.
Νέα εφαρμογή για τα παραστατικά των μικρών επιχειρήσεων ενόψει
Αναφερόμενος στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ.Πιτσιλής, χαρακτήρισε το «MyData» ως την κορωνίδα αυτής της διαδικασίας, ενώ σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω παρόχων, υπενθύμισε πως αυτή έχει ήδη έξι παρόχους. «Το άλλο κανάλι διασύνδεσης, που αφορά μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η διαβίβαση δεδομένων μέσω ERP, δουλεύει χωρίς προβλήματα κι έχουν ληφθεί πάνω από 1.250 εκατ. παραστατικά, ενώ περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί στην τρέχουσα, προαιρετική, φάση» σημείωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, προαναγγέλοντας εφαρμογή για την έκδοση παραστατικών μικρών επιχειρήσεων, είτε με χαμηλό τζίρο είτε με περιορισμένο αριθμό τιμολογίων, απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.
ΑΠΕ