Ένωσε 12 καταφύγια στον Όλυμπο σε 14 μέρες! Ο Λορέντζο Νεράντζης ξεκίνησε μόνος του μια διαδρομή 85 χλμ με στόχο αναδείξει την ομορφιά του βουνού και να ενισχύσει οικονομικά την ΕΟΔ

Κοινωνία Πολιτισμός Τουρισμός Ψυχαγωγία

Ο Λορέντζο Νεράντζης πέρασε 14 ημέρες στο Βουνό των Θεών, με ένα 20κιλο σακίδιο στην πλάτη και έναν στόχο: να ενώσει τα 12 πιο γνωστά καταφύγια του Ολύμπου, μια διαδρομή 85 χιλιομέτρων και συνολικής υψομετρικής διαφοράς 9.000 μέτρων.

Στη διαδρομή αυτή, ο Λορέντζο δεν ήταν μόνος. Διατηρώντας ένα διαδικτυακό ημερολόγιο, ο ορειβάτης αναδείκνυε σε κάθε του βήμα τις ομορφιές του υψηλότερου βουνού της χώρας, τη χρησιμότητα των καταφυγίων του ενώ παράλληλα μέσω αυτού έτρεξε μια εκστρατεία χρηματοδότησης για την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία από την ίδρυση της το 1993 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, διασώζοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους.

«Πήγε πολύ καλά. Συνάντησα αναποδιές λόγω του καιρού και στο τέλος το σώμα μου άρχισε να καταπονείται πολύ, ωστόσο είχα τη βοήθεια φίλων», σημείωσε ο Λορέντζο μιλώντας στη Voria.gr λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του. Όπως είπε, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της διαδρομής αυτής, η ηθική ανταμοιβή όταν έφτανε κάθε φορά στον προορισμό του ήταν μοναδική. «Τις στιγμές που φτάνεις στον προορισμό σου και βλέπεις το καταφύγιο, τα ξεχνάς όλα και ξεκινάς ξανά», τόνισε.

Το μικρόβιο για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διαδρομής στον Όλυμπο μπήκε όταν στα ταξίδια του ή στις χώρες του εξωτερικού όπου έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα άκουγε να μιλούν για περιπατητικές διαδρομές, που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα, όπως το Santiago de Compostela στην Ισπανία ή τα αρχαία μονοπάτια των Ίνκας που ξεκινούν από την Κολομβία και φτάνουν μέχρι τη Βολιβία. Ο Λορέντζο αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα διαθέτει ένα βουνό που θα μπορούσε να αναδειχθεί όχι μόνο για τις φυσικές του ομορφιές αλλά και για το μυθολογικό του πλαίσιο. Η ιδέα ωρίμασε στη διάρκεια του καραντίνας και στις 22 Σεπτεμβρίου ο Λορέντζο ξεκίνησε να ανεβαίνει στον Όλυμπο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των καταφυγίων, ο Λορέντζο περιέγραψε πως τα οργανωμένα καταφύγια στην ανατολική πλευρά του βουνού είναι πολύ ωραία και προσφέρουν αρκετές ανέσεις. Τα καταφύγια ανάγκης, ωστόσο, με εξαίρεση αυτό του «Καλύβα Χρηστάκη» είναι κάπως παρατημένα και με ελάχιστες προμήθειες. «Είναι κρίμα γιατί είναι σε πανέμορφα σημεία και είναι πολύ κρίσιμα», σημείωσε φέρνοντας ως παράδειγμα το Λιβαδάκι το οποίο είναι το μοναδικό που υπάρχει στη νότια πλευρά του βουνού που είναι μια μεγάλη και πανέμορφη περιοχή αλλά δυστυχώς, όπως παρατήρησε, αναξιοποίητη και ελάχιστη επισκέψιμη.

«Θέλω να δείξω πως η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από παραλία, θάλασσα και νησί. Είμαστε η τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης και δεν το ξέρει αυτό ο περισσότερος κόσμος. Έχουμε μια απίστευτη φυσική ομορφιά, έναν πλούτο, έναν θησαυρό. Και δεν είναι μόνο η φύση, ο Όλυμπος είναι από τα πλέον μυθικά σημεία του κόσμου», επισήμανε ο ίδιος.

Πλην της ομορφιάς του Ολύμπου, ο Λορέντζο επιδίωξε με τη διαδρομή του να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει το ραδιοδίκτυο στα καταφύγια το οποίο, όπως είπε, έχει σώσει πολλές ζωές. «Ήθελα ότι να δείξω πως παρότι ήμουν μόνος στη διαδρομή, το ραδιοδίκτυο μου επέτρεπε ανά πάσα στιγμή να συνδεθώ με συναδέλφους μου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «το βουνό θέλει σεβασμό». Ο Λορέντζο περιέγραψε πως ειδικά φέτος τον Σεπτέμβριο που η επισκεψιμότητα των Ελλήνων αυξήθηκε, αρκετοί επισκέπτες δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό καθώς ανέφερε πως υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που ανέβηκαν στα 2.7000 μέτρα με ένα καλοκαιρινό αντίσκηνο των 25 ευρώ. «Το βουνό δεν συγχωρεί και οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία. Ο σωστός εξοπλισμός είναι ένδειξη σεβασμού. Στο οροπέδιο μπορεί να χιονίζει και στα 2.000 μέτρα να έχει λιακάδα», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι του, ο ταξιδευτής έχει κάνει ήδη διαφορά. «Ο στόχος επετεύχθη», σημείωσε, βλέποντας πως ήδη 90 άτομα έχουν προχωρήσει σε δωρεά για την ενίσχυση της ΕΟΔ ενώ περίπου 3.500 άτομα ακολουθούν τις σελίδες που δημιούργησε στο Facebook και το Instagram.

Κάποια από αυτά μάλιστα επικοινώνησαν μαζί του όταν ανήρτησε τη φωτογραφία του «τερματισμού» της διαδρομής. Τι κρατάει από όλη αυτή τη φθινοπωρινή περιπέτεια του Ολύμπου; «Το ωραίο με το βουνό είναι πως συνειδητοποιείς πως τα όρια σου είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που νομίζεις. Στο βουνό το ανακαλύπτεις γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή. Δεν μπορείς να πεις “κουράστηκα, πάω σπίτι”. Πρέπει να φτάσεις στο καταφύγιο. Έτσι, λοιπόν, παίρνεις, μια ανάσα και συνειδητοποιείς ότι έχεις ακόμα δύναμη να συνεχίσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου δίνει το βουνό».

Ο Λορέντζο Νεράντζης είναι έμπειρο μέλος στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από τo 2006 και ασχολείται ενεργά με την ορεινή διάσωση και τις τηλεπικοινωνίες. Είναι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης και εκπαιδευτής στο Τμήμα Έρευνας, Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών της ΕΟΔ, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλές εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιχειρήσεις διάσωσης σε διάφορα πεδία στην Ελλάδα. Είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης), μιλάει τέσσερις γλώσσες και έχει δουλέψει για αρκετά χρόνια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Πηγή:voria.gr