Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων, έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές ακτινιδίων και οι μέχρι σήμερα ποσότητες είναι στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα.
Ωστόσο συνεχίζονται οι έλεγχοι μετά από καταγγελίες για συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων που δεν πληρούν ακόμη τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και αρκετά φορτία ανώριμων ακτινιδίων έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στα σημεία εξόδου της χώρα.
Συγκεκριμένα όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, «ομαλά εξελίσσεται η φετινή παραγωγή των χειμερινών φρούτων ως προς την ποιότητα και την ποσότητα. Oρισμένοι «έμποροι» συνεχίζουν την συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων που δεν πληρούν ακόμη τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.
Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας εκστρατείας στην οποία τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες απαιτήσεις για ωριμότητα, βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας του πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.
Οι μέχρι σήμερα διακινηθείσες ποσότητες είναι στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή, πλην όμως αρκετά φορτία ανώριμων ακτινιδίων (ούτε σακχάρων ούτε ξηράς ουσίας και σε απαγορευμένες συσκευασίες) έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στα σημεία εξόδου της χώρας βάσει απόφασης του Υπουργού ΑΑΤ, έλεγχοι που πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί για να διασφαλισθεί η φήμη των προϊόντων μας».