Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα σε Πιερία και Ξάνθη – Τι πρέπει να προσέχουμε

Κοινωνία

Την εκτίμηση των ειδικών επιστημόνων ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου «ήρθε για να μείνει» επιβεβαιώνει ο εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων της νόσου για το 2019 στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά δύο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε Πιερία (Δήμο Κατερίνης) και Ξάνθη (Δήμο Τοπείρου), που χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων το ένα παρουσίασε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ιού του Δυτικού Νείλου για εφέτος ξεκίνησαν στις 21 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται από το 2010 στην Ελλάδα (πλην των ετών 2015-2016), σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Τα περιστατικά σε Πιερία και Ξάνθη είναι τα πρώτα που εντοπίζονται για εφέτος στην Ευρώπη. Ειδικά πέρυσι, καταγράφηκε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (σε σχέση με προηγούμενα έτη) καθώς και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού, αφού το πρώτο περιστατικό εκτιμάται ότι μολύνθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Το 2018 στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 316 κρούσματα, –κυρίως σε Αττική– εκ των οποίων τα 243 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση) και καταγράφηκαν 50 θάνατοι εξαιτίας της νόσου. Τα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία (σαν απλής ίωσης). Λιγότερο από το 1% των περιστατικών εμφανίζει σοβαρή νόσο, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Οι περιοχές όπου θα «κυκλοφορήσουν» τα μολυσμένα κουνούπια δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά ατομικά μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες –και κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, καθώς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση από τον ιό– σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα προστασίας αφορούν την εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, τη χρήση σητών σε παράθυρα και πόρτες, κουνουπιέρων, κλιματιστικών και ανεμιστήρων, καθώς και κατάλληλων ρούχων (μακρυμάνικες μπλούζες – πουκάμισα, μακριά παντελόνια). Επιπλέον, συστήνεται στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά εντός ή εκτός σπιτιού.

Εν τω μεταξύ, τη σύναψη σύμβασης έργου δίμηνης διάρκειας με δύο γιατρούς παθολόγους και την προκήρυξη τριών μόνιμων θέσεων παθολόγων στο νοσοκομείο Λήμνου αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να λύσει το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής. Στο νοσοκομείο έχει μείνει μόνο μία παθολόγος, η οποία υποχρεώθηκε να εφημερεύει συνέχεια από τις 11 Ιουνίου.

«Ενας μοναδικός παθολόγος στο νοσοκομείο της Λήμνου για να καλύπτει τις ανάγκες 60.000 ατόμων τη θερινή περίοδο, να περιθάλπει νοσηλευόμενους ασθενείς, να κάνει εξωτερικά ιατρεία, να εφημερεύει, σε ένα νοσοκομείο υποστελεχωμένο, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγο, ογκολόγο, νευρολόγο, πνευμονολόγο)», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει μια καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό σε μονάδες Υγείας απομακρυσμένων περιοχών, ενώ επανεξετάζει τα κίνητρα σε γιατρούς που στελεχώνουν αυτές τις περιοχές.

Πηγή:kathimerini.gr