Δήμος Κατερίνης – Δημοτική Αστυνομία: Έλεγχοι & πρόστιμα  σε κτηνοτροφικές μονάδες για παραβάσεις που αφορούν τους Σκύλους Φύλαξης Ποιμνίων

Κοινωνία

Ουσιαστική λύση στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, προασπίζοντας τα δικαιώματα τόσο των πολιτών όσο και των ζώων και προωθώντας μια υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος επιδιώκει να δώσει ο Δήμος Κατερίνης με συστηματικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε κτηνοτροφικές μονάδες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας που διέπει τη διαχείριση των ποιμενικών σκύλων, καθώς – σε μεγάλο βαθμό – το αυξημένο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή προέρχεται από μη στειρωμένους ποιμενικούς σκύλους που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Αποφασιστικότητα και Ευθύνη

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος:
«Έχω δώσει εντολή να εφαρμοστεί  η νομοθεσία χωρίς εκπτώσεις. Ο Δήμος Κατερίνης φέτος έχει ήδη καταφέρει να κάνει ρεκόρ στειρώσεων και ρεκόρ υιοθεσιών.  Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των αδέσποτων ζώων με ευθύνη και ενσυναίσθηση.»

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης, Θωμάς Αναστασιάδης, σημειώνει: «Υλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση και την εντολή του Δημάρχου να κάνουμε το καλύτερο για τα ζώα και τον άνθρωπο. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εστία δημιουργίας αδέσποτων ζώων. Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι ζώα που εγκαταλείφθηκαν από ανεύθυνους συνδημότες μας. Κάθε προσπάθεια διαχείρισης των αδέσποτων χωρίς την πρόληψη μέσω των δεσποζόμενων θα πέφτει στο κενό. Δεν θα το επιτρέψουμε.»

Συστηματική Ενημέρωση –  Επανειλημμένες Συστάσεις

Για περισσότερους από επτά μήνες, ο Δήμος Κατερίνης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τις νόμιμες υποχρεώσεις τους και έχει προβεί σε αλλεπάλληλες συστάσεις. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η αδιαφορία ορισμένων οδηγεί στην ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων και επιβολής προστίμων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Εφαρμογή του Νόμου 4830/2021: Υποχρεώσεις Κτηνοτρόφων για τους Σκύλους

Οι παραβάσεις που βεβαιώνονται αφορούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων για τους σκύλους τους, όπως:

Ηλεκτρονική σήμανση: Κάθε σκύλος πρέπει να φέρει καταχωρημένη ηλεκτρονική σήμανση που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη του. Εμβολιασμός: Κάθε σκύλος πρέπει να εμβολιάζεται ετησίως.

Κατάλληλος χώρος διαβίωσης: Οι σκύλοι πρέπει να διαβιούν σε περιφραγμένο χώρο και να μην είναι δεμένοι ή περιφερόμενοι, εκτός από την ώρα της βόσκησης των παραγωγικών ζώων παρουσία του ιδιοκτήτη.

Στείρωση ή αποστολή DNA: Κάθε σκύλος πρέπει να είναι στειρωμένος ή να έχει σταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στον Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Η στείρωση, όπως είναι αποδεδειγμένο, δεν επηρεάζει τις ικανότητες φύλαξης των σκύλων, ενώ προλαμβάνει πολλά προβλήματα υγείας.

Απαγόρευση ακρωτηριασμού: Κάθε ακρωτηριασμός σκύλων, όπως κοπή αυτιών ή ουράς, διώκεται ποινικά ως κακούργημα.