Δήμος Κατερίνης: “Στην τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ συμμετείχε ο Δήμαρχος Κ. Κουκοδήμος: Αναγκαία η παράτασης αποπληρωμής των ΚΑΠ για τους Δήμους που έλαβαν δάνειο”

Πολιτική

«Η Αυτοδιοίκηση με έργα και πράξεις και όχι με λόγια, βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον πολίτη».  Αυτό τονίσθηκε με έμφαση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη. Η συνεδρίαση όπως ήταν εύλογο επικεντρώθηκε σε μια αποτίμηση της πρωτόγνωρης κατάστασης στην συγκυρία του κορωνοϊού και όπως επισημάνθηκε «οι Δήμοι βρίσκονται από την πρώτη μέρα, στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας καθημερινά αγώνα για τη στήριξη των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, ιδίως εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Παράλληλα, στα επιμέρους ζητήματα, για την ανάγκη παράτασης αποπληρωμής των ΚΑΠ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κατερίνης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Κώστας Κουκοδήμος.

Ειδικότερα, ο  κος Κουκοδήμος τόνισε ότι «η ΔΕΥΑ Κατερίνης έχει χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 7.600.000 ευρώ, το μεγαλύτερο ίσως χρέος που καταγράφει προς τη ΔΕΗ  Οργανισμός ή Επιχείρηση ανά την Ελλάδα. Ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα να δανειστούμε προκαταβολικά από τις ΚΑΠ και να επιστρέψουμε 18 μήνες μετά τα χρήματα. Εμείς όμως στο Δήμο Κατερίνης έχουμε συνάψει ήδη δάνειο ύψους 5.700.000 ευρώ για να ισοσκελίσουμε προϋπολογισμό. Αν επιστρέψουμε τα χρήματα σε διάστημα 18 μηνών είναι προφανές ότι θα προκύψει πρόβλημα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021. Μόνη λύση είναι να υπάρχει εξαίρεση των Δήμων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ή να λάβουμε προκαταβολικά 2 ΚΑΠ και να παραταθεί ο χρόνος επιστροφής των χρημάτων».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι έχει μιλήσει σχετικά με το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς η ΔΕΥΑΚ Κατερίνης, όπως και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά προβλήματα και απαιτούν ειδική διαχείριση.  «Μέσω αυτής της ΠΝΠ καλύπτονται μικρά προβλήματα ρευστότητας που θα προκύψουν στις ΔΕΥΑ και θα πρέπει εκ των ενόντων να τα επιλύσουμε. Το θέμα της ΔΕΥΑ Κατερίνης είναι κατανοητό και πρέπει να το δούμε πιο εξειδικευμένα» σημείωσε ο κος Παπαστεργίου.