Παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ

Πολιτική Υγεία

Σε μία σημαντική κοινοβουλευτική παρέμβαση αλλά και πρόταση για την επόμενη μέρα των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, προχώρησε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Με δεδομένο ότι τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία έχουν αρθεί, ο κ.Κουλκουδίνας θέτει το ζήτημα της λήξης των συμβάσεων ανθρώπων που απασχολούνταν στις μονάδες επί 3,5 χρόνια, θέτοντας ζήτημα κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του εθνικού συστήματος υγείας.

Παράλληλα προτείνει οι Κινητές Ομάδες  Υγείας να μετεξελιχθούν σε μια μόνιμη δομή που θα έχει ως αντικείμενο τις εξετάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στις απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές που οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων πρόληψης.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας τονίζει επίσης ότι συμβασιούχοι  που εργάζονταν στις Κινητές Ομάδες Υγείας τα 3,5 αυτά χρόνια θα μπορούσαν να τύχουν αυξημένης μοριοδότησης για την κάλυψη θέσεων στο εθνικό σύστημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι  Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας προκειμένου να πραγματοποιούν τα δωρεάν rapid test για τη λοίμωξη Covid  και τους εμβολιασμούς αλλά και να πραγματοποιούν εξετάσεις κατ’ οίκον και εξετάσεις σε δομές χρονίως πασχόντων.

Η λειτουργία τους ξεκίνησε το Μάιο του 2020, προσλήφθηκαν 575 επαγγελματίες υγείας, 21 ιατροί και βιολόγοι, 268 οδηγοί και 183 διοικητικοί υπάλληλοι με τρίμηνες συμβάσεις , οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς αλλά οι περισσότερες εξ αυτών λήγουν πλέον στις 30 Νοεμβρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Υγείας

κ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ

ΘΕΜΑ : ‘’Λειτουργία των Κινητών Ομάδων  Υγείας του ΕΟΔΥ’’

Κύριε Υπουργέ

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας προκειμένου να πραγματοποιούν τα δωρεάν rapid test για τη λοίμωξη Covid  και τους εμβολιασμούς αλλά και να πραγματοποιούν εξετάσεις κατ’ οίκον και εξετάσεις σε δομές χρονίως πασχόντων.

Η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Κινητών Ομάδων Υγείας γινόταν από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA ‘’Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020’’ ενώ το τελευταίο διάστημα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η λειτουργία τους ξεκίνησε το Μάιο του 2020, προσλήφθηκαν 575 επαγγελματίες υγείας, 21 ιατροί και βιολόγοι, 268 οδηγοί και 183 διοικητικοί υπάλληλοι με τρίμηνες συμβάσεις , οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς αλλά οι περισσότερες εξ αυτών λήγουν πλέον στις 30 Νοεμβρίου.

Είναι δεδομένο ότι τα 3,5 αυτά χρόνια, οι Κινητές Ομάδες  Υγείας προσέφεραν σημαντικό έργο.

Ενδεχομένως κάποιοι από τους συμβασιούχους του προγράμματος θα μπορούσαν να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.

Οι Κινητής Ομάδες Υγείας θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε μια μόνιμη δομή που θα έχει ως αντικείμενο τις εξετάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στις απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές που οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων πρόληψης.

Οι συμβασιούχοι επίσης που εργάζονταν στις Κινητές Ομάδες Υγείας τα 3,5 αυτά χρόνια θα μπορούσαν να τύχουν αυξημένης μοριοδότησης για την κάλυψη θέσεων στο εθνικό σύστημα υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τους χίλιους περίπου συμβασιούχους , που εδώ και 3,5 χρόνια, εργάζονται στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.

2. Εξετάζει το Υπουργείο Υγείας το ενδεχόμενο να μετεξελιχθούν οι Κινητές Ομάδες  Υγείας σε μια μόνιμη δομή που θα έχει ως αντικείμενο τη διενέργεια εξετάσεων πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας