Παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για να παραχωρηθεί ακίνητο στη Ρητίνη για τη στέγαση του Χιονοδρομικού, Αθλητικού, Ορειβατικού Συλλόγου Πιερίας

Πολιτική

Με παρέμβαση του στο Υπουργείο Οικονομικών και στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, ο Βουλευτής Πιερίας, αναδεικνύει την εγκατάλειψη του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν ο αστυνομικός σταθμός στη Ρητίνη Πιερίας και ταυτόχρονα ζητά την παραχώρηση του στο Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο Πιερίας, ο οποίος προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου, προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό.

Ο κ.Κουλκουδίνας τονίζει ότι εδώ και 20 χρόνια, μετά την αναστολή λειτουργίας του αστυνομικού σταθμού, το κτίριο έχει περιέλθει σε κατάσταση φθοράς και παρακμής.

Με δεδομένο  ότι δεν υπάρχει εμπορικό ή επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κτίριο, πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση. Ήδη, όπως αναφέρει ο Βουλευτής, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τοπικό Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο Πιερίων προκειμένου να στεγαστεί εκεί ο σύλλογος, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και όλες τις δαπάνες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ακινήτου.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας επικαλείται τον κανονισμό αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ , ο οποίος στο άρθρο 8 προβλέπει , ότι  η ΕΤΑΔ μπορεί να παραχωρεί  ακίνητα του Δημοσίου σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  που εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς, δωρεάν ή έναντι ανταλλάγματος εν όλω ή εν μέρει, για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών ή την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών τους.

Στην παρέμβαση του, ο Βουλευτής επισημαίνει  ότι ‘’το συγκεκριμένο άρθρο αλλά και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συγκεκριμένο ακίνητο, συνιστά νομιμοποιητική βάση για να παραχωρηθεί στον τοπικό Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο Πιερίων το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν ο αστυνομικός σταθμός στη Ρητίνη Πιερίας.’’

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα

                                    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:  ‘’Παραχώρηση του κτιρίου που στέγαζε τον πρώην Αστυνομικό Σταθμό στη Ρητίνη Πιερίας στο Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο για τη στέγαση του‘’

Κύριε Υπουργέ

Όπως είναι γνωστό η ΕΤΑΔ , σύμφωνα με το νόμο 4389 του 2016 που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , αποτελεί θυγατρική του υπερταμείου και διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ακίνητα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον ως προς την αξιοποίηση τους αλλά και ακίνητη που έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου αφού βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν ο Αστυνομικός Σταθμός στη Ρητίνη, ένα ορεινό χωριό στα Πιέρια όρη, που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κατερίνης.

Εδώ και 20 χρόνια, μετά την αναστολή λειτουργίας του αστυνομικού σταθμού, το κτίριο έχει περιέλθει σε κατάσταση φθοράς και παρακμής.

Η ανάγκη άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης είναι δεδομένη.

Όπως δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει εμπορικό ή επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κτίριο, κάτι που θα έχει διαπιστώσει και η διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τοπικό Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο Πιερίων προκειμένου να στεγαστεί εκεί ο σύλλογος, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και όλες τις δαπάνες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ακινήτου.

Ο κανονισμός αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ προβλέπει στο άρθρο 8 ότι η ΕΤΑΔ μπορεί να παραχωρεί  ακίνητα του Δημοσίου σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  που εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς, δωρεάν ή έναντι ανταλλάγματος εν όλω ή εν μέρει, για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών ή την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών τους.

Το συγκεκριμένο άρθρο αλλά και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συγκεκριμένο ακίνητο, συνιστά νομιμοποιητική βάση για να παραχωρηθεί στον τοπικό Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο Πιερίων το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν ο αστυνομικός σταθμός στη Ρητίνη Πιερίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιες είναι οι προθέσεις της διοίκησης της ΕΤΑΔ για το συγκεκριμένο κτίριο στη Ρητίνη Πιερίας που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια και για το οποίο δεν υπάρχει εμπορικό ή επενδυτικό ενδιαφέρον; Προτίθεται με βάση το άρθρο 8 του Κανονισμού Αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ να το παραχωρήσει , άνευ ανταλλάγματος στον τοπικό Χιονοδρομικό, Αθλητικό, Ορειβατικό Σύλλογο Πιερίας για τη στέγαση του και με δεσμευτικό όρο να αναλάβει ο Σύλλογος τις δαπάνες αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας