Ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας ενώνει τις δυνάμεις του με το συμβούλιο και τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου αλλά και με το Δήμο Κατερίνης που διεκδικούν την ανακήρυξη του Αγίου Δημητρίου ως μαρτυρικού χωριού, με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Όπως αναφέρει ο κ.Κουλκουδίνας, στην κοινότητα Αγίου Δημητρίου τον Φεβρουάριο του 1943 εκτελέστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις 44 κάτοικοι του χωριού.
Παράλληλα από τον Απρίλιο του 1943 έως το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, το χωριό πυρπολήθηκε όχι μία αλλά τρεις φορές από τις κατοχικές δυνάμεις και εκδιώχθηκαν οι κάτοικοι του.
«Η έμπρακτη απόδοση τιμής και η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης απέναντι στους τόπους θυσίας των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας», επισημαίνει ο Βουλευτής.
Συγκεκριμένα, ο κ.Κουλκουδίνας ζητά να εγκριθεί το αίτημα του Δήμου Κατερίνης προς την ειδική επιτροπή της παραγράφου 5 του άρθρου 18 του ν.2503/97 προκειμένου να ενταχθεί η Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας.
Σχετική μάλιστα ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης, ελήφθη πρόσφατα.
Ο κ.Κουλκουδίνας τονίζει ότι η έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος αποτελεί οφειλόμενη τιμή στην ιστορία της κοινότητας που αποτέλεσε τόπο θυσίας για 44 Έλληνες πατριώτες αλλά και για τα μεγάλα δεινά που υπέστη η κοινότητα Αγίου Δημητρίου την περίοδο της κατοχής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρωτοβουλίας του κ.Κουλκουδίνα:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο
ΘΕΜΑ: «Ανακήρυξη της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης, ως μαρτυρικού χωριού»
Κύριε Υπουργέ,
Η έμπρακτη απόδοση τιμής και η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης απέναντι στους τόπους θυσίας των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας.
Ένας από τους τόπους θυσίας είναι η κοινότητα Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης.
Εκεί τον Φεβρουάριο του 1943 εκτελέστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις 44 κάτοικοι του χωριού, μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος π.Δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος.
Παράλληλα από τον Απρίλιο του 1943 έως το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, το χωριό πυρπολήθηκε όχι μία αλλά τρεις φορές από τις κατοχικές δυνάμεις και εκδιώχθηκαν οι κάτοικοι του.
Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης , με την υπ΄αρ.197/2024 απόφαση του, αποφάσισε την υποβολή αιτήματος στην ειδική επιτροπή της παραγράφου 5 του άρθρου 18 του ν.2503/97 προκειμένου να ενταχθεί η Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας.
Η έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος αποτελεί οφειλόμενη τιμή στην ιστορία της κοινότητας που αποτέλεσε τόπο θυσίας για 44 Έλληνες πατριώτες αλλά και για τα μεγάλα δεινά που υπέστη η κοινότητα Αγίου Δημητρίου την περίοδο της κατοχής.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Προτίθεται συνηγορήσει το Υπουργείο στο αίτημα του Δήμου Κατερίνης προκειμένου να ανακηρυχθεί η κοινότητα Αγίου Δημητρίου ως μαρτυρικό χωριό από την ειδική επιτροπή του άρθρου 18, παρ.5 του Ν.2503/97;