Δήμος Κατερίνης: Δοκιμή λειτουργίας του αυτόνομου Μηχανικού Κομποστοποιητή στις φιλανθρωπικές – κοινωνικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος

Κοινωνία Πολιτική

Καθοριστικό βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαλογή τους στην πηγή και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας συνιστά για το Δήμο Κατερίνης, η εγκατάσταση και λειτουργία δύο  Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών  (ΑΜΚ) αφενός στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και αφετέρου στο χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος. Στο πλαίσιο αυτό και μετά  τη δοκιμή λειτουργίας του κομποστοποιητή στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η γενική δοκιμή λειτουργίας του κομποστοποιητή στο συγκρότημα των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Προσήλιο Σβορώνου.

Παράλληλα, η εκπαίδευση του εντεταλμένου προσωπικού, με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Κατερίνης, της Ιεράς Μητροπόλεως και συγκεκριμένα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και των Καθημερινών Συσσιτίων «Άρτος ο Επιούσιος», καθώς και εκπροσώπων της Εταιρίας που πραγματοποίησε την εγκατάσταση.

Η χρήση κομποστοποιητών αφορά στη μείωση των αστικών αποβλήτων, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κατερίνης ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE: «Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχών», του Προγράμματος Interreg IV Balkan Mediterranean 2014 – 2020. Μία διαδικασία, η οποία συνδέεται άμεσα με την ορθολογικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη διαλογή τους στην πηγή.

Όπως είναι γνωστό, οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές υποδέχονται υπολείμματα τροφών, χόρτα (γκαζόν) καθώς και τρίμματα από κλαδιά (όχι ακέραια κλαδιά). Ουσιαστικά τα βιοαπόβλητα θα διαχωρίζονται και θα τοποθετούνται στους κομποστοποιητές, όπου με μία επεξεργασία μετά από σύντομο διάστημα θα δημιουργείται ένα κομπόστ, το οποίο αντί να καταλήγει στα σκουπίδια και στους ΧΥΤΑ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, ως λίπασμα κ.α. με αποτέλεσμα να μειωθούν ουσιαστικά τα αστικά απόβλητα.

ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ

Επιπλέον, στην περιοχή τού Προσήλιου και της Ανδρομάχης θα διανεμηθούν μικροί κάδοι σε κατοικίες, ώστε σε πρώτη φάση, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής (σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα διανεμηθούν μεγαλύτεροι κάδοι) να κάνουν τη διαλογή ξεχωρίζοντας τα υπολείμματα τροφών τους από τα υπόλοιπα αστικά απορρίμματα. Η μεταφορά των βιοαποβλήτων θα γίνεται είτε με όχημα των ίδιων των κατοίκων, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, είτε με όχημα του Δήμου Κατερίνης.

Για  τον Δήμο Κατερίνης ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 407.044,00 € και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% (85% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15% από Εθνικούς Πόρους).