Μία νέα πρωτοβουλία του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης σε συνεργασία με τον τομέα Πιερίας του Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης έρχεται στο προσκήνιο.
Στο επίκεντρο της, η διαχείριση επωνυμίας πόλης (City Branding), η αστική αναζωογόνηση με σκοπό την δημιουργία μια νέας εικόνας, μιας νέας επωνυμίας (Brand) για την τοπική κοινωνία, η οποία θα είναι τόσο δυνατή, ώστε να αποτυπωθεί στην συνείδηση του κόσμου.
Στόχος της η δικτύωση των νέων που ασχολούνται ενεργά ή απλά ενδιαφέρονται για κάθε είδους πολιτιστικές δραστηριότητες.
Πρώτος σταθμός της πρωτοβουλίας θα είναι η 1η Συνδιάσκεψη Νεανικής Διαβούλευσης για το City Branding η οποία θα διεξαχθεί με τη μορφή στρογγυλών τραπεζιών στις 23 Μαρτίου 2019 και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης (Ηπείρου 10-Κατερίνη).
Πώς Μπορείς Να Συμμετέχεις;
1ο Βήμα: Νέοι ηλικίας 16-30 ετών, προερχόμενοι κατά βάση από πολιτιστικούς – νεολαιίστικους συλλόγους της Πιερίας καθώς και μεμονωμένοι νέοι που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική αναζωογόνηση του τόπου τους συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής απαντώντας παράλληλα σε σχετικό ερωτηματολόγιο με την ταυτότητα της περιοχής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συλλόγων τους, εφόσον ανήκουν σε κάποιον από αυτούς. Οι νέοι αυτοί θα συμμετάσχουν στη συνέχεια στην ημερίδα της διαβούλευσης. Φόρμα εγγραφής και εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκεται στο παρακάτω link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScskF6wK-EOgg-Rtd9zUgCRTSfkYGeDgAoNzZOTLnTDUmVR-A/viewform?fbclid=IwAR2oTMFzrP0biiSITh0nk8Mbm6dEgxLyMsOjXpp7EIpYaqqlDsN1WrYxsdQ
2ο Βήμα: Όσοι συμμετέχοντες συμφωνήσουν θα γίνουν στη συνέχεια μέλη του δικτύου Νέων Εθελοντών Πολιτισμού του Νομού Πιερίας. Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νέων ανθρώπων σε όλο το Νομό που θα παράγει ιδέες για την διαμόρφωση της εικόνας του τόπου στον οποίο κατοικούν, ενώ η σχετική δράση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό: α) νεανικής διασύνδεσης μέσω της επανενεργοποίησης των δημοτικών/τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας, β) αξιοποίησης νέων ανοιχτών και συμμετοχικών μοντέλων χρηματοδότησης όπως οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί στους δήμους της χώρας και γ) διατήρησης, καταγραφής και προώθησης του πολιτισμού του νομού Πιερίας.
3ο Βήμα: Οι νέοι που έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα παραπάνω στο μητρώο προσέρχονται την καθορισμένη ημέρα στο χώρο διεξαγωγής της διαβούλευσης και συμμετέχουν στη συζήτηση καταθέτοντας τις εμπειρίες τους.
Την επιστημονική τεκμηρίωση και την εποπτεία της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης έχει αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες, καθώς και ανθρώπους του πνεύματος, των γραμμάτων, των τεχνών, της έρευνας και τεχνολογίας, εξειδικευμένους σε ζητήματα που έχουν σχέση με το αντικείμενο της διαβούλευσης. Τα μέλη της επιτροπής θα συμμετάσχουν στα αντίστοιχα με το αντικείμενο τους τραπέζια εργασίας για συντονισμό και mentoring των νέων.
Βασικές αρχές της διαβούλευσης είναι:
Η ανοιχτότητα: η συμμετοχή στον διάλογο και η πρόσβαση στα αποτελέσματά του θα είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθούν σε ημερίδα που θα ακολουθήσει και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.
Ο δημοκρατικός διάλογος από κάτω προς τα πάνω (bottom up) στον οποίο ο κάθε συμμετέχων θα εισφέρει ισότιμα βασισμένος στην προσωπική του εμπειρία αλλά παράλληλα θα είναι και αποτελεσματικός καθώς θα βασίζεται στο μοντέλο διαβούλευσης που έχει τυποποιήσει το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων.
Η εξωστρέφεια, αφού μακροπρόθεσμος στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να υπερβεί τα σύνορα της Πιερίας και να δικτυωθεί με αντίστοιχες προσπάθειες στην Ευρώπη και τον κόσμο ξαναβάζοντας την Πιερία στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη των πολιτικών Νεότητας και Πολιτισμού.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
UNESCO Όμιλος Νέων Θεσσαλονίκης (Τομέας Πιερίας)