Πάνω από 6.500.000 ευρώ στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας το 2023 και 2024 για αντιπυρική προστασία

Περιβάλλον Πολιτική

H κα Μάνη συναντήθηκε με τον αν. Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Πιερίας, κ. Πέτρο Παπαπέτρου και ενημερώθηκε για τα έργα αντιπυρικής προστασίας που θα υλοποιηθούν εντός του έτους 2024, καθώς και για εκείνα που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Για την αντιπυρική προστασία της Πιερίας, εντός του 2024 και στο πλαίσιο του προγράμματος AntiNero II, θα υλοποιηθούν έργα αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ για συντήρηση και βελτίωση δασικού αντιπυρικού οδικού δικτύου στα δάση της Πιερίας, για καθαρισμό και απομάκρυνση καύσιμης ύλης, για βελτίωση των δασικών δρόμων, αλλά και για συντήρηση 11 δεξαμενών νερού.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε συνέχεια των σημαντικών έργων, που είχαν πραγματοποιηθεί το 2023, συνολικής αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιπυρική προστασία των δασών της Πιερίας.

Επίσης, η κυρία Μάνη ενημερώθηκε σχετικά με τη διαδικασία για την αναμόρφωση των κυρωμένων δασικών χαρτών, η οποία είναι σε εξέλιξη. Αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα που θα συμβάλλει στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση των δασικών πόρων.

Τέλος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε και για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους  του πλατάνου που απειλεί με αφανισμό τα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Πιερίας.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε μετά τη συνάντηση:

«Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, με το απαράμιλλο φυσικό τους κάλλος, αποτελούν ένα μοναδικό περιβαλλοντικό κειμήλιο με ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία, το οποίο μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες προστασίας του.

Η χρηματοδότηση για την προστασία των δασών της Πιερίας είναι αυξημένη για το 2024, καθώς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για συνεχιζόμενη και εντατική δράση.

Ως Υφυπουργός, αλλά και ως βουλευτής Πιερίας, θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για την έμπρακτη στήριξή του, αλλά και στο πρόσωπο του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δασών Πιερίας κ. Παπαπέτρου, όλη την Υπηρεσία για την αδιάκοπη και αφοσιωμένη εργασία της.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, προστατεύοντας τη φυσική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».