Ο Γιάννης Ντούμος στις εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας

Πολιτική Πολιτισμός

«Η διεθνής αναγνώριση της Μικρασιατικής Γενοκτονίας

υπόθεση όλων μας»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας τίμησε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 την αποφράδα επέτειο, με σειρά εκδηλώσεων μνήμης για την απώλεια, την προσφυγιά και τον ξεριζωμό των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση το υπ’ αριθμόν 74741/12-09-2023 έγγραφο του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών και τη σχετική ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.

Την ημέρα της μνημοσύνης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησαν ιστορικές αναφορές στα τραγικά γεγονότα, καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας και ενημερωτική ξενάγηση στο εντευκτήριο του συλλόγου.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, ο οποίος έγινε δεκτός και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, Αναστάσιο Μπογιατζή και τα διοικητικά μέλη, ενώ συνομίλησε και δέχτηκε τις ευχές των παρευρισκόμενων, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Σε δήλωσή του ο κ. Ντούμος, επισήμανε: «Τιμούμε σήμερα τα θύματα  της Μικρασιατικής Καταστροφής και συνάμα τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία  αποτελεί ένα από τα βαθύτερα τραύματα της σύγχρονης ιστορίας μας. Από τα αποκαΐδια της καταστροφής γεννήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα, καθότι οι Μικρασιάτες σηματοδότησαν με την εργατικότητά τους, την οξυδέρκεια, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και το επιχειρηματικό πνεύμα, αλλά και μετασχημάτισαν και ζωντάνεψαν την ενδοχώρα.

Οι αξίες, τα ήθη, τα έθιμα και ο πολιτισμός των προσφύγων μπόλιασαν την Ελλαδική κουλτούρα και συνδιαμόρφωσαν τη νεοελληνική μας φυσιογνωμία.

Στην πόλη μας οι Μικρασιάτες καθόρισαν, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξή της ως ένα πολύ παραγωγικό στοιχείο. Τους συγχαίρω και δηλώνω για μια ακόμα φορά ότι είμαι και θα είμαι δίπλα τους σε κάθε πρωτοβουλία.

Ας είναι αιώνια μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας».