Την Κατερίνη και το Λιτόχωρο επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη», Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πολιτική

Την Κατερίνη και το Λιτόχωρο Πιερίας επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη», Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας συνοδευόμενος από υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, επισκέφτηκε αρχικά τη λαϊκή αγορά της Κατερίνης, όπου συνομίλησε με καταναλωτές, παραγωγούς, εμπόρους και πωλητές για την πορεία των τιμών των προϊόντων και την ακρίβεια, που αποτελεί μείζον πρόβλημα συνολικά για τα νοικοκυριά στη χώρα.


«Οι λαϊκές αγορές αποτελούν ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζεται με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, έχει σταθεί στο πλευρό τους, προκειμένου οι ίδιοι να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να σταθούν αλληλέγγυοι με την κοινωνία και τους πολίτες, τα οικονομικά των οποίων δοκιμάζονται. Με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών μάλιστα δημιουργήσαμε το θεσμό του ‘Πάγκου της Αλληλεγγύης’, ο οποίος αποδεικνύεται μια σανίδα σωτηρίας για τους συνανθρώπους μας που είναι στη δυσκολότερη θέση από όλους: Για τα παιδιά στα ιδρύματα, για τους ηλικιωμένους, για τους φιλοξενούμενους στις κοινωνικές δομές. Και στον ‘Πάγκο της Αλληλεγγύης’, στις λαϊκές αγορές, δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή, η ανθρωπιά μας. Αποδείξαμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του, κανέναν πίσω. Η απάντηση στην κάθε κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία είναι η αλληλεγγύη. Είναι το στήριγμα της Κεντρικής Μακεδονίας και η βάση για ένα καλύτερο μέλλον, που το χτίζουμε όλοι μαζί. Σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ως Περιφέρεια προσπαθούμε οι τιμές των αγαθών στις λαϊκές αγορές να ανταποκρίνονται στο βαλάντιο κάθε συμπολίτη μας, που αυτές τις δύσκολες μέρες δεν πρέπει να λείψουν τα βασικά από το τραπέζι του. Και θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους όσοι εργάζονται στις λαϊκές αγορές, διότι στην έκκλησή μας να βάλουν πλάτη στις τιμές, ανταποκρίνονται επιβαρυνόμενοι το επιπλέον κόστος, ενώ εξασφαλίζουν επάρκεια αγαθών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στο Κρατικό Κτήμα Κατερίνης, τις οποίες ολοκλήρωσε και θα λειτουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε, «οι εγκαταστάσεις, που είναι ένα στολίδι για την Κατερίνη, ένας πόλος μαζικής άθλησης για όλους τους πολίτες, ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό από τη Δευτέρα. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτή τη μοναδική αθλητική υποδομή, που αποτελεί παρακαταθήκη μας για τη νεολαία και τον αθλητισμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Αυτή η υποδομή, είναι κομμάτι του σημαντικού έργου που έχουμε υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Κατερίνη. Και στην πόλη και συνολικά στον Δήμο. Η Κατερίνη σήμερα δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα αστικό κέντρο με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και ως διοίκηση έχουμε βάλει τις βάσεις για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Υλοποιήσαμε ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα σε όλη την Μακεδονία, την περιφερειακή οδό της Κατερίνης. Αναπτύξαμε το δίκτυο του φυσικού αερίου στον Δήμο και ένα κρίσιμο σχέδιο για την ύδρευση και την ασφάλεια του πόσιμου νερού. Δεν μείναμε μόνο στη βελτίωση των υποδομών της πόλης. Η βελτίωση του οδικού δικτύου του Σβορώνου και του Κάτω Ιωάννη, στον Δήμο είναι δικό μας έργο. Όπως και οι εργασίες αναμόρφωσης της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Το έργο μας είναι ορατό σε όλους τους τομείς. Στις σπουδαίες κοινωνικές υποδομές, στο Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού, στο Κέντρο Κοινότητας, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, στην ενίσχυση των τοπικών σταθμών φροντίδας και περίθαλψης. Είμαστε διαρκώς δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας. Στην υγεία με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και του Κέντρου Υγείας. Στην παιδεία με νέα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία σε όλα τα σχολεία της Κατερίνης. Και παράλληλα υλοποιούμε βασικά έργα για την επόμενη μέρα της περιοχής, όπως η προστασία των ακτών της Παραλίας Κατερίνης από τη διάβρωση και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου. Και έχουμε μπροστά μας πολύ έργο να κάνουμε ακόμα. Στις αναπλάσεις, στη βελτίωση του αστικού χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτική προστασία, στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Έργο που έχει σχεδιαστεί, έχει προγραμματιστεί και με την εμπιστοσύνη των πολιτών της Κατερίνης θα υλοποιηθεί στο ακέραιο».
Στη συνέχεια, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στο Λιτόχωρο, όπου συνομίλησε με πολίτες, καταστηματάρχες, εμπόρους, εργαζόμενους και επισκέπτες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου, η ενίσχυση των υποδομών της περιοχής και η ανάπτυξη του Δήμου Δίου – Ολύμπου συνολικά.
«Το Λιτόχωρο είναι πια ένας από τους πυλώνες του τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως συνολικά ο Δήμος Δίου – Ολύμπου. Η προβολή και προώθησή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν σημαντική στο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας, που επιδιώκει δωδεκάμηνο τουρισμό. Η περιοχή εδώ συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δωδεκάμηνου τουρισμού, διότι υπηρετεί και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με τον καλύτερο τρόπο. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύσαμε στον Όλυμπο, που εκτός από την τουριστική προβολή του ως σημείου αναφοράς για όλη τη Μακεδονία και όλη τη χώρα, τον προστατεύουμε ως μνημείο του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, συνδράμοντας ενεργά τους αρμόδιους φορείς. Ενισχύσαμε αποφασιστικά τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την προστασία των ειδών και των φυσικών πόρων της περιοχής, αλλά και της διαχείρισής της. Ενισχύσαμε την Πυροσβεστική, με σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και την Πολιτική Προστασία, και οργανώσαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στη βάση της πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης, χωρίς να έχουμε την αρμοδιότητα, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του διαρκούς ενδιαφέροντός μας για το μυθικό βουνό. Πέρα όμως από τον Όλυμπο, υλοποιήσαμε έργα και δράσεις όλα αυτά τα χρόνια στον Δήμο Δίου – Ολύμπου. Όπως η αποκατάσταση και ανάδειξη της αγοράς του Δίου, η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, η αναστήλωση και ανάδειξη Νοτιοδυτικού Τμήματος Ακρόπολης Λειβήθρων, το Κέντρο Κοινότητας, ο ιατροτεχνικός εξοπλισμός και η στελέχωση με επικουρικό προσωπικό του κέντρου υγείας, το Πράσινο Σημείο, η αντιμετώπιση της διάβρωσης στην Ακτή Πλαταμώνα και η αγροτική οδός της Εφέσου», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» επισκέφτηκε το αντιπλημμυρικό έργο, που υλοποίησε η Περιφέρεια στην Τοπόλιανη της Πλάκας Λιτοχώρου.

«Η κακοκαιρία ‘Daniel’ πέρασε με σφοδρότητα κι από την Πιερία. Ευτυχώς, χωρίς τις τραγικές επιπτώσεις που είχε στη Θεσσαλία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Το αντιπλημμυρικό έργο που κατασκευάσαμε εδώ και περίπου δυο χρόνια στο ρέμα στην περιοχή της Τοπόλιανης από τις υπηρεσίες μας λειτούργησε αποτελεσματικά και άντεξε, παρά τον τεράστιο φόρτο νερού που δέχτηκε. Η απορροή του νερού ήταν εξαιρετικά μεγάλη, κάτι που φαίνεται από τα φερτά υλικά που συγκρατήθηκαν. Αυτά θα καθαριστούν το επόμενο διάστημα, όπως και από όλα τα ρέματα. Επισημαίνω ότι τα έργα υποδομής έχουν συγκεκριμένες αντοχές. Έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά και είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση έχει επιπτώσεις στις ζωές όλων μας και καμιά περιοχή δεν ξεφεύγει από αυτή. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας και σε νέες υποδομές ποιότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Και συνεχίζουμε να κάνουμε τη Μακεδονία πιο ασφαλή, πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, απέναντι σε κάθε πρόκληση. Η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος ήταν, είναι και θα παραμείνει για εμάς απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.