Η Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης στο Sibiu της Ρουμανίας

Πολιτισμός

Από  1 έως 7 Αυγούστου, μέλη της Πολυτονικής Ορχήστρας Κατερίνης βρέθηκαν στο γραφικό Sibiu της Ρουμανίας, όπου έλαβαν μέρος στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ «Cântecele Munților», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ιστορική ρουμανική πόλη – κόσμημα της αρχιτεκτονικής. Η συμμετοχή της Πολυτονικής Ορχήστρας έγινε σε συνεργασία με τους αδελφούς Κυπρίους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δασακίου Άχνας, με πρωτοβουλία του χοροδιδασκάλου τους Ανδρέα Παπαδόπουλου − μια συνεργασία που απέσπασε βραβείο από τους διοργανωτές.

Έλληνες και Κύπριοι παρουσίασαν πρόγραμμα με παραδοσιακά ελληνικά και κυπριακά τραγούδια και χορούς, προκαλώντας ενθουσιασμό στους χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν την τεράστια πλατεία της πόλης για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, καθώς αποτελεί θεσμό της πόλης και πόλο έλξης τουριστών. Πέρα από τους περίπου 30.000 παρευρισκόμενους στην πανέμορφη πλατεία Mare Din του Sibiu, καθώς και στην πλατεία Habermann, το Φεστιβάλ παρακολούθησαν και τηλεθεατές από όλη τη Ρουμανία, μέσω της ζωντανής μετάδοσης των εκδηλώσεων από τη Ρουμανική Κρατική Τηλεόραση. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτές και μουσικοί από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, η Πολωνία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Σερβία και το Μεξικό.

Τα μέλη της Πολυτονικής Ορχήστρας που ταξίδεψαν στη Ρουμανία για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, ο πρόεδρος Κουστιάνης Θανάσης (μπαγλαμά – λαούτο),η Ανδρικοπούλου Ζωή (τραγούδι), Καψάλης Κώστας (τραγούδι), Τασχουνίδης Χρήστος (βιολί), Γκουτζαμάνης Γιώργος (κλαρίνο), Πανίδου Γεωργία (φλάουτο), Ζιάκας Ανδρέας (κιθάρα), Καπασακαλίδου Όλγα (πιάνο), Γαργαετίδης Ντίνος (κρουστά) και ο μαέστρος της ορχήστρας Λυμπανοβνός Παναγιώτης (μπουζούκι – λαούτο) λειτούργησαν ως πρεσβευτές της χώρας και της πόλης μας, μετέφεραν στο εξωτερικό ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, της μουσικής και της χορευτικής μας παράδοσης, κατέστησαν κοινωνούς της ελληνικής κουλτούρας κι άλλους λαούς της Ευρώπης και συντέλεσαν στην εδραίωση της φήμης της Πολυτονικής Ορχήστρας πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Εξάλλου, η συμμετοχή της Πολυτονικής Ορχήστρας σε ένα διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής αποτελεί αναγνώριση της αξίας και της ποιότητας των μουσικών της και δικαιώνει την επιλογή του ονόματός της,  που απέδειξε ότι μπορεί να παίζει σε …πολλούς τόνους.

Το ραντεβού της Πολυτονικής Ορχήστρας με το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ «Cântecele Munților» ανανεώθηκε για τον Αύγουστο του 2024, ενώ η συνεργασία με τους Κύπριους  χορευτές θα έχει και συνέχεια  με την από κοινού συμμετοχή στο εν λόγω φεστιβάλ, καθώς και με τις μελλοντικές συμπράξεις -συνεργασίες που σχεδιάζονται από τον Κύπριο  χοροδιδάσκαλο Ανδρέα Παπαδόπουλο και τον μαέστρο της Πολυτονικής Ορχήστρας Παναγιώτη Λυμπανοβνό.