Μήνυμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας για την 19η Μαϊου ημέρα Τιμής και Μνημοσύνης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Κοινωνία Πολιτισμός

𝟭𝟵𝝶 𝝡𝝖𝝞𝝤𝝪 𝝜𝝡𝝚𝝦𝝖 𝝩𝝞𝝡𝝜𝝨 𝝟𝝖𝝞 𝝡𝝢𝝜𝝡𝝤𝝨𝝪𝝢𝝜𝝨

𝝩𝝜𝝨 𝝘𝝚𝝢𝝤𝝟𝝩𝝤𝝢𝝞𝝖𝝨 𝝩𝝤𝝪 𝝥𝝤𝝢𝝩𝝞𝝖𝝟𝝤𝝪 𝝚𝝠𝝠𝝜𝝢𝝞𝝨𝝡𝝤𝝪

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί για όλους μας, για τον Ελληνισμό βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης και άντλησης μηνυμάτων ζωής για τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό. Όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων έτσι και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι θέμα Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, είναι θέμα της Ανθρωπότητας. Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει εκείνους που εγκλημάτησαν και προσπαθούν τώρα να διαστρεβλώσουν την ιστορία.

Δύναμή μας είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπησή του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους νομάδες κατακτητές από τα βάθη των στεπών να αισθάνονται ανασφαλείς ακόμα και σήμερα.

Εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ιερή φλόγα της μνήμης άσβεστης

«Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση. Η δικαίωση ξεκινά από την αναγνώριση της γενοκτονίας και της ιστορικής αλήθειας. Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Ο αγώνας για την απόλυτη καταδίκη των γενοκτονιών και την οχύρωση της ανθρωπότητας από τον κίνδυνο επανάληψης πηγάζει και οδηγείται με πυξίδα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας. «Λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό».

Η απαίτηση από την πολιτική κα πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να καταδικάσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά του Ελληνισμού και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια ζητείται ως μία πράξη που έχει άμεσο σκοπό να διδάξει τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος και απώτερο στόχο να συμβάλει στη φιλία και στην καλή γειτνίαση των δυο χωρών. Μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί χρέος μόνο ως προς αυτούς που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο.