Σάκης Γκούνας: «Καθαρές κουβέντες και ουσιαστικές προτάσεις για την διαχείριση των υδάτων στην  Πιερία» –  «Κάτω τα χέρια από το νερό»

Πολιτική

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης 15/3/2023, κατέθεσα πρόταση, εισήγηση και ψήφισμα κατά της προσπάθειας  της απερχόμενης κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό.  Η θέση μου συντάσσεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις θέσεις της Ένωσης των ΔΕΥΑ αλλά και με την πεποίθηση της πλειοψηφίας του λαού, που υπερασπίζεται το νερό ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό και δώρο της φύσης στον άνθρωπο! Ένα  αγαθό για το οποίο κανείς δε δικαιούται να εκμεταλλεύεται ως εμπορικό προϊόν με μοναδικό στόχο το κέρδος και τα υπερκέρδη.

Η πρόσβαση στο νερό δεν είναι προνόμιο, είναι δημόσιο αναφαίρετο δικαίωμα.

Και τα δικαιώματά μας στα κοινά αγαθά δεν γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν παζαρεύονται, δεν είναι αντικείμενο αγοραπωλησιών μεταξύ ιδιωτών και μονοπωλιακών συμφερόντων. ΔΕΝ θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του κέρδους!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μείζον αυτό πρόβλημα του νερού, απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες τον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, διεθνείς οργανισμούς, ειδικούς  και πανεπιστήμια ανά την υφήλιο.

Γιατί το νερό αποτελεί μήλον της έριδος παγκοσμίως;

Γιατί η επερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη βιάζεται να το ξεπουλήσει πριν τις εκλογές;

Γιατί έχουν πει ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό;

Μελέτες κι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νερό, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, θα αποτελέσει αιτία συγκρούσεων ακόμα και πολέμων μεταξύ χωρών.

Γίνεται σαφές, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο  πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις, πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις.

Βασική διαφορά: Κάποιοι το βλέπουν σαν κοινωνικό – φυσικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, όπως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την οποία συντάσσομαι,  η οποία υποστηρίζει πως η προστασία της φύσης, του πολυτιμότερου κεφαλαίου που διαθέτουμε, είναι ζήτημα ύψιστου δημοσίου συμφέροντος βάσει Συντάγματος και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν προοδευτικές περιβαλλοντικές πολιτικές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κάποιοι άλλοι το βλέπουν σαν εμπόρευμα, ως άλλη μια ευκαιρία για κέρδος, όπως η Κυβέρνηση σήμερα, χωρίς να αναλογίζονται τον Άνθρωπο. Η οποία, με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στο νερό, μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, δημιουργεί ακόμα μια «αγορά προς ρύθμιση», σημειώνοντας ακόμα ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η μείωση της ποσότητας του πόσιμου νερού, η υποβάθμιση της ποιότητάς του,  καθώς και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα ανθρώπινα απόβλητα (γεωργικά φάρμακα, απόβλητα των βιομηχανιών κλπ), θα φανερώσουν, τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αυτές που τώρα  αποκαλύπτουν προφητικά τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο εμπορευματικός κύκλος του νερού, θα επηρεάσει αλυσιδωτά το κόστος και την ποιότητα της διατροφής και τελικά, το σύνολο της πανίδας!

Για άλλη μια φορά, μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να περάσει ένα νομοσχέδιο είναι το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών!

Λόγω της αναγκαιότητας της φύσης του, θέλουν να μετατρέψουν το νερό σε εκβιαστικό πανάκριβό εμπόρευμα.

Νέα υπέρογκα κόστη θα βαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας, τη χώρα μας, τον τόπο μας.

Πρέπει να σχεδιάσουμε.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε. 

Πρέπει  όλοι μαζί να θέσουμε ως προτεραιότητα το θέμα του νερού και να καταθέσουμε τώρα, χωρίς καθυστερήσεις, βάζοντας «το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», προτάσεις,  για το τι μέλλει γενέσθαι στην Πιερία.

Τι θα γίνει με τη διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο νομού;

Ως πότε θα είμαστε θεατές, μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή μας;

Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες άμεσα όσο είναι καιρός.

Μην ξεχνάμε και την κλιματική αλλαγή και επίδραση αυτής στον πλανήτη μας.

Με αίσθημα ευθύνης, καταθέτω σήμερα  τις πέντε προτάσεις μου για το νομό μας, προτάσεις για την διαχείριση των υδάτων στην  Πιερία,  

προτάσεις ρεαλιστικές που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, με απτά αποτελέσματα:

1.Άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη το ανάγλυφο του εδάφους, δημιουργία υδάτινων φραγμάτων κατά περιοχή, γεωγραφικά ανά 5-6 χωριά στον νομό Πιερίας (αλλά και σε κάθε νομό) ώστε να εξασφαλίσουμε έτσι, τόσο την αποθήκευση των υδάτινων πόρων, όσο και την άρδευση των χωραφιών από τους αγρότες -καλλιεργητές μας ειδικά την θερινή σεζόν. Αυτά τα  φράγματα σε δεύτερο χρόνο, μπορούν παράλληλα  να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Άμεσα,  ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση των δικτύων της ΔΕΥΑ των τριών δήμων του νομού, με σύγχρονα μέσα ώστε να «αντιλαμβάνεται» το σύστημα εάν και που υπάρχει διαρροή ή  εκμετάλλευση του φυσικού πόρου.

3. Συστήματα σύγχρονα ύδρευσης και άρδευσης σε όλο το δίκτυο του νομού μας για έλεγχο αλλά και αποφυγή ρύπανσης του νερού (ακόμη και σήμερα, οι  σωληνώσεις σε μεγάλο μέρος του παλιού δικτύου είναι από αμίαντο!).

4. Σύγχρονες έρευνες για αναζήτηση και ανακάλυψη νέων υδάτινων οριζόντων.

5. Δράσεις ώστε να αναβιώσουν τα ποτάμια του νομού μας κατά το πρότυπο του «Σχεδίου Δράσης Ποταμών του Λονδίνου (2009)».

6. Συστήματα εκπαίδευσης – διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για την παραγωγή (ανακύκλωση) και τη χρήση τους, οικιακά και παραγωγικά.   

7. Ορθολογιστική χρήση αποβλήτων για την αποφυγή μόλυνσης των υδάτινων πόρων. 

8. Δημιουργία μικροκλιμάτων για αναγέννηση βιοτόπων χλωρίδας και πανίδας. 

*Ο κ. Αθανάσιος (Σάκης) Γκούνας είναι λέκτορας καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Υποψήφιος βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Οικονομολόγος Μελετητής ΕΣΠΑ

Λέκτορας Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος