Διεύθυνση Δασών Πιερίας| 21η Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας

Περιβάλλον

Γράφει η Σημέλα Ελ. Ελευθεριάδου

Δασολόγος / Περιβαλλοντολόγος – MSc

21η Μάρτη : Ημέρα αφιερωμένη από τον Ο.Η.Ε. στη Δασοπονία, στην επιστήμη δηλαδή της διαχείρισης και χρήσης με όρους αειφορίας, της προστασίας και συντήρησης όλων των δασικών οικοσυστημάτων, των δασών και ορεινών χορτολίβαδων. Ημέρα απολογισμού της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, όπου το Δάσος έχει σημαίνουσα θέση. Ημέρα υπενθύμισης της ευθύνης μας, σε έναν κόσμο αφθονίας, καθώς βαδίζουμε ασυνείδητα στην κατάρρευση της Φύσης και των δασικών οικοσυστημάτων εντός της, ανίδεοι ακόμα ότι, υποβαθμίζουμε το βιοτικό μας επίπεδο – ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη και αλληλένδετα του ανθρώπου. Διότι, το Δάσος στηρίζει τη ζωή μας.

 Έτσι, η 21η Μάρτη, ως εμβληματική συμβολική ημερομηνία αναφοράς στα στα ελληνικά δάση (σε μια χώρα με έντονο ορεινό ανάγλυφο και πυρόπληκτα μεσογειακά οικοσυστήματα), είναι και μια υπόμνηση για τους κινδύνους που διατρέχουν, έτσι ώστε η Πολιτεία να διαμορφώσει μια αποτελεσματική δασική πολιτική. Αφ’ ετέρου να υιοθετήσουμε όλοι την κουλτούρα ζωής των προγόνων μας, οι οποίοι μπορεί να υστερούσαν σε γνώση αλλά ένιωθαν και κατανοούσαν τον τόπο τους και στέκονταν με σέβας προς τη Φύση αλλά και προς τις επόμενες γενιές, εφαρμόζοντας την αρχή της αειφορίας, πολύ πριν συλληφθεί ως επιστημονική έννοια.

Είναι όμως, η 21η Μάρτη, σε ένα επιτυχημένο συνταίριασμα και μέρα αφιερωμένη στην τέχνη της Ποίησης. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες της Φύσης (Χαίκελ, Χούμπολτ κ.ά.), στην προσπάθειά τους να την ερμηνεύσουν, έγιναν συνάμα φιλόσοφοι ή ποιητές. Και εμπνέονταν από την Ιδέα της Φύσης που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, οι οποίοι, πρώτοι, μίλησαν για τον δεσμό, για τη βαθιά σχέση τέχνης κι επιστήμης, την οποία σχέση, “αν δεν μπορεί κάποιος να τη δει και να τη νοιώσει, δεν είναι πραγματικός επιστήμονας, αλλά ούτε και καλλιτέχνης. Με άλλα λόγια δεν είναι ποιητής της ζωής, με την ευρεία έννοια, της φύσης του” (Αντ. Καπετάνιος_ “Οικολογική Σκέψη. Από τους πρωτοπόρους της Οικολογίας στον Εαυτό-Οικολόγο”).

Όμοια και δασικοί υπάλληλοι της πράξης, “ποιώντας ζωή” μέσω της άσκησης της Δασοπονίας, ανέπτυξαν παράλληλα με την επιστημονική τους ιδιότητα και έναν λόγιο τρόπο ύπαρξής τους ως εργάτες της Φύσης, υπηρετώντας την πολλαπλά. Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από την ποιητική συλλογή “ΕΑΡ” του πολυγραφότατου συναδέλφου Δασολόγου Αντώνιου Καπετάνιου.

“… Κι όμως, είν’ θάμα της ζωής να φτιάχνεις παραδείσους

να νοιώθεις ό,τι εννοείς, να σπας δεσμά, αλύσους

νάσαι της γης προσκυνητής κι ευλογιά να παίρνεις

από το χέρι της ζωής και θάματα να σπέρνεις.”

Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας της Δασοπονίας θα διαθέσει δωρεάν, δασικά φυτά, στην Πλατεία Ελευθερίας σε περίπτερο παραχωρημένο για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Κατερίνης, την Τρίτη 21 Μαρτίου, από 9:00π.μ. έως 11:00π.μ. και την Τετάρτη 22 Μαρτίου από 11:00π.μ. έως 1:00μ.μ.