Ανάγκη για νέα Σχεδίαση Πολιτικής Προστασίας από φαινόμενα και γεγονότα έκτακτης ανάγκης – Γράφει ο Αθανάσιος (Σάκης) Γκούνας

Απόψεις

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, γίνεται σοφότερος. Στη διαδικασία αυτή τον οδηγούν γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του. Ας αναφέρουμε κάποια από όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό το τι είναι ανάγκη να πράξουμε γι’ αυτά, πώς πρέπει να δράσουμε για να τα προλάβουμε ή και για να τα αντιμετωπίσουμε.

* Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων της παγκόσμιας ελίτ, η ανθρώπινη τεχνολογία και τεχνογνωσία καθοδηγείται όχι μόνο στο να προκαλεί έναν νέο διαχωρισμό «Ανατολής» και «Δύσης», όχι μόνο στο να προκαλεί ανθρώπινο πόνο, αίμα και θάνατο, αλλά και στο να προκαλεί αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Διότι, εάν ξεφύγει η κατάσταση, ο πόλεμος στην Ουκρανία  μπορεί να επιφέρει πυρηνικό όλεθρο.

* Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός μας υπενθυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι στη φύση δεν υπάρχουν μόνο βεβαιότητες, αλλά ότι υπάρχουν και ξαφνικές φυσικές αβεβαιότητες, για τις οποίες πρέπει να προετοιμαζόμαστε ώστε να προλάβουμε χειρότερες καταστάσεις.

* Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, εξαιτίας  πολύχρονων ανθρώπινων υπερ-παρεμβάσεων, προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας και γενικότερες ανωμαλίες στο φυσικό κλίμα του πλανήτη μας, γεγονός που έχει επίπτωση στο σύνολο του πλανήτη, γι’ αυτό και γίνεται λόγος για «κλιματική αλλαγή» που χρίζει άμεσης και σοβαρής  αντιμετώπισης.

Διαβάζοντας προχθές τον σοφό καθηγητή, Σταμάτιο Κριμιζή, προβληματίστηκα ιδιαίτερα με αυτό που ειπώθηκε από τον ίδιο: «η γη έχει ημερομηνία λήξης», βέβαια μετά από δισεκατομμύρια χρόνια. Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η ανθρώπινη αλαζονεία και τα συμφέροντα μέρους των ελίτ είναι δυνατόν να συντμήσουν κατά πολύ αυτόν τον χρόνο και αντί η ημερομηνία λήξης να γίνει μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης γη να λήξει σε λίγα χρόνια… Ίσως φαίνεται σαν κινδυνολογία αυτό που λέω, αλλά αν κάποιος σκεφθεί τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει έστω και μια πυρηνική κεφαλή, θα κατέληγε στο εξής συμπέρασμα:  η ανθρώπινη ύβρι δεν έχει όρια και το τέλος ίσως να μην είναι πολύ μακριά.

Θυμίζω ότι οι 13 νομπελίστες επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists», αφού έλαβαν υπόψη ορισμένα καίρια ζητήματα που αφορούν όλη την ανθρωπότητα, πρόσφατα αποφάνθηκαν ότι 100 μόλις δευτερόλεπτα χωρίζουν τον κόσμο από την καταστροφή. Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν ακριβώς 23.58’ και 20 δευτερόλεπτα πριν από μια ολοκληρωτική καταστροφή. Πρόκειται, λένε, για το λεγόμενο «Ρολόι της Αποκάλυψης»!

Ο σοφός Γκάντι είχε πει : «Η γη δεν μπορεί να θρέψει την πλεονεξία των ανθρώπων».

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε ώστε να σωθεί ο πλανήτης γη; Νομίζω ότι κάθε πολιτική εξουσία, κεντρική και αποκεντρωμένη, είναι επιτακτική ανάγκη, να λάβει μέτρα εξειδικευμένης προστασίας. Κινδυνεύει πλέον η ανθρώπινη ζωή και ίδιος ο πλανήτης Γη.

Συγκεκριμένα, κατά την άποψη μου, υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένας Οργανισμός Προστασίας του Ανθρώπου από Φυσικά ή Ανθρώπινα Φαινόμενα (Ο.Π.Α.Φ.Φ.). Αυτό το όνομα, ενδεικτικά θα πρότεινα να δώσουμε σ’ αυτόν τον Οργανισμό.

Τέτοιου είδους θεσμοί πρέπει να εκπαιδεύουν τους πολίτες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να θωρακιστούν με ικανότητες αυτοάμυνας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα  το κοινωνικό αίσθημα της  αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους και όχι μόνο. Να τους εκπαιδεύουν θεωρητικά και πρακτικά, καθώς οι σεισμοί και ιδιαίτερα ο τελευταίος, μας δίδαξε ότι οι άνθρωποι σε Συρία και Τουρκία ήταν απροστάτευτοι και ταυτόχρονα αδυνατούσαν οι ίδιοι να αλληλοβοηθηθούν, διότι δεν ήξεραν το ΠΩΣ.

Βεβαίως, από τις τηλεοπτικές εικόνες που είδαμε στην Τουρκία, καταλάβαμε ότι οι κατασκευές εκεί είχαν τεράστιες κακοτεχνίες, εξαιτίας της ασυδοσίας.

Αναλογικά, χρειάζεται να αντιληφθούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε και κινδύνους πυρηνικών καταστροφών, αφού τα όπλα μαζικής καταστροφής βρίσκονται σε χέρια πολλών, πιθανόν δε και σε χέρια κάποιου «τρελού». Απαιτείται λοιπόν, Ειδική παιδεία και η δημιουργία  υποδομών.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ.

Η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψιν της όλα τα προαναφερόμενα, να δημιουργήσει θεσμούς προστασίας, να προχωρήσει σε συνεχείς επιμορφώσεις των πολιτών και να δημιουργήσει τυχόν αναγκαίες υποδομές. Προφανώς  χρειάζονται νέες εξειδικευμένες πανεπιστημιακές ειδικότητες.

Γι’ αυτό, τόσο η Κεντρική Πολιτεία όσο και η αποκεντρωμένη, πρέπει να προχωρήσουν σε δράσεις οι οποίες είναι επείγουσες. Ποιες είναι αυτές οι δράσεις που προτείνω; Πρωτίστως, κρίνω αναγκαίο, η Κεντρική Πολιτεία και η αποκεντρωμένη να συνεργαστούν και να συντάξουν νέα σχέδια, πραγματικά και όχι εικονικά, όχι σαν αυτά του ΠΣΕΑ, τα όποια δεν επικυρώθηκαν ποτέ. Να μη μείνουμε στα σχέδια αλλά να προχωρήσουν και σε ουσιαστικές πράξεις.

Αθανάσιος (Σάκης) Γκούνας

Μέλος Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κατερίνης

Οικονομολόγος- Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Λέκτορας Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.E.