Σχολή Γονέων| Κατάδυση στον ιστορικό χρόνο! Αφιέρωμα στα Ελληνικά Υποβρύχια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης

Κοινωνία

Κατάδυση στον ιστορικό χρόνο θα επιχειρήσουν οι ομιλητές της αυριανής εκδήλωσης 6-2-2023 με σκοπό  να φωτίσουν τις καταστάσεις μέσα από την ανθρώπινη οπτική, ώστε να μεταφέρουν το ακροατήριο στο κλίμα εκείνης της εποχής, πάντα με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο Συγγραφέας – Ερευνητής  κ. Δημήτρης Γκαλών και η Συγγραφέας, Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου είναι οι ομιλητές της εκδήλωσης της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης με θέμα: «Τα Ελληνικά Υποβρύχια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ). Η Εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) & το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Η Ελλάδα βρίσκεται με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να έχει στη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού έξι υποβρύχια Γαλλικής ναυπήγησης που είχαν κατασκευαστεί την περίοδο 1927-1929. Η παρωχημένη για την εποχή τεχνολογία τους δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα στα πληρώματά τους. Μία φράση του αειμνήστου Ναυάρχου Σακελλαρίου, Αρχηγού Στόλου στη περίοδο του πολέμου αποδίδει ξεκάθαρα την κατάστασή τους: «…μόνο από το Ελληνικό Ναυτικό και από τα άξια πληρώματα τους, μπορούσαν να διατηρηθούν στην ενέργεια και να δράσουν, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα ήταν εκτός υπηρεσίας…».

        Η χώρα μας όμως δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Άνδρες απλοί, καθημερινοί και ποτισμένοι με αξίες και παραδόσεις κράτησαν τα υποβρύχια μας σε ενέργεια και πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους με αυτά, χωρίς να δειλιάσουν μπροστά στην αδιαμφισβήτητη συντριπτική αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή του εχθρού. Υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και την τιμή της στο ακέραιο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για εμάς. Και τα έξι Υ/Β είχαν επιτυχίες κατά τη δράση τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ηρωική τους δράση αποτυπώθηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία, ενώ από αυτά βυθίστηκαν τα τέσσερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) ΠΝ Λεωνίδας Τσιαντούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Το 1980 εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και σταδιοδρόμησε στο Πολεμικό επί 38 έτη. Τα τελευταία 10 χρόνια της σταδιοδρομίας του διετέλεσε Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων ΓΕΝ, Κυβερνήτης των Πλωτών  Ναυτικών Μουσείων Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ και Α/Τ ΒΕΛΟΣ (παράλληλα υπεύθυνος για την τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ και το ιστιοφόρο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ), Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη και  Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.          

Την περίοδο 2015-2017 διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Ναυτική Επιθεώρηση» και είχε την επιμέλεια των εκδόσεων της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MA) στις “Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική” από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης απόφοιτος του Κολλεγίου Αμύνης του NATO (NADEFCOL) στη Ρώμη.

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία. Είναι συγγραφεύς – ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων). Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 100 άρθρα-μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, σε πανεπιστημιακά περιοδικά (Archaeology and Sience, Institute of Archaeology, Belgrade), καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια (μεταξύ άλλων στη Σχολή Διοικήσεως Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK (Academy of Humanities της Πολωνίας).

Έχει τιμηθεί κατά καιρούς με επαίνους και βραβεία για την έρευνά της στη Ναυτική Ιστορία, στα οποία περιλαμβάνεται το Βραβείο Α’ Τάξεως Θετικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου Περί Αλός www.perialos.blogspot.gr., ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛ.Σ.Υ/Β) και του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες». Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη, την Κασσάνδρα.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Γκαλών γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1958. Έζησε για ένα μεγάλο διάστημα στην Αθήνα και από το 1984 ζει μόνιμα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Σπούδασε ιστορική και συγκριτική Μουσικολογία, Πληροφορική, Φιλοσοφία, Βυζαντινολογία και Εθνολογία στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Ντύσσελντορφ και του Αμβούργου. Εργάστηκε στο εθνογραφικό μουσείο και στο πανεπιστήμιο της πόλης του Αμβούργου και από το 1994 είναι επιμελητής εκδόσεων του διεθνή εκδοτικού οίκου Sikorski. Παράλληλα ασχολείται συστηματικά με την ναυτική ιστορία της ανατολικής Μεσογείου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά, Αγγλικα, Γερμανικα και Τουρκικα περιοδικα. Ζει και εργάζεται στο Αμβούργο της Γερμανίας και είναι μέλος του γερμανικού συνδέσμου Historisches Marinearchiv.