Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενεί τον κ. Άγγελο Συρίγο Υφυπουργό Παιδείας και τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή Σύμβουλο Κυβέρνησης επι Ακριτικών Περιοχών πρ. Υφ. Άμυνας και Στρατηγό ε.α., σε μια εξαιρετική εκδήλωση ακριβώς εκατό χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλίων για την Σύμβαση της Λωζάνης την 30η Ιανουαρίου 1923.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζεύς» της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.
Άγγελος Συρίγος:
- «Βασική πολιτική των Νεοτούρκων ήταν η εκδίωξη των μη Μουσουλμανικών μειονοτήτων από το έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
- «Η συνδιάσκεψη της Λωζάνης έγινε για να λύσουν τις εκκρεμότητες που είχαν οι σύμμαχοι με την Τουρκία. Κάπου εκεί εμφιλοχώρησαν και οι Ελληνοτουρκικές διαφορές».
Αλκιβιάδης Στεφανής:
- «Εάν θέλεις να επιβιώσεις, πρέπει να είσαι Ισχυρός. Εάν είσαι ισχυρός όλοι σε σέβονται».
- «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή μας ενώνει η Πατρίδα. Είμαστε μια χώρα με λεβέντες ανθρώπους και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
- Ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δύσκολη σημερινή μέρα, στην πτώση του Phantom, τον αδικοχαμένο πιλότο Μάριο Μιχαήλ αλλά και τον 31 χρόνο αγνοούμενο σμηναγό, καθώς επίσης ανέφερε ότι σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από τη «νύχτα των Ιμίων» που χάσαμε τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν δίνοντας φόρο τιμής ενός λεπτού σιγής. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελεί ορόσημο ιστορικήςμνήμης σε όλους αυτούς τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα σύνορα της Πατρίδος μας».
Ο κ. Συρίγος σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, καθώς λόγοι ανωτέρας βίας δεν του επέτρεψαν να παρευρίσκεται αναμεσά μας πήρε τον λόγο και ανέπτυξε το θέμα της εισηγήσεως του. Αναφέρθηκε στην Συνδιάσκεψη της Λωζάνης η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στις 7 Νοεμβρίου 1922 και, ύστερα από σχεδόν επτά μήνες διαβουλεύσεων, έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης στις 24 Ιουλίου 1923, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υπήρξε κορυφαίο διπλωματικό γεγονός και Διεθνής Συνθήκη που διασφάλισε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης για περίπου 100 χρόνια, ρυθμίζοντας τα σύνορα και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα, τερμάτισε οριστικά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1919) και, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Μικρά Ασία.
Η Ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βασίστηκε στην θρησκευτική ταυτότητα, και περιελάμβανε τους Έλληνορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, και τους Μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας. Ήταν υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεγάλης κλίμακας, ή αλλιώς, συμφωνημένη αμοιβαία εκτόπιση. Η μοναδική στην παγκόσμια ιστορία που υπαγορευόταν από διακρατική σύμβαση.
Οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να εξοντώσουν τον Χριστιανισμό.
Η Σύμβαση Περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών υπογράφηκε στην Λωζάνη της Ελβετίας στις 30 Ιανουαρίου 1923, έξι μήνες πριν να συνομολογηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης από εκπροσώπους των κυβερνήσεων του Βασιλείου της Ελλάδας και της Τουρκίας και συγκεκριμένα εκ μέρους της Ελλάδας από τονΕλευθέριο Βενιζέλο. Αφορούσε περίπου 2 εκατομμύρια άτομα (περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας, και 500.000 Μουσουλμάνους στην Ελλάδα), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έγιναν πρόσφυγες, χάνοντας την υπηκοότητα της χώρας που άφηναν πίσω.
Οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ήθελαν να παραμείνουν οι Έλληνες στη Τουρκία.
Επίσης αναφέρθηκε ότι ο Κεμάλ ήταν εκείνος που κατέστησε τη συνθήκη της Λωζάνης ως ένα από τα σύμβολα της νέας καταστάσεως πραγμάτων. Καθιέρωσε την υπογραφή της Συνθήκης ως εορτή που συνδέεται με την ουσιαστική γένεση της σύγχρονης «Τουρκικής Δημοκρατίας».
Τέλος αναφέρθηκε για το ιστορικό κείμενο της υπογραφής του Ιούλιο του 1923 , στις διατάξεις των καθορισμών συνόρων, αυτό που ενοχλεί τον Ερντογάν και επιθυμεί να το αλλάξει.
Στη συνέχεια ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δύσκολη σημερινή μέρα αναλογίζοντας τον Στρατιωτικό Διοικητή ο οποίος θα πάρει τηλέφωνο σήμερα τους γονείς του αδικοχαμένου πιλότου να αναφέρει το δυσάρεστο γεγονός. Αναφέρθηκε στην επέτειο των Ιμίων. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική τοποθέτηση του κ. Συρίγου και ότι θα τοποθετηθεί σε τέσσερα στοιχεία με τη σειρά του για να δώσει χρόνο στο τέλος για ερωτήσεις του κοινού.
1ο στοιχείο το Γεωπολιτικό περιβάλλον και πως αυτό επηρεάζει την χώρα μας και την Τουρκία
2ο στοιχείο στην Εξέλιξη του πολέμου και πως επιδρά στην καθημερινότητά μας?
3ο στοιχείο τι κάνει η Τουρκία?
4ο στοιχείο τι κάνουμε εμείς?
Ο κ. Στεφανής έκανε μια ανάλυση του Γεωπολιτικού περιβάλλον σχετικά με τις χώρες των ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ως προς την Τουρκία. Αναφέρθηκε στην πολυκρίση το νέο λεκτικό όρο.
Αναφέρθηκε σε γραπτό του Θουκυδίδη πως «Εάν θέλεις να επιβιώσεις, πρέπει να είσαι Ισχυρός. Εάν είσαι ισχυρός όλοι σε σέβονται». Πως έχουμε κερδίσει ως Έλληνες την Ισχυρότητα, τη νύχτα 27 Φεβρουάριου το 2020 στον Έβρο που σταματήσαμε 9000 παράνομους μετανάστες.
Στην εξέλιξη του πολέμου αναφέρθηκε σε τρία κλειδιά,
Στην αρχική μορφή του πολέμου, τον στατικό πόλεμο, τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τον πόλεμο των πυρών, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τον πόλεμο των ελιγμών και ερχόμαστε στο σήμερα στον ολιστικό πόλεμο στην εποχή της υβριδικότητας. Στη συνέχεια ανέλυσε του στόχους του Ερντογάν από την εκλογή του το 2003 που δεν κατάφερε να πετύχει την Τουρκία ώς Παγκόσμια Δύναμη. Ο Ερντογαν ψάχνει να βρει μια νίκη ψάχνει και αναζητά πεδία και προσπαθεί να μας φέρει σε μια θέση να επιβάλει αυτά που θέλει ώστε να το δείξει στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει επιδείξει ένα ισχυρό κράτος, από εκεί που πήγαινε στο εξωτερικό και παρακαλούσε, σήμερα πηγαίνει και δείχνει τα ισχυρά της σημεία, Την εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ε.Δ. και εξαιρετική εξωτερική επιχειρησιακή διπλωματία. Κλείνοντας ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή μας ενώνει η Πατρίδα. Είμαστε μια χώρα με λεβέντες ανθρώπους και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο συνδιοργανωτής της σημερινής εκδήλωσης ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Κατερίνης Δρ. Παναγιώτης Ταρενίδης και ανάφερε για την χαρά και τιμή που είχαμε σήμερα να ακούσουμε αυτά τα σημαντικά πράγματα αλλά και να ανακοινώσει την πρόσκληση εγκαινίων κοπή κορδέλας σε αυτό το χώρο για άτομα με ειδικές δεξιότητες στις 12 Φεβρουαρίου 2023.
Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 με θέμα: «Τα Ελληνικά Υποβρύχια στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο» και ομιλητές τον Αρχιπλοίαρχο ε.α. και Αντιπρόεδρο του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα, την συγγραφέα – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου και τον Συγγραφέα – Ιστορικό Ερευνητή κ. Δημήτριο Γκαλών.