Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Να επανεξετάσει, διευρύνει, συστηματοποιήσει και εκσυγχρονίσει το πλαίσιο οικονομικών ελαφρύνσεων προς τα άτομα που θα ήθελαν και χρειάζονται να αποκτήσουν ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά ταυτόχρονα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών με Ερώτησή της η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Στην Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας, την οποία συνυπόγραφουν 27 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται εκτενής αναφορά στο υπάρχον καθεστώς και τις διευρύνσεις που έγιναν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη διευκόλυνση των πολυτέκνων, τριτέκνων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Τι ισχύει από το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θεσμοθέτησε ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας οι ανήλικοι ΑμεΑ και η απαλλαγή τους μπορεί να παραχωρείται έως την ενηλικίωσή τους, για ένα όχημα στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιονδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία τους. Διευκολύνσεις που αφορούν κυρίως απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων ή και τα τέλη κυκλοφορίας αυτών. Για παράδειγμα, πολύτεκνοι γονείς που έχουν τέσσερα τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, δικαιούνται να παίρνουν επιβατικό αυτοκίνητο μέχρι 2.000 κ.ε. με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης. Στους γονείς με τρία τέκνα, παρέχεται απαλλαγή του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτου για μία μόνο φορά και για ένα αυτοκίνητο κατά οικογένεια. Αντίθετα, όσοι έχουν κατά τον τελωνισμό του οχήματος τουλάχιστον 4 παιδιά, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης και για δεύτερη φορά μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ΦΠΑ και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός Ε.Ε.) καταβάλλονται κανονικά. Επίσης, απαγορεύεται, η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση ή παραχώρηση του αυτοκινήτου πριν περάσουν τρία χρόνια, χωρίς την προηγούμενη άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής και προτού καταβληθεί το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που τυχόν έχει καταβληθεί. Στην περίπτωση της ατελούς εισαγωγής – παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου από ΑμεΑ Έλληνες πολίτες, η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός Ε.Ε.) καταβάλλονται επίσης κανονικά. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει κινητήρα μέχρι 1650 κ.ε.. Η μετατροπή / προσαρμογή των συμβατικών αυτοκινήτων σε κατάλληλα για χρήση από άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή και για οδήγηση από ΑμεΑ δεν καλύπτεται από το Κράτος, ενώ η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, γίνεται κατά κλίμακες σοβαρότητας της πάθησής τους και του βαθμού αναπηρίας τους σε συνδυασμό με τα κυβικά του οχήματος που θα επιλέξουν, ως και 1650 κ.εκ., ως και 2650 κ.εκ. και ως και 3650 κ.εκ..
Ο αποκλεισμός από το περίφημο ««Fuel Pass»
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Ερώτηση πολλά άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούσαν την περασμένη χρονιά, το 2022, να κάνουν αίτηση για το μέτρο της επιδότησης καυσίμων το «περιβόητο» «Fuel Pass», διότι δεν μπορούσε να επαληθευτεί στη σχετική πλατφόρμα η πληρωμή τελών κυκλοφορίας του οχήματός τους, λόγω της απαλλαγής τους, με αποτέλεσμα να τους απορρίπτει το σύστημα.
Πανσπερμία διατάξεων και περιπτωσιολογίας με αποσπασματικές προσαρμογές
Για τη σημερινή εποχή των ποικίλων μορφών κρίσεων που ενσωματώνονται στην καθημερινότητα, είναι μικρή η οικονομική στήριξη των ΑμεΑ συμπολιτών μας που χρειάζονται ένα αυτοκίνητο, την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια αλλαγή στον στόλο των οχημάτων στην Ελλάδα, με αντικατάσταση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες (συμβατικά) από αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς ή υβριδικούς κινητήρες (νέας τεχνολογίας), ωστόσο μόνον από αυτούς που έχουν αυξημένη οικονομική δυνατότητα, καθώς τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι περίπου 30% ακριβότερα από τα συμβατικά. Από την άλλη η μείωση των τελών ταξινόμησης βοηθά εν μέρει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην απόκτηση αυτοκινήτου, όμως ο ΦΠΑ συνιστά μια σημαντική προσαύξηση περίπου στο ¼, της τελικής τιμής των αυτοκινήτων στη χώρα μας. Και ενώ πολλά από τα επιβατικά αυτοκίνητα που είναι στην ιδιοκτησία ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι πλέον πεπαλαιωμένα, ακόμη και υψηλού κυβισμού, άρα ενεργοβόρα, εξαιρετικά ρυπογόνα και έτσι καθόλου περιζήτητα προς μεταπώληση, η Κυβέρνηση της Ν.Δ κατήργησε πρόσφατα το φόρο πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία έχουν ταξινομηθεί-πουληθεί το 2009 και νωρίτερα, άρα, «ομολογεί» ότι υφίσταται δημοσιονομικό περιθώριο μειώσεων, εφαρμόζοντας τις διευκολύνσεις σε λάθος κατηγορία (πολυτελή οχήματα).
Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθούν κίνητρα και περαιτέρω οικονομικές διευκολύνσεις
Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, εάν υπάρχει η πρόθεση να επαναξεταστεί και εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο των οικονομικών ελαφρύνσεων στα άτομα που θα ήθελαν και χρειάζονται να αποκτήσουν επιβατικό αυτοκίνητο, και ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ των αυτοκινήτων που αγοράζονται καθώς και εάν πρόκειται να παράσχει κίνητρα και περαιτέρω οικονομικές διευκολύνσεις, ιδίως σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων τους με νέας τεχνολογίας, εφόσον βεβαίως ανήκουν και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.