Το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κατερίνη, τα μέτρα πρόληψης, τι άλλαξε στο νοσοκομείο Κατερίνης

Κοινωνία

Tα πρώτα κρούσματα πανελλαδικά του ιού του Δυτικού Νείλου  που εντοπίστηκαν σε Πιερία και Ξάνθη και συγκεκριμένα στη  περιοχή του δήμου Κατερίνης, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Και αυτό γιατί δεν μπορούν για προληπτικούς λόγους να γίνονται χειρουργεία με φιάλες αίματος από την Πιερία. Έτσι, χειρουργεία ακυρώθηκαν προκειμένου είτε να παραλάβει το νοσοκομείο φιάλες αίματος από άλλα νοσοκομεία εκτός Πιερίας, είτε κάποια χειρουργεία να γίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τα κρούσματα

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει από τον Μάιο  τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση.

Οι ασθενείς

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενάμέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης  των κουνουπιών

Στο μεταξύ σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Πιερία, από τα εξειδικευμένα συνεργεία των αναδόχων του έργου, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, με επίγειες και εναέριες δράσεις και στους τρεις δήμους της Πιερίας.

Συνεργεία επιδίδονται με συνέπεια  στο έργο της καταπολέμησης κουνουπιών με δράσεις και παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν δειγματοληψίες, επίγειους και εναέριους ψεκασμούς σε αστικό, περιαστικό, αγροτικό και φυσικό σύστημα, σε όλη την έκταση της Πιερίας.

Στην εύρυθμη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητά του στο πλαίσιο άσκησης πολιτικών διασφάλισης της δημόσιας υγείας, μεσούσης της θερινής τουριστικής περιόδου και συστήνοντας  σε πολίτες και επισκέπτες της Πιερίας, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας.