Κωνσταντίνος Κιτιξής: ” Η κυβέρνηση είναι απλός θεατής της ακρίβειας”

Απόψεις

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για την κυβέρνηση, διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι μάλλον είναι δευτερεύον, καθώς οι τιμές σε όλα τα προϊόντα διαρκώς αυξάνονται. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων και των πρώτων υλών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος, καλπάζει κυριολεκτικά,  και προκαλεί δέος στους πολίτες, καθώς ως καταναλωτές αισθανόμαστε όλοι ότι δεν φτάνουν τα διαθέσιμά μας για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και φυσικού αερίου είναι στα ύψη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Στην πράξη ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό από 25% και πάνω για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης των μικρομεσαίων και των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού οι ετήσιες μεταβολές στη στέγαση είναι 35%, στις μεταφορές 25% και στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 12,6% και με δεδομένο ότι οι ετήσιες αυξήσεις σε καύσιμα έχουν αγγίξει πλέον το 45,6% και στον ηλεκτρισμό 70,4%.

Έχουμε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιμένει να αφήνει τις τιμές της λιανικής στην ενέργεια στη τύχη τους. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν τις τιμές, ζούμε ήδη τις τραγικές συνέπειες. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η ραγδαία επιδείνωση που επήλθε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μα κυρίως η αδυναμία προσαρμογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα νέα δεδομένα μας εκπλήσσει καθημερινά.

Όλα αυτά έχουν αυξήσει τη φτώχεια σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η μη ελεγχόμενη αύξηση των τιμών και η κερδοσκοπία στα τρόφιμα κυριολεκτικά έχουν τρομοκρατήσει τους πολίτες καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Από την άλλη οι όποιες προβλέψεις για την πορεία αυτών των θεμάτων δεν είναι καλές. Μάλλον τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα απ’ ότι είναι σήμερα και η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής  βλέπουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και συνολικά όλων μας, πολιτών και επιχειρήσεων με δραστικά και άμεσης απόδοσης μέτρα.

Η στήριξη  της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων μπορεί να γίνει με έλεγχο των τιμών βασικών προϊόντων, με την μείωση των έμμεσων φόρων και με πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και του φυσικού αερίου.

Όσο για το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης.

Κιτιξής Κωνσταντίνος

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής