ΛΕ’ Πάτρια: Το Άγιον Όρος δεν είναι μόνο τόπος. Είναι τρόπος ζωής! – Σε εξέλιξη στη Ράχη Πιερίας οι αφιερωμένες στους σύγχρονους Αγιορείτες Πατέρες εκδηλώσεις

Πολιτισμός

 «Σύγχρονοι Αγιορείτες Πατέρες, φάροι της οικουμένης» τιτλοφορούνται τα ΛΕ’ Πάτρια, η αυλαία των οποίων άνοιξε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης, με το καθιερωμένο επιστημονικό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές. «Το Άγιον Όρος δεν είναι μόνο τόπος. Είναι  τρόπος ζωής!» Η φράση αυτή, στον επίλογο της ομιλίας του Γέροντος Νίκωνος συμπυκνώνει ίσως το νόημα, όλων των σημαντικών που ειπώθηκαν στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου.

Το συνέδριο

Πιο συγκεκριμένα μίλησαν οι:  Γέρων Μάξιμος, καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Πρόεδρος α’ συνεδρίας), Γέρων Νίκων,  Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων Αγίου Όρους, Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης,  Αθανάσιος Ρακοβαλής, εκπαιδευτικός, Θανάσης Τσίγγανας, Δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πρόεδρος γ’ συνεδρίας), Γεώργιος Γεωργαδάκης, Ιατρός – Γυναικολόγος, Δημήτριος Μεταλληνός, Δρ. Ιστορίας και πτ. Θεολογίας, Κωνσταντίνος Γ. Ντούρος, καθηγητής Φιλόλογος.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Κατερίνης, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Παρουσίες

Την έναρξη των Πατρίων τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Σάββας Χιονίδης,  εκπρόσωπος της βουλευτού Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης Ασημίνα Πούλιου – Περδίκη, Νίκος Κατανάς κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ντούρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χάριτι Θεού και προστασία του Αγίου μας Λουκά εισοδεύουμε στα 35α ΠΑΤΡΙΑ, φτωχότεροι ανθρωπίνως κατά δύο ιδιαιτέρως προσφιλή πρόσωπα, τα οποία σημάδεψαν με την παρουσία τους την ιστορία των ΠΑΤΡΙΩΝ: του πατρός Γεωργίου του Μεταλληνού, ο οποίος διακήρυσσε, προς μεγάλη μας τιμή, ότι ποτέ δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκλησή μας και του δικού μας πατρός Λουκά, που αν και μακριά μας, τον νιώθαμε πάντα κοντά μας.

Η σταθερή, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παρουσία τους στο συνέδριο αποτελούσε για μας όχι μόνο ιδιαίτερη τιμή αλλά και ασφαλέστατο δείκτη ορθοπορείας μέσα στην κλυδωνιζόμενη από ποικίλα προβλήματα εποχή μας. Ο αναγνωρισμένα από όλους καθαρός και ορθόδοξος λόγος τους συμπορευόμενος με τη φωτεινή και σεπτή βιοτή τους έδινε υπερτοπική διάσταση στα πεπραγμένα του εκάστοτε συνεδρίου.

Νιώθοντας ζωντανή την ανάγκη να τους έχουμε πάλι κοντά μας αναζητήσαμε κοντά στα πολλά, ένα ιδιαίτερο κοινό τους γνώρισμα· την αγάπη τους για το Άγιον Όρος. Ο παπαγιώργης ζούσε αγιορείτικα στον κόσμο και ο πατήρ Λουκάς έφερνε το Άγιον Όρος στον κόσμο. Έτσι αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τα φετινά ΠΑΤΡΙΑ στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ με τον τίτλο «Σύγχρονοι γιορετες Πατέρες, φάροι τς οκουμένης»

«Χαρε γιον ρος, κα θεοβάδιστον,

χαρε μψυχε βάτε, κα κατάφλεκτε,

χαρε μόνη πρς Θεν κόσμου γέφυρα,

μετάγουσα θνητούς, πρς τν αώνιον ζωήν,

χαρε κήρατε Κόρη, πειράνδρως τεκοσα,

τν σωτηρίαν τν ψυχν μν»

Ο υμνογράφος με λίγους θεόπνευστους στίχους παρουσιάζει την ιστορία και την ουσία του Αγίου Όρους· κλήρος, περιβόλι και Παράδεισος της Παναγίας, σωτήριος λιμήν των θελόντων σωθήναι: Μια θεόρατος πέτρα, ένας πέτρινος γίγας, μια πέτρινη σκάλα που ανεβάζει εκ γης προς ουρανόν, κατά την έφεσιν της καρδίας, τους κληθέντας  ουρανοδρόμους πολίτας, γράφει ο πατήρ Λουκάς στο βιβλίο του «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, οικουμενισμός και κόσμος» και συνεχίζει:

Ενας πολεμιστής, ο αοίδιμος εν βασιλευσιν Νικηφόρος Φωκάς και ένας καλόγερος, ο όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, θεοφρόνως κινούμενοι, οραματίζονται και θεμελιώνουν επι γης μίαν ουράνιον πολιτείαν, όπου οι γενναίοι των γενναίων, ανά πάσαν ώραν του βίου των αναμετρώνται με την ζωήν και τον θάνατον, με τον θάνατον και την δόξαν.

Δεν υπάρχει αληθινά ανά τον κόσμο μέρος πιο αρμόδιο ή πιο κατάλληλο για κατοικία των μοναχών.

Όλη η χερσόνησος του Άθω, αποκλειστικά τόπος κατοικίας των μοναζόντων, οι οποίοι τίποτε δεν έχουν και τα πάντα έχουν. Έδαφος γεωγραφικά ελληνικό, αυτοδιοίκητο, αδέσποτο από εγκόσμιο διοικητικό σχήμα και άβατο για τις γυναίκες, προσφέρεται  φιλόφρονα στους πανταχόθεν της γης, για να γνωρίσουν κατά Θεόν τους εαυτούς των και να γιατρευτούν στο Μέγα Ιατρείον, στο εργαστήρι της κατά Θεόν αρετής, στο σχολείο της εν Χριστώ φιλοσοφίας. Από πολλές πατρίδες δημιουργείται μια άλλη πατρίδα υπερ νουν και έννοιαν γήινον. Οριζόντια έρχονται, κάθετα πορεύονται, άλλοι εξ άλλων γίνονται και τον κόσμο αβίαστα προς τα πάνω έλκουν·

Αναπνέουν το Χριστό, γίνονται η μυστική αναπνοή της Ρωμανίας, η οποία διαποτίζει, θερμαίνει, ζωογονεί την μακραίωνη υπερχιλιετή ιστορική διαδρομή της.

Ακοίμητοι προσεύχονται μέρα και νύκτα ακατάπαυστα, για να μην ξεστρατίζουν τα πλάσματα του Θεού από τη θεοδρόμο πορεία τους, δίνουν αίμα και λαμβάνουν πνεύμα Πατέρων.

Ο μοναχικός βίος ενσάρκωσε την ευαγγελική αρετή, στερέωσε τη χριστιανική πίστη. Στο Άγιον Όρος στάθηκαν ιδιαζόντως τα πόδια του Χριστού επί του Σταυρού, όπως παλιά στο Γολγοθά, με τη σταυρική ζωή των μοναζόντων.

Ο ουρανομήκης Άθως, το κατ΄εξοχήν όρος της μετανοίας, είναι μια ζωντανή προέκταση της Κωνσταντινουπόλεως, της Αγίας Σοφίας, των Αγίων Τόπων με ελληνορθόδοξο Αυτοσυνειδησία αλλά πανορθόδοξο παγκοσμιότητα.

Η Αθωνική Ορθόδοξος Μοναχική Πολιτεία είναι βέβαια Οικουμενικού χαρακτήρα αλλά όχι οικουμενιστικού φρονήματος. Προσεύχεται οικουμενικά αλλά όχι οικουμενιστικά. Αγαπά τους πάντες αλλά μέσα στην αλήθεια, και δεν θυσιάζει ούτε την αγάπη στην αλήθεια, ούτε την αλήθεια στην αγάπη. Αληθεύει εν αγάπη και αγαπά εν αληθεία, γράφει ο π. Λουκάς.

Έτσι οφείλει να πορεύεται και έτσι πορεύεται το Άγιον Όρος, ο Όλυμπος αυτός της Ορθοδοξίας, η ελπίδα του κόσμου, η ασφαλέστατη και πιο έγκυρη πυξίδα της επί γης πορείας του ανθρώπου.

Το Πνεύματος γίγαντες, παλαιοί τε κα νέοι, φωτς θείου μπλεοι, θείοις νάμασι τν Καππαδοκν Πατέρων πόμενοι, βιοτ τε κα λόγοις τ γλαν τς ρθοδοξίας δένδρον γεωργήσαντες, άσφαλες δοδεκται τς ν Χριστ ληθείας γένεσθε κα μν τας πρεσβείαις Χριστν κετεύσατε το μ λαθεν τς Χριστομιμήτου δο κα σωθναι τς ψυχς το κόσμου παντος».

Μουσικό πρόγραμμα

Το ψυχαγωγικό – μουσικό σκηνικό των εκδηλώσεων το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ήταν ιδιαίτερα μελωδικό και επικεντρώθηκε σε Συναυλία: με τους Χρήστο Τσιαμούλη & Σοφία Παπάζογλου. Μία παράσταση με τραγούδια και ωδές Πνευματικές, που ακολουθούν τα βήματα των Αγιορειτών Πατέρων, μέσα από τα έργα του Χρήστου Τσιαμούλη «Άθως ο Εμός»” ”Δωδεκάορτο” και ”Ωδή Μωυσέος”.

Επί σκηνής βρέθηκαν και οι δημοφιλείς μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας: ΒΙΟΛΙ, Τάσος Πούλιος: ΚΑΝΟΝΑΚΙ, Βαγγέλης Καρύπης: ΚΡΟΥΣΤΑ, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης:  ΛΑΟΥΤΟ, ΚΙΘΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ Κωτσίνης – ΚΛΑΡΙΝΟ.

Από το Άγιον Όρος, η μουσική διαδρομή συνεχίστηκε στην Καππαδοκία, Πατρίδα του Αγίου Αρσενίου και του Αγίου Παισίου, στη Μικρά Ασία και την Σμύρνη.

Παραδοσιακοί χοροί

Τέλος, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα κάθε γωνιάς του Ελληνισμού παρουσίασαν το βράδυ της Κυριακής 16/10 οι: Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», Σωματείο Θ.Ο.Ι Κυπερούντας Κύπρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά με τους: Ντίνο Ντούρο  (κλαρίνο), Θωμά Γρηγορόπουλο (τραγούδι), Δημήτριο Αλτατζίδης (ακορδεόν), Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο),  Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα).

Εορτή του Αγίου Λουκά

Το θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων – επ’ ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά περιλαμβάνει αύριο Τρίτη 18 Οκτωβρίου, το πρωί,  όρθρο και πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν.  Αγίου Λουκά Ράχης και ομιλία από τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου, με θέμα: «Το Άγιον Όρος όπως το έζησα». Επίσης, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου & ώρα 20:00, Ιερά Αγρυπνία στον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Ράχης.

Μουσική Βραδιά

Εξάλλου, αύριο Τρίτη και ώρα 20:00 είναι προγραμματισμένη μουσική βραδιά με τους: Όλγα Ζορμπά (τραγούδι), Βασίλης Καρόζα (μπουζούκι – τραγούδι),
Ανδρέα Ζιάκα(ακουστική – κλασική κιθάρα), Γιώργο Καρακούση (μπαγλαμά-τζουρά),Γιάννης Καρακούση (τραγούδι), Νίκο Κατσαμάγκα (μπάσο).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, οι εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο γίνονται με φόντο την έκθεση φωτογραφίας του Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθείτη με τίτλο: «Άθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου».

Η αυλαία των εκδηλώσεων, ολοκληρώνεται με την προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου, 9:00 – 13:00,  στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΤΡΙΩΝ».