Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. επισκέφτηκε την Κονταριώτισσα – Συνεργασία με τον “Πίερες” στο πλαίσιο του έργου STABLELandscapes

Κοινωνία Πολιτισμός

Η ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αντώνιο Μαζάρη, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο επισκέφτηκαν σήμερα το χωριό μας !

Στο πλαίσιο του έργου STABLELandscapes σχετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των πολιτιστικών αξιών στην ευρύτερη περιοχή των καπνοχώραφων του νομού Πιερίας, γνωρίσανε το σύλλογό μας ώστε να μάθουνε για το σκοπό του, την ιστορία του και για τον τόπο μας. Στόχος της συνεργασίας αυτής ήταν η ανάδειξη του χωριού μας ώστε να μάθουνε πράγματα για την περιοχή, την ιστορία της, τις δραστηριότητες των ανθρώπων στη φύση και τις αξίες που εμπνέει ο τόπος μας, Επιπλέον, συνομίλησαν για την καλλιέργεια των καπνών και συζήτησαν μαζί τους για τη δουλειά τους, την ιστορία της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή και το τι σημαίνει για αυτούς. Το πρόγραμμα περιείχε επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου που την ξενάγηση την ανέλαβε η κα. Γκριμούλα Μαρία, την οποία την ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια της καθώς και για το φωτογραφικό υλικό που παρέδωσε στα παιδιά από την παραγωγή του καπνού.

Έπειτα επισκεφθήκαμε τον Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Κονταριωτίσσης) όπου μας ξενάγησε στον Ναό και μας μίλησε για το Χωριό μας η κα. Γκριμούλα Γεωργία, που την ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια της καθώς και το βιβλίο της που έδωσε σαν ενθύμιο στους ερευνητές. Συνεχίσαμε με την επίσκεψη τους στον Πολιτιστικό όπου παρακολούθησαν τις πρόβες των χορευτικών και συνομίλησαν με τον καπνό παραγωγό Μίλια Νίκο.

Ο κύριος Νίκος ανέλυσε στα παιδιά όλη την διαδικασία του καπνού και ανέλυσε στους ερευνητές όλα τους τα ερωτήματα καθώς και μας δέχτηκε και στο χωράφι του όπου είδαμε το πρώτο στάδιο του καπνού.

Μια μικρή απόδραση μέχρι τον καταρράχτη της Αγίας Κόρης ενθουσίασε τους επισκέπτες.

Τέλος η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη και προσκύνηση της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου όπου εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά της Μονής !

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους ερευνητές για την επίσκεψη τους καθώς και την ανάδειξη του Συλλόγου και να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στην πολύ ωραία έρευνα που ετοιμάζουν!!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ “ΠΙΕΡΕΣ”