Η Πιερία ως τουριστικός προορισμός: Λαμπρές προοπτικές, αλλά και μεγάλες προκλήσεις – Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας*       

Απόψεις

Ο τουρισμός αποτελεί για την περιοχή μας έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης, εισοδήματος και απασχόλησης. Η θερινή τουριστική περίοδος του 2022 ολοκληρώνεται με πρόσημο κατά κοινή ομολογία θετικό: τους μέτριους σε τουριστική κίνηση μήνες Μάιο και Ιούνιο, ακολούθησε ένας εξαιρετικός Ιούλιος και ένας πολύ ικανοποιητικός Αύγουστος.

Βασικό συμπέρασμα σε κάθε επικοινωνία μου με τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες της περιοχής είναι ότι αυτόν τον χρόνο η περιοχή μας επιλέχθηκε και από Έλληνες επισκέπτες που απουσίαζαν στην προ πανδημική εποχή.

Το καλοκαίρι του 2022 φαίνεται να αποτελεί το σκαλοπάτι για τη μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος που ακόμα μαίνεται στην Ουκρανία εξακολουθεί να διαμορφώνει ένα απειλητικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων.

Έκτακτα διεθνή γεγονότα αλλά και η κλιματική κρίση δημιουργούν ένα περιβάλλον ρευστότητας που απαιτεί κατάλληλα προσαρμοσμένο σχέδιο διαχείρισης και ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό της Πιερίας είναι αδύνατον για το κεντρικό κράτος να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, προκειμένου να προσαρμόσει το σχέδιο της τουριστικής του στρατηγικής στις πολλές και διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε ελληνικής τουριστικής περιοχής.Τις διαστάσεις αυτές τις γνωρίζουν κυρίως οι κάτοικοι, οι κατά τόπους θεσμοί και οι επαγγελματικές οργανώσεις.

Η ικανοποιητική οργάνωση και η συντονισμένη δράση των τοπικών δυνάμεων της αγοράς, της εργασίας και των θεσμικών φορέων, παρότι διαχρονικά διακηρύσσεται ως επιτακτική ανάγκη, παραμένει για τον τόπο μας ακόμα ζητούμενο. Ένα ζητούμενο όμως που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το τουριστικό προϊόν μας να διαμορφωθεί ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο και να τοποθετηθεί με αξιώσεις στα πάνω ράφια της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Η Αντιπεριφέρεια, οι τρεις δήμοι, το Επιμελητήριο Πιερίας, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων, Εστίασης & Αναψυχής, τουριστικών πρακτορείων, τουριστικών δωματίων, ταξιδιωτικών γραφείων, οδηγών ταξί, το ΚΤΕΛ, το Εργατικό Κέντρο, όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαχείριση του τουριστικού προϊόντος τον τόπο μας  μπορούν να συνεισφέρουν στη χάραξη μιας τοπικής, κατ’ αρχάς, τουριστικής πολιτικής, που μπορεί να προωθηθεί στη συνέχεια στο αρμόδιο Υπουργείο για να ληφθεί υπόψη στη συγκρότηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Βασική αρχή αυτής της τοπικής τουριστικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη τόσο μεταξύ των τριών δήμων όσο και εντός αυτών, μεταξύ των ορεινών όγκων και των παραθαλάσσιων οικισμών. Ιδιαίτερα ο βόρειος δήμος μας έχει ανάγκη από ένα σχέδιο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ένα είδος τουρισμού κατάλληλο για τις ιδιαίτερες βιοκλιματικές και γεωγραφικές του ιδιαιτερότητες.

Ήπια, χαμηλή δόμηση με μικρές μονάδες, φτιαγμένες από ξύλο και πέτρα, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής ανάλογου αριθμού και μεγέθους, ανάδειξη των μνημειακών κτισμάτων από τους κατά τόπους Δήμους, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί και καταρρέουν, δημιουργία φυσιολατρικών μονοπατιών είναι μερικές μόνο από τις κατευθύνσεις που μπορούν εγγυηθούν μια υγιή τουριστική ανάπτυξη σε όλη την Πιερίας.

Η ανάπτυξη της πιερικής ενδοχώρας, η «επένδυση» στους ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς αλλά και η παράλληλη ανάπτυξη του εγκαταλελειμμένου τουριστικά βόρειου δήμου πρέπει να ενταχθεί στις προτεραιότητες μας.

Η αναζωογόνηση των χωριών μας, με επενδυτικές πρωτοβουλίες τουριστικού περιεχομένου, θα εξασφαλίσει όχι μόνον την επιβίωση τους αλλά και την προσέλκυση  επισκεπτών που σέβονται το περιβάλλον, την παράδοση του τόπου και την πολιτισμική του ταυτότητα. Η ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων προσαρμοσμένων δομικά αλλά και λειτουργικά, στον μοναδικό, παραδοσιακό χαρακτήρα των χωριών του Ολύμπου αλλά και των Πιερίων, μπορούν να αποτελέσουν χώρους στους οποίους ο επισκέπτης να γνωρίζει την αυθεντικότητα του τόπου μας, μέσα από τις γεύσεις, τους χορούς, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, την καλλιέργεια της γης και την καθημερινή επαφή με τη παγκόσμια μοναδική φύση αλλά και την παραδοσιακή μας κληρονομιά.

Η εύφορη γη της Πιερίας, τόσο στην κυριολεξία όσο και στην περίπτωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο χώρο που πολλές δράσεις τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν.

Η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη είναι ανεξάντλητη αλλά ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας. Η συμμετοχή σε έναν διαρκή και θεσμοποιημένο  διάλογο και κυρίως η χάραξη στρατηγικών στη βάση αξιών όπως η ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, αποτελούν απαράβατους όρους επιβίωσης και αύξησης της συνεισφοράς του τουρισμού στην ευημερία του τόπου μας.

*Ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος