Κατερίνη | Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – Επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία και κατάθεση στεφάνων

Κοινωνία

Με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία, τιμήθηκε σήμερα η ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με την ημέρα, από τη Διδάκτορα Φιλοσοφίας Πηνελόπη Τζιώκα . Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου των Μικρασιατών, στην Πλατεία Μικρασιατών.

“Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Ένας αιώνας που συνδέεται με μνήμες ανείπωτου πόνου, οδυνηρής απώλειας αλλά και προσφυγιάς. Οι Τούρκοι εθνικιστές  με απάνθρωπες μεθόδους , σκορπώντας τη φρίκη και το θάνατο,  ξερίζωσαν τον Ελληνισμό που ζούσε και μεγαλουργούσε  χιλιάδες χρόνια στην περιοχή. Όσοι από τους Έλληνες κατόρθωσαν να επιζήσουν από τους διωγμούς, τις σφαγές και τις τουρκικές φρικαλεότητες  έγιναν πρόσφυγες προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν την ζωή τους στη νέα τους πατρίδα. Και τα κατάφεραν. Όμως βαθιά  στην ψυχή τους, η αγάπη αλλά και το παράπονο  για την γη  που άφησαν και τα μέρη  που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν δεν έσβησε ποτέ! Ας διατηρήσουμε ζωντανή τη θύμηση όλων αυτών των ανθρώπων! Ας μην επιτρέψουμε τη λησμονιά να σκεπάσει αυτή την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια! Ας αφιερώσουμε τις φετινές γιορτές μνήμης σε όσες και όσους δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην πατρογονική εστία και έμειναν άταφοι πίσω. Χρέος όλων μας είναι να  μεταφέρουμε όλα όσα συνέβησαν  από γενιά σε γενιά ως παρακαταθήκη.  Ενισχύοντας παράλληλα την αρμονική συνύπαρξη και την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας  των λαών.  Άλλωστε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων από την Τουρκία θα είναι το μεγαλύτερο ίσως βήμα για την ειρήνη στην περιοχή και για την διατήρηση της Παγκόσμιας ειρήνης αλλά και για έναν κόσμο πιο όμορφο, ανθρώπινο, αλληλέγγυο!”, αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μπέττυ Σκούφα η οποία κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας τη Βουλή.

“Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα εκείνη που χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους και να αναζητήσουν στην Ελλάδα καταφύγιο, διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα, μία νέα ζωή. Ημέρα μνήμης και τιμής των νεκρών μας η επέτειος αυτή και συγχρόνως ημέρα σεβασμού στους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, μετρώντας πληγές και απώλειες αγαθών και κυρίως ανθρώπινων ζωών. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη άσβεστη στο πέρασμα των χρόνων. Να την κάνουμε οδηγό και δίδαγμα στο διαρκή αγώνα για επιβίωση και αναγέννηση, όπως κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να αναγεννηθούν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μετά από τα τραγικά συμβάντα του 1922. Όπως κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιη την κουλτούρα τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά τους, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, και διακρινόμενοι σε κάθε τομέα επάξια. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το παρελθόν για να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον αισιόδοξο, γεμάτοι θάρρος, αυτοθυσία, επιμονή και διαρκή προσπάθεια για εξέλιξη και βελτίωση τόσο του εαυτού μας όσο και της κοινωνίας μας”, υπογραμμίζει σε μήνυμα της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

“Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας, αλλά ένα κομμάτι της δικής μας τοπικής ιστορίας. Αποτίουμε Φόρο Τιμής & Σεβασμού προς τον Ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής για την τραγική επέτειο των 100 χρόνων ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες. Είμαστε όλοι εδώ, στην πλατεία Μικρασιατών Κατερίνης, για να αναμοχλεύσουμε και να διαφυλάξουμε την εθνική μας μνήμη. Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική γνώση και την παραδίδουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές, προκειμένου να μας εμπνέει με αξίες, αρχές και ιδανικά” , επισημαίνει ο δήμος Κατερίνης.