Ολύμπια εν Δίω 2022 | Οι παραστάσεις της τρέχουσας εβδομάδας

Πολιτισμός

  Έξι θεατρικά σχήματα θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους την τρέχουσα εβδομάδα από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος που υλοποιεί ο θεσμός των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ».

  Μεταξύ των θεατρικών σχημάτων των  σχολείων της Ελληνικής επικράτειας που εκφράζονται και παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στο αρχαίο θέατρο Δίου, μας δίδεται η ευκαιρία να απολαύσουμε και τις δραματουργίες από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ισπανίας και του Ιράν.

  Η πρώτη παράσταση, τη Δευτέρα 19-9-2022  από το 2ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας, η τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη. Το έργο επιλέχθηκε για να τιμηθεί από τους συμπατριώτες του, ο κορυφαίος Σαλαμίνιος τραγικός ποιητής. Στον ομώνυμο ρόλο η μαθήτρια Σταυρούλα Πούτου.

  Την επόμενη ημέρα η σκυτάλη περνά στην Ισπανία. Ο Σοφοκλής διαδέχεται  τον Ευριπίδη. Η τραγωδία «Τραχίνιαι» στην οποία η ερωτευμένη Δηιάνειρα περιμένει με αγωνία τον Ηρακλή, αποδίδεται από το θέατρο «Ies Ramon Arcas Meca Helidoni» της Ιβηρικής χερσονήσου,

  Την Τετάρτη 21-9-2022, το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά επί σκηνής μας συστήνει «Ένα γλάρο» τον Ιωνάθαν Λίβινγκστον. Αναμφίβολα μια πολυσυζητημένη γεμάτη έμπνευση ιστορία της εποχής μας, η οποία αφηγείται τη ζωή ενός πουλιού το οποίο είναι αποφασισμένο να μην είναι συνηθισμένο.  Ο συγγραφέας Richard Bach μας αποκαλύπτει ότι το νόημα της ζωής είναι το πέταγμα,

  Περνώντας στην Πέμπτη 22-9-2022 αλλάζουμε σελίδα. Η τραγωδία παραδίδει τη σκυτάλη στην κωμωδία ως παράλληλη δράση. Η περιβόητη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τη σύμπραξη του 1ου Λυκείου Χίου με το αντίστοιχο του Βροντάδου. Η παράσταση αυτή εκτός της πρωινής στο Δίον θα επαναληφθεί το ίδιο απόγευμα, στις 6:30, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης.

  Η εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23-9-2022 με δύο θεατρικές παραγωγές. Το Ιράν συμμετέχει στα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» με το θεατρικό σύνολο «Rood Theatre Group Famous Art & Cultural House» παραφράζοντας και προσδίδοντας μια άλλη διάσταση στην τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή «Taziyeh of Antigone», δηλαδή «Συλλυπητήρια Αντιγόνη».

  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 6:30, το Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, στην αίθουσα του θεάτρου «Πήγασος» της Κατερίνης, ανεβάζει ως παράλληλη δράση, την θεατρική παράσταση «Αριάδνη», το μύθο που αποτελεί  το  σύμβολο της διαχρονικής εξαπάτησης. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος είναι ο Νικόλαος Γραίκος. Το έργο θα το παρακολουθήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κατερίνης,

  Όλες οι θεατρικές παραγωγές που φιλοξενούνται στο αρχαίο θέατρο Δίου, ξεκινούν στις 9:00 το πρωί.